
Олена СВІТКО, натуропат, народний цілитель.
ЗАМІСТЬ ПІГУЛОК - НАСТІЙ ГЛИВ
Організм людини має безліч захисних бар’єрів, що оберігають його від різних хвороботворних вірусів та мікробів. Це, зокрема, здорові шкіра, слизові оболонки дихальних шляхів, шлунковий і кишковий соки, які для багатьох мікробів також є згубними, тощо. Але існує багато чинників (у тому числі й погане харчування, яке знижує кількість вітамінів та білків, перевтома, стреси тощо), що ослаблюють захисні властивості – наш імунітет, і переважна більшість людей намагається оздоровитися за допомогою медичних препаратів. Звична картина, коли кілька курсів антибіотиків підряд не лише не дають бажаного результату, а й спричиняють серйозні проблеми з травним трактом. Проте, за словами лікаря-натуропата Олени Світко, яка з метою обміну досвідом часто відвідує своїх закордонних колег, у багатьох країнах, навіть із розвинутою фармацією, в лікуванні намагаються віддавати перевагу натуральним препаратам. «Так, у Чехії, - розповідає Олена Віталіївна, - за нежитю чи проблем із горлом застосовують усім добре відомі гриби гливи (рос. - вешенки). Препарати з них приймають усередину, ними закапують ніс, полощуть горло. Причому ними можна лікувати як дорослих,так і дітей». Препарати глив є потужними антистафілококовими та онкопротекторними засобами і гарною профілактикою грипу. Настоянка. 100 г глив залити 500 мл горілки, настояти 14 днів. Приймати дітям після року по 1-2 каплі з ложкою води двічі на день, дорослим по 1 ч. л. 2-3 рази на день в час епідемії чи за потреби зміцнення імунітету. Водний настій. На 50 г грибів узяти 1 склянку води, поварити 2-3 хв на слабкому вогні. Процідити. Додати третину 1 ч. л. солі і можна полоскати горло, промивати ніс. Подібні властивості мають і шампіньйони (печериці).
ПІД ЧАС БОЛЮ В ШЛУНКУ З’ЇЖТЕ ЛИСТОЧОК ЛИМОННИКУ
Весна, літо й осінь – це той час, коли є можливість оздоровитися свіжими природними ліками і запастися ними на зиму. І не обов’язково купувати (хіба що якісь закордонні екзоти), можна в себе на грядці виростити справжню зелену аптеку, як це, власне, і робить Олена Світко. Що тільки не росте в неї на дачній ділянці: тут рожевіє до пізньої осені ехінацея пурпурова, природний антидепресант і імуномодулятор. Рослина позитивно впливає на печінку, підшлункову залозу, є гарним загальнозміцнювальним засобом. Корисне в ехінацеї все: від коріння до квітів. Свіжі листочки додають до зелених супів, кришать у салати. Квіти запарюють як чай: 5 на 0,5 л окропу. Для загального зміцнення організму корисно вживати двічі на день суміш 1 ч. л. подрібненого кореня ехінацеї з 1 ч. л. риб’ячого жиру. Є в садочку народної цілительки і в’юнкий лимонник. «Це незамінна рослина на дачі, - говорить Олена Віталіївна, - наприклад, заболів шлунок - пожуйте листочок лимоннику і полегшає». Листочки можна заварювати як чай. Багаті вітамінами, зокрема вітаміном С, і невеличкі кислуваті ягоди цієї рослини, які їдять сирими, варять з них компоти, сушать. А ще теплими сонячними плямками росте в саду Олени Віталіївни календула, світло-жовтаві суцвіття розпустила родіола рожева, вартовим стоїть оман високий (дивосил), і ще багато-багато інших вірних помічників народної цілительки розташувалися в різних куточках дачної ділянки. Деякі рослини для своїх цілющих диво-зборів Олена Світко шукає за кордоном, аби ще потужнішою була їхня дія. Один із зборів пропонує лікар-натуропат для зміцнення імунної системи, оздоровлення печінки та органів травлення. Узяти по 100 г подрібнених кореня дивосилу, аїру тростинового, золотого кореня (родіола рожева), імбиру, квіток календули. Скласти в скляну банку й залити горілкою, а ще ліпше коньяком, настояти 10 діб. Пити по 1 ст. л. двічі на день.
ТРИ «ОМЕГИ» ВМІСТИЛА В СОБІ МАЛЕНЬКА НІГЕЛА-ЧОРНУШКА
Усі пацієнти Олени Світко знають, а переважна більшість і користувалися однією з її улюблених спецій - нігелою, або чорнушкою, яку інколи називають ще чорним кмином. Така симпатія лікаря-натуропата до цієї рослини цілком виправдана, адже її дрібненьке насіннячко містить аж три важливі кислоти: омега-3, омега-6 і омега-9. Крім того, як розповіла Олена Віталіївна, американські вчені довели властивість чорнушки посівної знижувати рівень цукру в крові, зміцнювати імунну й центральну нервову систему. Перевірено практикою, що вживання чорнушки поліпшує слух, зір, пам’ять. Рецепт оздоровлювальної суміші: перемолоти 0,5 кг чорносливу, змолоти в кавовому млинку 100 г насіння чорнушки, додати 1 ст. л. меленого мускатного горіха. Усе перемішати. З’їдати по 1 ч. л. (дітям по 0,5 ч. л.) тричі на день, запиваючи чаєм з меліси, м’яти. Вживають 21 день, потім потрібно на 10-14 днів зробити перерву. Ця суміш є також гарним глистогінним засобом. Можна тричі на день пити по 1 ч. л. самої меленої чорнушки. Для лікування підшлункової залози вживають по 0,5 ч. л. суміші мелених насіння чорнушки та кореня дивосилу (узяти, приміром, по 100 г), запиваючи, наприклад, розведеним навпіл водою соком алое. Корисно з’їдати суміш насіння чорнушки (на кінчику чайної ложечки), змішане з 1 ч. л. меду, тричі на день протягом 3 місяців Якщо мелену чорнушку загорнути в тоненьку серветочку і вставити в ніздрі на півгодини – лікується хронічний нежить і гайморит. Гарним онкопротекторним засобом є вживання 1 ч. л. олії чорнушки-нігели (шукати в аптеках) з 50 мл морквяного соку. Подрібнене насіння чорнушки, змішане з яблучним оцтом до кашкоподібного стану, використовують для лікування шкірних хвороб, змащуючи цією масою проблемні ділянки тіла. Серед рослин, які мають гарні лікувальні властивості, Олена Світко називає льон. Зокрема, розповідає цілителька, в давнину вважали, що льон має настільки потужну загоювальну дію, що навіть накладена на рану пов’язка з лляного полотна сприяє її загоєнню. Насіння льону помічне за багатьох хвороб травного тракту, а пророслі зернята корисні для підшлункової залози. «Я рекомендую, - каже натуропат, - використовувати насіння льону як біологічно активну добавку, що містить природні антибіотики, гормони тощо». З насіння льону можна приготувати корисну приправу до страв, яка є гарним профілактичним засобом багатьох хвороб. Льон змолоти на кавомолці і змішати з дрібною морською сіллю в пропорції 1:1. Їжу можна не солити під час приготування, а посипати цією сумішшю вже на столі. Проте, аби отримати справді гарний оздоровчий ефект від природних ліків, особливо за складних діагнозів, Олена Світко радить усі препарати застосовувати, проконсультувавшись із лікарем. Можна звернутися з цього приводу і до самої Олени Віталіївни, яка допоможе уточнити діагноз, підібрати потрібну дозу й простежити за перебігом лікування.
Любов ПОЛЬОВА-САХАНДА,