ЗА ДУОДЕНОГАСТРАЛЬНОГО РЕФЛЮКСУ ДОТРИМУЙТЕСЯ РЕЖИМУ ХАРЧУВАННЯ

 ЗА ДУОДЕНОГАСТРАЛЬНОГО РЕФЛЮКСУ ДОТРИМУЙТЕСЯ РЕЖИМУ ХАРЧУВАННЯ

Прошу дати через газету рекомендації фахівця щодо такого діагнозу: «Дуоденогастральний рефлюкс. Ерозивно-еритематозна субатрофічна гастропатія». Крім того, не можу їсти фруктів.
З повагою Людмила М.
м. Рожище Волинської обл.


Лист коментує директор клубу «Здоров-є» лікар, фітотерапевт, дієтолог Борис СКАЧКО.

Якщо людина не дотримуєтьтся режиму харчування і їсть, коли і як доведеться, то здоровий шлунок у цій ситуації працюватиме нормально, витримуючи такий режим і виділяючи шлунковий сік у потрібний час і в належній кількості. А от шлунок із запаленою слизовою оболонкою, чи виразковою хворобою на початковій стадії, чи з іншими проблемами такої «аритмії» в харчуванні не витримує й місяць. Власне, про це свідчить дуоденогастральний рефлюкс, про який пише жінка.
Насамперед, читачці потрібно взяти за правило харчуватися в певний час невеликими порціями і 5-6 разів на день. Це дасть можливість її травній системі прилаштуватися до такого режиму й бути готовою приймати їжу. Виділиться шлунковий сік для травлення їжі, тож рефлюксу (викиду вмісту їжі з дванадцятипалої кишки назад, догори, в шлунок не буде). Крім того, за такого режиму тренується шлунок, тиск в якому має бути вищим, ніж у дванадцятипалій кишці, аби їжа не поверталася назад.
Щодо дієти, то перші тижні має бути звичайна їжа, але зі зниженими смаковими якостями, тобто не смажена, мало солена, не гостра, не перчена тощо, й не сира, а термічно оброблена. Вона має бути щадною, аби не спричинити механічного подразнення слизової оболонки шлунка. Починати день гарно шматочком сала (розміром, як сірникова коробка) з хлібом, через дві години – варене яйце й салат, ще через дві – відварена риба, знову-таки з овочами. Раз на день можна з’їсти тарілочку супчику, увечері - некислий кефір чи сирна запіканка, легенька кашка. Кілька тижнів не бажано пити компот чи ще якісь кислі напої, ліпше несолодкий кисіль.
Щодо фруктів, то сирі - подразнюють шлунок, вони містять клітковину, ще не оброблену бактеріями, яка довго перетравлюється. Зазвичай фрукти люди не пережовують ретельно, й складається враження, що в шлунок накидали клітковини грудками, які, подразнюючи слизову оболонку, спричиняють ерозії, виразки тощо. Знаю сумний приклад, коли чоловік намагався вилікувати свою дружину від виразки шлунка за допомогою сироїдіння, яке спричинило в жінки кровотечу. Тобто сира їжа – це добре, але в разі здорової системи травлення. Тож фрукти також варто приварювати, як у компоті, це не зменшує їхньої користі для організму, але допоможе позбутися неприємних відчуттів і болю в шлунку.