Про лікувальні властивості буряків знали ще стародавні лікарі, вони застосовували їх за різних недуг і готували на їх основі ліки. До складу буряків входять каротин, цукри, вітаміни B1, B2, B3, B6, С, а також залізо, калій, йод, магній, кальцій, фолієва кислота, вуглеводи, клітковина.
Речовини, які містяться в коренеплодах, мають судинорозширювальну, спазмолітичну, протисклеротичну, антиракову та заспокійливу дію. Крім того, вони потрібні для нормальної роботи серця і сприяють виведенню надмірної рідини з організму.
Речовини, які містяться в буряках, сприяють зниженню кров’яного тиску і зменшують вміст холестерину в крові. Овоч рекомендують вживати для профілактики й лікування гіпертонії, атеросклерозу та інших захворювань серцево-судинної системи.
Буряки корисні й у разі захворювань печінки, адже в них міститься бетаїн, який активізує роботу клітин печінки і запобігає їх жировому переродженню.
Коренеплоди містять значну кількість пектинових речовин, які захищають організм від впливу радіоактивних і важких металів (свинцю, стронцію тощо), сприяють виведенню холестерину і затримують розвиток шкідливих мікроорганізмів у кишечнику.
Завдяки високому вмісту в коренеплодах заліза й міді, овоч застосовують і як засіб, що сприяє кровотворенню, за різних ступенів анемії та за станів, пов’язаних зі зниженою міцністю стінок кровоносних судин.
Увага! Людям, які страждають від сечокам’яної хвороби та інших порушень обміну речовин (за різних захворювань нирок і сечового міхура), варто обмежити вживання буряків через значний вміст щавлевої кислоти.
ЛІКУВАЛЬНІ РЕЦЕПТИ
- Натерти на тертці кілька буряків. Заповнити на одну третину трилітрову банку, додати 150—200 г цукру і 50 г скоринки чорного хліба, залити по вінця окропом. Поставити в тепле місце для бродіння. Вийде буряковий квас, вживання якого поліпшує роботу шлунка й кишечнику. - У разі бородавок якомога частіше змащувати їх соком сирих буряків. - Гіпертонія. Буряковий сік змішати навпіл з медом і вживати по 1 ст. л. 4—5 разів на день. Пити суміш після їди вранці та ввечері протягом місяця. - Грижа. Діткам давати по 0,5 ч. л. бурякового соку. - У разі зубного болю на зуба покласти шматочок сирого буряку. Біль стихатиме. - Жінкам за клімаксу корисно пити сік по 50—100 мл двічі-тричі на день. Таке лікування ефективніше аптечних ліків. - За мігрені покласти у вухо тампон, змочений соком буряків.
СТРАВИ З БУРЯКІВ
Варто пам’ятати: якщо в рецепті вказано «варені буряки», то коренеплоди краще не варити, а запікати: обмити, змастити олією, загорнути у фольгу й запікати в гарячій духовці 20—60 хвилин. Час запікання залежить від розміру коренеплоду. - Котлети з буряків. Буряки — 300 г, манні крупи — 2 ст. л., масло вершкове — 2 ст. л., молоко — 2 ст. л., борошно — 2 ст. л., яйця — 2 шт., родзинки — 0,5 склянки, сіль. Буряки зварити, обчистити, натерти на тертці з дрібними вічками. Родзинки добре промити. Усе скласти в каструлю, додати молоко, масло і тушкувати 10 хвилин на невеликому вогні, помішуючи. Потім тонкою цівкою всипати манні крупи і варити ще 10 хвилин, доки маса не загусне. Зняти з вогню, дати трохи охолонути, вбити яйця і добре розмішати. Сформувати котлети, обкачати їх у борошні і обсмажити на добре розігрітій сковороді у вершковому маслі. Подати зі сметаною. - Суп із буряками та морквою. Кефір — 500 мл, переварена вода — 500 мл, буряки — 200 г, морква — 200 г, картопля — 200 г, цибуля зелена — 100 г, кріп — 10 г, сіль за смаком. Варені буряки нарізати соломкою або натерти на тертці з великими вічками. Картоплю помити, зварити в лушпині, обчистити і нарізати кубиками. Варену моркву нарізати кружечками. Усе змішати і залити кефіром, розведеним водою, посолити й додати дрібно нарізану зелень кропу та зелену цибулю. - Запіканка з буряків. Житній хліб (черствий) — 400 г, буряки — 300 г, яйця — 4 шт., сухарі — 40 г, родзинки — 100 г, маргарин — 40 г. Хліб нарізати скибочками (0,5 см) і злегка змочити водою. Варені буряки обчистити, натерти на тертці з великими вічками, додати яйця, родзинки й перемішати. На сковорідку, змащену маргарином, насипати сухарі, викласти шар хліба, зверху — буряки, накрити іншим шаром хліба, залити яйцями і запікати в духовці 40 хвилин. Подавати зі сметаною.
Підготувала Оксана ОСТРЯНКО.