Відновлюють властивості крові
У буряках активного йоду стільки ж, скільки і в морській капусті. Тому вживання овочів у їжу сприяє нормалізації роботи щитоподібної залози та поліпшенню основного обміну речовин. Людина перестає мерзнути, зникає втома, з’являється бажання активно рухатися.
А ось заліза буряки містять так само багато, як і рекордсмен — часник. Крім того, в них є вітамін Р і флавоноїди (дають колір), які нормалізують артеріальний тиск і поліпшують мікроциркуляцію крові в судинах, прогрівають їх. Буряки очищають і відновлюють властивості крові.
Завдяки наявності в складі буряків гамма-аміномасляної кислоти (ГАМК), їх постійне вживання поліпшує пам’ять і зір. Це пояснюється тим, що ГАМК нормалізує обмін речовин у нервових клітинах мозку, нейрони швидко «омолоджуються».
Пектин і клітковина цих коренеплодів сприяють очищенню й поліпшенню перистальтики кишечнику. Тобто організм звільняється від шлаків і минають хронічні закрепи.
Виняткові властивості
Містяться в буряках і унікальні речовини, яких поки не виявлено в інших коренеплодах, — бетаїн і бетанін. Це алкалоїдоподібні сполуки, які сприяють розщепленню та засвоєнню їжі. Завдяки цим речовинам, буряки зміцнюють капіляри, знижують вміст холестерину в крові, поліпшують жировий обмін, запобігають жировому переродженню печінки та чинять протисклеротичну дію.
Буряки також є рекордсменами серед овочів за вмістом цинку. Це дуже важливо для діабетиків, оскільки цинк збільшує тривалість дії інсуліну, а також поліпшує зір. Крім того, існує думка, що буряки посилюють дію протиракових ліків.
Бурякові котлети
Звісно, постійно їсти просто відварені буряки не цікаво, тому рекомендується готувати з них різні страви, зокрема котлетки.
Рецепт бурякових котлет: знадобиться 1 запечений буряк, 1 середня цибулина, 2 ст. л. відвареного рису, 1 ст. л. борошна, 150 г твердого сиру, олія, сіль до смаку. Для панірування: 3—4 мелених волоських горіхи, 1 ч. л. меленого насіння фенхеля й 1 ст. л. панірувальних сухарів.
Буряка обчистити, потерти на тертці з великими вічками. Злегка обсмажити порізану цибулю.
Змішати буряки, цибулю й додати трохи борошна. Промитий і просушений відварений рис змішати з готовою масою. Звісно, більша частина котлети має бути буряковою. Готову масу можна зберігати в холодильнику 1—2 дні.
Твердий сир натерти на тертці з великими вічками й по 1 ч. л. додати в котлетки так, як начинку в пиріжок. Коли котлетки будуть смажитися — сир розплавиться й смачно запечеться всередині.
Сформовані котлетки ретельно обкачати в присипці й викласти на сковорідку чи на деко в духовку. Як тільки котлетки обсмажаться в олії до золотистої скоринки — вони готові. Довго обсмажувати не варто, адже всі компоненти готові. До речі, якщо рис залишився, його можна використати як гарнір.
Володимир БОЛСУН,
лікар-невролог.