ЧЕРЕМША - ПОМІЧНИК ДЛЯ ШЛУНКА Й НАДІЙНИЙ ДРУГ ГІПЕРТОНІКА

ЧЕРЕМША - ПОМІЧНИК ДЛЯ ШЛУНКА Й  НАДІЙНИЙ ДРУГ ГІПЕРТОНІКА

Найліпший очисник крові

Як лікарська рослина, черемша відома здавна. Ще за Римської імперії її  застосовували як кровоочисний засіб. До речі, деякі відомі травники стверджують, що на всій землі жодна інша трава так добре не очищає кров, кишечник і шлунок, як черемша.
Крім того, багаторічні клінічні дослідження встановили, що сірковмісні сполуки, які містяться в черемші, знижують артеріальний тиск. Це пояснюється тим, що вони зменшують виділення гормону, який відповідає за тонус кровоносних судин, унаслідок чого останні розслабляються, що й зумовлює зниження тиску.
Черемша також містить каротин, лимонну кислоту, флавоноїди й значну кількість магнію, фосфору, калію, марганцю, сірки та міді. Багата вона й на вітамін С (у 10-15 разів більше, ніж у плодах лимона чи апельсина) та ефірні олії.
Встановлено, що регулярне вживання квашеної чи свіжої черемші зміцнює імунітет організму. Свіжа черемша містить речовини, що володіють тромболітичними властивостями. Це означає, що вони перешкоджають утворенню холестеринових бляшок на стінках кровоносних судин і знижують згортання крові.
Інший напрям застосування черемші - дисбактеріоз та шкірні хронічні захворювання, які супроводжуються патологічними змінами складу мікрофлори кишечнику. Завдяки вмісту гірчичних олій, рослина сприяє продукуванню травних соків, збільшенню виділення ферментів, що істотно поліпшують перетравлення їжі, регулює мікрофлору кишечнику, зміщуючи загальну кількість мікроорганізмів на користь корисних бактерій. Ось чому черемшу потрібно вживати після перенесеного кишкового грипу та інших інфекцій у кишечнику, а також прийому антибіотиків.
Високо цінується черемша і як рання вітамінна харчова рослина. Водний настій листя черемші п’ють у разі застуди й відсутності менструацій. Сиру черемшу їдять у разі атеросклерозу, поганого зору й глистів. Спиртову настоянку цибулин і трави рослини рекомендують втирати в разі ревматизму. 

Практичні поради за різних недуг

У разі гіпертонії подрібнити квітки й свіже листя черемші, залити масу якісною горілкою у співвідношенні 1:5 й настоювати три тижні поспіль у темному місці. Потім профільтрувати й приймати тричі на день, розвівши в 1 ст. л. води 20-30 крапель настоянки. Слід зазначити, що засіб діє дуже повільно, однак надовго знижує артеріальний тиск.
Ця настоянка є ефективною й за дисбактеріозу кишечнику, а також весняного авітамінозу та хронічної втоми. Приймати її слід так само. Курс лікування при цьому триває всього 20-30 днів.
Зовнішньо цю настоянку можна використовувати для розтирань і компресів у разі ревматизму та хворих суглобів.
У разі зубного болю та запалення ясен рекомендується змішати свіжий сік черемші з горілкою в пропорції 1:1 і полоскати порожнину рота двічі на добу.
За гнійного отиту потрібно закапувати по 2 краплі свіжого соку в слуховий прохід, залишити на 20 хв, а потім висушити вухо ватним тампоном.
У разі застуди, ревматизму та гастриту помічний такий відвар: подрібнити 2-3 цибулини черемші, залити масу 300 мл води, варити на середньому вогні 10-15 хв, настоювати 30 хв, потім профільтрувати. Приймати  по 0,25 склянки тричі на добу.
За хвороб сечового міхура, нирок, шлунка та застуди 10-15 свіжих подрібнених листочків покласти в емальовану каструльку й залити 200 мл перевареної води, варити 10 хв, потім перелити в термос і залишити на ніч. Приймати по 1/3 склянки тричі на добу.
У разі хворого горла, хронічного кашлю та бронхіту залити 1 склянкою білого вина 10 подрібнених листочків черемші, довести до кипіння й продовжувати варити на слабкому вогні протягом 5 хв. Потім профільтрувати відвар і додати в нього  1 чайну чи столову ложку меду. Випити протягом дня дрібними ковтками.
За ревматизму та атеросклерозу листя та цибулини черемші подрібнити, засипати доверху в пляшку з непрозорого скла й залити горілкою. Витримати в темному місці 2 тижні. Приймати по 10 крапель в чарці перевареної води 3-4 рази на добу.
Більш ефективно можна лікувати радикуліт, артрит і ревматизм, якщо одночасно з прийомом  усередину цієї настоянки застосувати ще й зовнішнє лікування. Для цього слід нарізати листя черемші, розім’яти, скропити олією, загорнути в марлю й прикласти до хворого місця на 1-1,5 години.
Як протиглисний засіб та для підсилення перистальтики кишечнику, очищення крові, шлунка й кишечнику рекомендується застосовувати такий настій: 1 ч. л. подрібнених цибулин черемші  залити водою (1,5 склянки) й настояти протягом 1 години. Приймати по 50-100 мл перед їдою тричі на день.
Черемша дуже корисна в разі гіповітамінозу, при цьому використовують усю рослину. Можна приготувати такий вітамінний салат: 50 г черемші, 100 г листя салату, 50 г зеленої цибулі, 25 г петрушки ретельно промити, подрібнити, змішати з нарізаним яйцем, заправити спеціями й майонезом. Крім того, рясно приправлені дрібнонарізаною черемшею салати стимулюють травлення, роботу печінки, шлунка й кишечнику.
За нежитю із кашки товчених цибулин черемші зробити марлеві турундочки й вкласти в пазухи носа.
Екзему на руках і долонях можна лікувати такою сумішшю: змішати до однорідної маси третину склянки перемеленої черемші, 1 ст. л. яблучного оцту, третину  ст. л. обліпихової олії. Змащувати долоні рук на ніч, надіти спочатку целофанові, а зверху бавовняні рукавички. Курс лікування: 2-3 тижні.
У разі проблем із травленням рекомендується приймати по 1 ст. л. соку з листків черемші перед їдою не більш як 4 рази на день.
Можна зробити з листочків черемші досить ефективний тонік для обличчя, який вилікує вугрові висипання. Для цього подрібнене листя слід залити горілкою у співвідношенні 1: 4, поставити в темне місце на 7 днів. Протирати отриманим лосьйоном шкіру обличчя перед сном.
Увага! Щоб прибрати неприємний різкий запах черемші, перед вживанням можна облити її окропом. Зникне він і в сушеної рослини, яку ви можете заготовлювати весь сезон, щоб узимку використовувати  як чудову й вельми корисну приправу.
Також слід зазначити, що лікування черемшею має тривати не менше 6 тижнів, це дасть змогу отримати стійкий лікувальний ефект за всіх перелічених вище недуг, де вказано курс.
Існують і протипоказання до використання черемші. Згідно з даними офіційної медицини, її не можна вживати вагітним і людям, хворим на гастрит, коліт, холецистит, епілепсію та виразку шлунка й дванадцятипалої кишки. Не варто вживати у великій кількості препарати черемші, аби не спровокувати розлад серцевої діяльності. Також у разі зловживання черемшею можуть виникнути головний біль, безсоння та діарея.

Підготувала Алла ГРІШИЛО.

ЧИТАЙТЕ У НОВОМУ НОМЕРІ:
№7 2019

  • Як зробити організм не вразливим до хвороб.
  • Захистіть печінку від жирового переродження.
  • Метод Бутейка проти недуг.
  • Яблучний оцет контролює холестерин.
  • Швидка допомога для органів травлення.

Щоби читати та завантажувати газету, увійдіть в систему на сторінці Кабінет передплатника.

Оформити передплату на газету "Здоров'я і Довголіття"