Колись амазонками називали хоробрих воїтельок, які втинали груди, аби ті не заважали їм влучно стріляти з лука. Нині ж так звуть жінок, яким унаслідок раку молочної залози видалили грудь, але цим урятували життя.
Це одне з найпоширеніших захворювань, яке має кожна п’ятнадцята українка, й здебільшого - в старшому віці. Від раку ніхто не застрахований, та все ж у кожному віці він має свої особливості виникнення. Тож, знаючи їх, як молоді дівчата, так і ті, кому за шістдесят п’ять, можуть звести до мінімуму ризик почути страшний діагноз.
Як розпізнати хворобу й запобігти їй – спеціально для читачок газети «Здоров’я і довголіття» розповість провідний фахівець одного з найвідоміших в Україні закладів із діагностування та лікування раку грудей - лікар-мамолог Київського обласного онкологічного диспансеру Сергій Грибач.
Сергію Михайловичу, чому залежно від віку жінки перебіг захворювання та чинники виникнення раку грудної залози є дещо відмінними?
Рак грудної залози посідає перше місце серед усіх злоякісних захворювань у жінок. Згідно з прогнозами та спостереженнями, з 2020-го щорічно у світі реєструватиметься близько мільйона нових випадків виявлення раку грудної залози, й незначний відсоток серед таких хворих - чоловіки. Тобто кількість виявлених випадків нестримно збільшуватиметься, й немає жодного приводу ставитися до проблеми несерйозно, особливо жінкам 60-65 років.
За даними останніх досліджень, рак грудної залози має вікові особливості і є гормонозалежним. Умовно можна виділити три групи хворих: віком до 35 років, від 35 до 65-ти та старших за 65 років. На диво, але найгірші показники виживаності після виявлення та лікування спостерігаються у хворих першої та третьої груп. Тобто в ці роки життя рак має найагресивніший перебіг, але чинники, що впливають на розвиток патології в ці періоди, - різні.
Так, у жінок до 35 років рак грудної залози генетично обумовлений. Тобто якщо хтось у родині, особливо мама чи бабуся, мали рак грудної залози, то ймовірність, що подібна мутація генів передасться спадково, сягає 30-40%.
Одні з найвідоміших мутації двох генів - так звані BRCA1 та BRCA2. Їх можна виявити, провівши генетичні обстеження. Вони відносно недорогі, їх достатньо зробити лише раз у житті й знати, чи є збій та який ризик захворіти на рак грудей.
Нині навіть існує так званий синдром Анджеліни Джолі. Голлівудська знаменитість потрапила саме в цю групу ризику: її бабуся, мама та тітка померли від злоякісної пухлини молочної залози. Тому, коли в зірки виявили мутацію BRCA, щоб мінімізувати ризик виникнення раку, вона видалила груди та закликала жінок здавати аналіз, щоб знизити ризик цієї загрози.
У другої групи жінок - віком від 35 до 65 років - показники захворюваності дещо нижчі, а виживаність після лікування раку грудей значно вища. Приблизно таку ж тенденцію появи та перебігу захворювання спостерігаємо й у жінок, яким за 70.
Безконтрольні гормони – ризик розвитку раку грудей у тих, кому за 60
Тобто ми бачимо хвилеподібне зростання піків виникнення раку грудної залози. Наступний пік після віку до 35 років, припадає на період життя 60-65 років, коли жінки перебувають у менопаузі й у них, здавалося б, гормони вже не виробляються. Але ж рак грудей гормонозалежний. То що ж відбувається в організмі жінки, якій за 60, і що провокує рак?
Є кілька чинників, що спричиняють збільшення показника захворюваності після 65 років. Справді, в цьому віці жінка вже перебуває в постменопаузі. Та клінічними дослідженнями доведено, що рак грудної залози має доклінічний перебіг, який становить 10-15 років. Тобто пухлина виникла раніше, але була сплячою всі ці роки. Що ж може її розбудити та сприяти переродженню в злоякісне утворення?
Нині все більше досліджень засвідчують, що значну роль у виникненні та клінічному перебігу відіграє синдром Х, або метаболічний синдром. Це - підвищені артеріальний тиск та рівень цукру в крові, порушення ліпідного обміну, ожиріння. Якщо поглянути на наших бабусь, більшість із них мають цей синдром. За його наявності ризик захворюваності зростає на 20%, з відповідним зменшенням виживаності.
Другий чинник виникнення злоякісних пухлин – гормони. Навіть під час менопаузи статеві гормони виробляються, але не звичним, як у молодому віці, шляхом, утворюючись у яєчниках, вони продукуються позагонадно. Тобто гормони безконтрольно починають утворюватися в шкірі, печінці, м’язах та в жировій тканині. Таким чином, що більша маса тіла, то більше позагонадних естрогенів і прогестеронів, і саме ці статеві гормони як прямо, так і опосередковано стимулюють утворення злоякісних пухлин у грудній залозі.
Ідеальна маса тіла – запобіжник від раку
Який надмір маси тіла вже є небезпечним після 60 років і може, на тлі перевиробництва гормонів, спровокувати рак грудей?
Справді, дотримання оптимальної маси тіла є первинною та дієвою профілактикою захворювання на рак грудної залози. Свою ідеальну масу тіла можна вирахувати за допомогою нескладної формули - так званого індексу маси тіла. Для цього слід розділити масу тіла (в кілограмах) на зріст (у метрах), зведений у квадрат. Величина, отримана після поділу, дорівнює індексу маси тіла й показує, чи є зайві кілограми.
Для прикладу в розрахунку, візьмімо середній зріст жінки 1,72 м, масу тіла - 65,3 кг. Відповідно до формули розрахунку: 1,72х1,72 = 2,9584; 65,3:2,9584 = 22,07. Це нормальний індекс маси тіла. Він коливається від 19 до 24, якщо індекс становить понад 25 – це вже надмірна маса. Свої індивідуальні розрахунки людина легко може зробити й на спеціальних сайтах в Інтернеті за допомогою автоматичних калькуляторів маси тіла.
Справді важливо зробити такий тест, і залежно від його результатів, збалансувати масу тіла. Адже навіть за збільшення маси тіла на 10%, не кажучи вже про ожиріння 1, 2 чи 3-го ступеня, спостерігається зростання кількості випадків захворювання на рак грудної залози та летальних випадків.
Замініть морепродуктами солодке та жирне
Якої дієти та способу життя варто дотримуватися, щоб збалансувати масу тіла та провести профілактику захворювання раку грудної залози, особливо в поважному віці? Чи різкі зміни маси тіла можуть спровокувати появу раку?
За масою тіла потрібно стежити, адже різка втрата або збільшення кілограмів позначається й на гормональному балансі. Тому бажано дотримуватися правильного харчування, багатого на вітаміни й клітковину, та робити оздоровчі вправи й завдяки цьому нормалізувати свої показники маси тіла та підтримувати здоров’я.
Нині цьому аспекту у світовій медичній спільноті приділяється значна увага. Фахівці авторитетного агентства Food and Drug Administration, що підпорядковане Міністерству охорони здоров’я та соціальних служб США, в одному з останніх досліджень простежували взаємозв’язок між найбільш вживаними продуктами харчування й терміном життя жінок із раком грудної залози. Протягом 20 років вони спостерігали за близько 40 тисячами пацієнток і визначили, що дієта зі зменшенням жирів і вуглеводів збільшує на 15% показник виживаності. Таким чином, завдяки збалансованому харчуванню та контролю маси тіла жінки тримали під контролем і виробництво гормонів та подовжували тривалість життя.
Окрім внутрішнього виробництва, гормони можуть надходити в організм жінки й із продуктами харчування. Якої їжі варто уникати в раціоні, щоб не допустити гормонального перенасичення?
Великих ґрунтовних наукових досліджень щодо цієї теми немає. Та спостереження свідчать: якщо в раціоні людини є значна кількість модифікованих продуктів, під час виробництва яких застосовуються новітні методики збільшення маси та врожайності, це значно підвищує надходження в організм статевих гормонів. Тому ліпше промислово вирощене м'ясо не вживати.
Ще один чинник може спричиняти відносне збільшення гормонів – порушення роботи травного тракту. Зокрема, через захворювання печінки гормони не виводяться швидко з організму, а трансформуються в клітинах печінки в неактивні форми й довше циркулюють в організмі, спричиняючи тривалішу дію.
Тому людям із захворюваннями органів травлення, щоб нормалізувати своє гормональне тло, потрібно пройти курс лікування. А також дотримуватися так званої печінкової дієти (стіл № 5), де обмежено споживання смаженого, копченого, солоного, гострого, кави, шоколаду, какао.
Дуже раджу всім жінкам збільшити в раціоні кількість морських продуктів. Річ у тім, що мікродози йоду зменшують чутливість клітин грудної залози до статевих гормонів.
Додатковим джерелом надходження естрогенів є пиво. Найбільша кількість фітоестрогенів міститься в темних сортах. Наочно побачити, що пиво - дуже багатий на гормони напій, можна по фігурах чоловіків - пивних алкоголіків. У них ростуть груди та живіт за жіночим типом . Тому зі споживанням пива слід бути обачним.
Рятівна самодіагостика
Яку потрібно проводити самодіагностику та обстеження молочної залози, і чи є певні особливості щодо цього в старшому віці?
Жінкам, що перебувають у менопаузі, раз на 2 роки варто робити мамографічні обстеження. А також слід вибрати один із днів місяця, наприклад, перше число, й у цей час щомісяця оглядати грудну залозу. Дві третини хворих на рак грудей саме так, шляхом натискань на груди та огляду, виявили потовщення, асиметрію, деформацію молочної залози, фіксували виділення із соска. Це дає можливість вчасно виявити ознаки неблагополуччя й звернутися до лікаря-мамолога, не задавнюючи хворобу.
Інтерв’ю вела Валентина Берник.