ФІТОАПТЕКА ДЛЯ ЗДОРОВ'Я Й КРАСИ НА НАШОМУ СТОЛІ

ФІТОАПТЕКА ДЛЯ ЗДОРОВ'Я Й КРАСИ НА НАШОМУ СТОЛІ

(Продовження. Початок у № 49 за 2012 р., № 1, 3 за 2013 р.)

Овочеві й плодово-ягідні культури містять комплекс різноманітних біологічно активних речовин у найбільш повноцінному й збалансованому вигляді. Завдяки цим властивостям їх застосовують як із профілактичною, так і з лікувальною метою. Особливо це стосується такого розділу медицини, як гастроентерологія, оскільки більшість захворювань органів травлення якоюсь мірою пов’язані з раціоном і характером. Плодово-ягідні та овочеві культури виступають і компонентом дієтичного харчування, і засобом немедикаментозного лікування.

Так, за гастриту (запалення слизової оболонки шлунка) зі зниженою секреторною активністю помірно підвищують кислотність шлункового соку страви, до складу яких входить розварена білоголовкова капуста, а також м’ясисті сорти винограду культурного. Потрібно з’їдати по 100-150 г винограду за 20 хв до їди. Добре підвищує кислотність квасоля звичайна в будь-якому вигляді (пюре, начинка для пиріжків, у супах, вінегреті, салатах і т.д.).

У разі зниженої кислотності шлункового соку за 20-30 хв до їди приймають чверть склянки теплої перевареної води з 0,5 ч. л. меду тричі на день.

За гіпоацидного гастриту корисно приймати свіжий сік з листя капусти білоголовкової по третині-половині склянки за 20 хв до їди. Нормалізації навіть так званої нульової кислотності протягом місячного курсу лікування сприяє журавлинно-картопляний сік. Так, сік із 200 г обчищеної картоплі відстояти 1-2 години, щоб осів крохмаль. Потім обережно злити й змішати з 50 мл свіжого журавлинного соку (можна додати 1 ч. л. цукру). Уживання одного лимона на день без цукру також нормалізує знижену кислотність, усуне біль на тривалий час.

За гіпоацидного гастриту корисно пити настій зерен вівса посівного: 20 г промитих зерен залити 1 склянкою окропу, вкутати рушником і настояти як чай. Пити за 10 хв до їди не менш як дві склянки на день.

За гастриту з підвищеною кислотністю шлункового соку приймають медовуу воду (0,5 ч. л. меду розчинити у чверті склянки холодної перевареної води) за 1 годину до їди тричі на день. Також знижує високу кислотність шлункового соку й поліпшує роботу кишечнику свіжий картопляний сік. Крім того, сік має гарний ефект за печії, нудоти, запорів, болю в шлунку й кишечнику. Перевагу віддають червоному й рожевому сортам картоплі. Ретельно помиту картоплю натирають на дрібній тертці разом зі шкіркою. Свіжовичавлений сік збовтують (щоб не було осаду) і приймають по чверті склянки, поступово доводячи до двох третин, за 30 хв до їди. Курс лікування 4-5 тижнів, за наявності виразки шлунка й дванадцятипалої кишки - до 7-8 тижнів, а в жовтні й лютому повторити з метою профілактики.

Знизити кислотність до норми допоможуть сік з буряків звичайних, салат із сирого коренеплоду, а також варені буряки. Давнім та ефективним засобом для зменшення кислотності є каша з гарбузів звичайних, зварена в 1 частині молока й 2 частинах води. Свіжий сік гарбузів (по 50 мл тричі на день) допоможе за хронічних запорів, холециститів, особливо, якщо приймати перед сном. Курс лікування 1-1,5 місяця.

За змінюваної кислотності, що найчастіше спричинена неврогенними, стресовими чинниками, можна використовувати суміш свіжовичавлених соків: по 1 частині соку буряків звичайних та моркви посівної, 2 частини яблучного соку.

За печії перед кожним прийомом їжі випивати по 2 ст. л. свіжоприготовленого соку картоплі.

За виразкової хвороби шлунка й дванадцятипалої кишки ефективне лікування свіжим соком капусти білоголовкової, що містить вітамін U. Приймати сік по чверті склянки за 20-30 хв до їди, поступово доводячи кількість соку до 1 склянки. Курс лікування 1,5-2 місяці. Як і за лікування картопляним соком, бажано проводити профілактичні курси в жовтні, лютому.

У разі коліту й ентероколіту (запалення слизової оболонки товстої кишки й тонкого кишечнику), особливо під час загострення, корисно їсти добре розварену білоголовкову капусту й пити настій зерен вівса посівного. 20 г подрібнених зерен залити в термосі склянкою окропу, настояти 1 годину. Процідити й випити ковтками протягом дня за 15 хв після їди. Добова доза - не менш як 2 склянки.

За атонії кишечнику й пов’язаних із цим запорами ефективно діє салат «мітла»: на тертці з великими вічками натирають сирі моркву, буряк і яблуко, у рівних пропорціях. Змішують і заправляють олією чи сметаною. Їдять салат 2-3 рази на день по 70-100 г, обов’язково ранком натще й за 2-3 години до сну.

У разі запорів приймають сік ріпчастої цибулі по 1 ч. л. три-чотири рази на день перед їдою. Курс лікування 3 тижні, потім через 3 тижні зробити перерву й курс можна повторити. Щоб домогтися щоденної роботи кишечнику та його звільнення від калових мас, потрібно провести тижневий курс лікування ріпою білою. Для цього натирають 100 г ріпи, здушують сік і додають у нього 50 г меду. Випивають за один прийом, найкраще натще, до 6.30-6.40 ранку.

(Далі буде).

Любов ДУДЧЕНКО, кандидат біологічних наук.