БЕЗСОННЯ ПРОЖЕНЕ МОРКВИННЯ

БЕЗСОННЯ ПРОЖЕНЕ МОРКВИННЯ

Зазвичай бадилля овочів зрізують та викидають, не надаючи йому жодного значення, й цілковито даремно. Адже корисними та смачними можуть бути не тільки коренеплоди рослин, а й їхні пагони. Крім того, з деяких видів бадилля готують дуже вишукані страви, а рецепти настоїв і відварів використовують як ефективні засоби зцілення від багатьох недуг.
Корисні властивості  морквиння відомі з давніх часів. Воно володіє такими ж лікувальними властивостями, як і сам коренеплід, та містить багато важливих для організму речовин. Його можна додавати в супи, використовувати в салатах, сушити, після чого заварювати як чай. За постійного вживання  морквиння помітно поліпшується зір (і байдуже - далекозорість це чи короткозорість), стан вен на ногах, усувається геморой тощо.

У разі варикозного розширення вен з морквиння готують відвар. Для цього на ніч 2 ст. л. подрібненого сухого чи свіжого бадилля залити 2 склянками окропу. Уранці випити 0,5 склянки, потім 1/3 склянки вдень й 1/3 склянки ввечері. Курс триває 1-2 місяці.
Геморой. Настій  морквиння (2 ч. л. подрібненої сировини на 1 склянку окропу) пити по 0,5 склянки тричі на день до їди.
Коли безсоння, народна медицина пропонує морквиння прикладати до потилиці.
За простатиту слід щодня ввечері робити компреси на низ живота із потовченого бадилля.
У разі циститу заварити  0,5 л окропу жменю морквиння, закутати й настоювати 1 годину. Випити настій протягом дня за 3-4 прийоми за 30 хв до їди.
За сечокам’яної хвороби 2 ст. л. сушеного  морквиння залити 0,5 л окропу, настоювати 8-10 годин. Приймати настій теплим по 50 мл до їди 4-5 разів на день. Тривалість курсу - 7-8 місяців.
Міома: 1 ст. л. подрібненого бадилля заварити 1 склянкою окропу, настоювати 30 хв, вживати по 0,5 склянки тричі на день до їди.
У разі піску в сечових шляхах рекомендується пити настій морквиння в суміші з петрушкою, узятих в рівних частинах: 1 ст. л. суміші залити 1 склянкою окропу, настояти 30 хв, приймати по 0,5 склянки за 30 хв до їди.
Фіброміома. Дві жмені свіжого чи сушеного  морквиння заварити 1 л окропу. Настояти 30-40 хв. Пити без дозування, доки не припиниться кровотеча.

Підготувала Алла ГРІШИЛО.