ВОДА — ЯК ЇЖА Й ЛІКИ

Поділитися:
ВОДА — ЯК ЇЖА Й ЛІКИ

Більшість натуропатів і лікарів-дієтологів підтримують думку щодо вживання до 3 л води щоденно. Проте дехто рекомендує пити лише воду, а дехто — ще й компоти, відвари, борщі та супи. Хотілося б прочитати пояснення щодо таких розбіжностей. З повагою Дмитро Савович. м. Новомосковськ.

Лист коментує директор клубу «Здоров-є» лікар, фітотерапевт Борис СКАЧКО.

Вважають, що добова потреба здорової людини у воді становить 5% від маси тіла, наприклад, на 60 кг потрібно 3 л, на 80 кг - 4 л, на 100 кг — 5 л тощо. З огляду на те, що склянка води (200 мл) виходить із шлунка в організм протягом години, людині з масою тіла 100 кг на вживання своєї норми (5 л), з урахуванням часу всмоктування її організмом, потрібно 25 годин. Тобто вона нічого не зможе їсти, оскільки не матиме ні місця в шлунку на їжу, ні часу для її травлення. Якщо вранці з’їсти, наприклад, кашу з котлетою, а прийшовши на роботу, випити склянку води, то вона ще тривалий час «плаватиме», розведе страву і, відповідно, шлунковий сік, що спричинить бродіння й загальмує травлення. Вода забезпечує обмін речовин, але на одній воді людина жити не може, тобто в організм обов’язково має потрапляти їжа, з якою ми отримуємо енергію сонця. Одна вода діє на рецепти слизової оболонки шлунка лише як механічний подразник, а в складі різних компотів, киселів, кефіру, супів, борщів тощо задіює й хімічні та інші рецептори, що активізує процес травлення. Тож, на мою думку, потребу в рідині, крім води (раджу пити дистильовану), варто компенсувати ще й різними корисними напоями та їжею. Таким чином, організм не лише отримає потрібну кількість води, а й екстрактивні речовини, вітаміни та мікроелементи без відчуття голоду і дискомфорту в шлунку. Крім того, вода, збагачена, наприклад шипшиною, смородиною тощо, змінює рН крові, виявляє м’яку очисну дію, зокрема і в нирках.