Скоро зацвіте бузина. Квіти чорної бузини містять летку олію, мінеральні солі, глікозиди, слиз, дубильні речовини, цукри, валеріанову, оцтову, кавову, яблучну кислоти. З цих пахучих квітів можна приготувати чудовий напій, помічний у разі захворювань дихальних шляхів, грипу, серцевих хвороб, анемії. Також він поліпшує сон, помічний за ревматоїдних артритів, його застосовують у разі захворювань нирок, сечового міхура, як ефективний жовчогінний засіб. Бузиновий напій зарадить людям із хронічними захворюваннями шкіри (дерматит, псоріаз), з ожирінням, подагрою. Рецепт бузинового квіткового напою. Компоненти: квіти бузини, листя меліси лікарської, весняний мед, спирт (96 градусів). Приготувати настій свіжих квітів бузини (без «щитків»): 200 г сировини залити 3 л окропу, настояти 4 години. Процідити. Приготувати настій меліси: 150 г сухого листя чи свіжих молодих листочків залити 3 л окропу, настояти 4 години, процідити. Обидва настої довести перевареною водою до об’єму 3 л. У великій емальованій ємності (10-12 л) змішати настої, додати мед (2 кг) і ретельно перемішати. Залити спиртом так, аби загальний об’єм напою становив 10 л. Пити по 1-3 ст. л. три-чотири рази на день за 30 хв до їди.