Структурована вода плюс корисні речовини
Корисність цього справді унікального овочу - в речовинах, що містяться в ньому й чинять благотворну дію на весь наш організм. Він на 95% складається зі структурованої води. Кабачки унікальні за своєю поживною цінністю: тільки калій, що міститься в них, становить 238 мг на 100 г. У їх складі вітаміни В1 і В2, РР, С, Е, білки, цукри, вуглеводи, мінерали: залізо, мідь, натрій, фосфор, кальцій, магній, багато органічних кислот. Кабачки - один із найпоширеніших дієтичних продуктів, оскільки мають найнижчу калорійність: на 100 г кабачків лише 27 кілокалорій.
Повертають здоров’я й подовжують молодість
• Кабачки використовують у дієтичному харчуванні, оскільки в них міститься мало клітковини, й відповідно, вони не подразнюють стінки шлунка. Приготовані з кабачками страви поліпшують роботу травного тракту, сприяють повнішому засвоєнню білка. Тим, хто страждає від захворювань жовчного міхура, підшлункової залози, шлунка, рекомендується споживати більше свіжих кабачків і страв, приготованих із них.
• Речовини, які містяться в цьому овочі, не дають накопичуватися в організмі холестерину й перешкоджають ожирінню.
• До складу кабачків входить багато магнію та калію, які живлять серце. А завдяки залізу поліпшується склад крові, підвищується гемоглобін, унаслідок чого клітини організму отримують більше кисню. Завдяки цьому підвищується загальний тонус усього організму, його витривалість.
• Кабачки добре борються з набряками, виводять з організму зайву рідину, оскільки є хорошим сечогінним засобом. Саме тому унікальний овоч має бути в харчуванні хворих, які страждають від серцево-судинних та ниркових захворювань, діабету, гіпертонії.
• Кабачки надають допомогу під час розвантаження печінки, коли відбувається застій жовчі. Вони також є гарним засобом у разі холециститу.
• Плоди добре виводять сіль, шлаки, токсини, допомагають очистити суглоби від зайвих сольових відкладень.
• Унікальний овоч завдяки вітамінам та антиоксидантам, які входять до його складу, сприяє збереженню імунітету та молодості нашого організму.
• Кабачки здатні поліпшити зовнішній вигляд шкіри й навіть запобігти появі передчасної сивини у волоссі. Їх застосовують як косметичний засіб у домашній косметиці - маска з кабачків для омолодження обличчя.
Тому подбайте, щоб кабачки якомога частіше були у вашому раціоні.
Оладки з кабачків
Молодий кабачок – 1 шт., часник - 1 зубчик, зелень кропу чи петрушки, яйця - 3 шт., борошно - 2 ст. л. (без гірки), олія для смаження, мелений чорний перець, сіль, сметана.
Зелень вимийте, обсушіть і дрібно поріжте. Часник очистіть і дрібно посічіть. У глибоку миску розбийте яйця, трохи поперчіть і ледь збийте виделкою чи вінчиком. Додайте кріп, часник і ще раз трішки збийте яєчну масу.
Кабачок вимийте, обсушіть і натріть на тертці з великими вічками, додайте до яєчної маси й перемішайте. Додайте борошно й ще раз добре перемішайте. Солити кабачкову масу краще безпосередньо перед смаженням, інакше кабачок виділить багато соку й тісто вийде рідким.
На розігріту сковороду з олією викладайте ложкою кабачкову масу невеликими гірками. Злегка притисніть оладки лопаткою чи ложкою, роблячи їх плоскими й надаючи бажаної форми. Обсмажте оладки на середньому вогні 1-2 хв до підрум’янення.
Переверніть, зменште вогонь, накрийте кришкою й готуйте ще 3-4 хв, поки нижній бік не зарум’яниться. Готові оладки викладіть на паперовий рушник, щоб видалити лишки олії. Подавайте гарячими, зі сметаною.
Крем-суп із кабачків
500 г кабачків, 1 цибулина, 2 склянки води, 1 ч. л. борошна, 25 г вершкового масла, 1 яйце, півсклянки кислого молока, багато зелені.
Кабачки поріжте кружечками, залийте водою й варіть на слабкому вогні до м’якості, перетріть через сито.
На вершковому маслі ледь підсмажте борошно. Додайте до кабачків. Розведіть суміш перевареною водою й поваріть 4-5 хв. Яйце збийте з кислим молоком, додайте в суп. Подавайте із дрібно нарізаною зеленню.
Кабачковий «торт»
Тісто - 2 середніх кабачки, 6 ст. л. борошна, 2 яєць, 0,5 ч. л. харчової соди, трохи солі; «крем» - 200 г маложирного сиру, 100 г натурального йогурту, зелень, часник до смаку.
Для коржів натерти кабачки на тертці з великими вічками, трохи здушити сік, додати борошно, яйця, сіль, соду, перемішати. Коржі випікати як млинці на сковороді, остудити.
Для «крему»: сир, йогурт, зелень (будь-яку, до смаку), часник збити в блендері й перемазати ледь теплі «коржі». Можна кожен шар перекласти нарізаними тонкими скибочками помідорів, огірків, болгарським перцем.
Прикрасити зеленню, дрібно посіченим помідором чи половинками помідорів чері.
Фаршировані кабачки
Із кабачка слід вирізати лише серцевину - ту, що з насінням, м’якоть залишити недоторканою. Кабачок можна фарширувати цілим (як перець) чи розрізати його на дві поздовжні половинки (як звичайно фарширують баклажани). Фарширувати кабачки можна й м’ясом (фаршем), і сиром (м’яким, наприклад, козячим, овечим), і домашнім сиром, і крупами, й грибами. Якщо кабачок не надто молодий, то його половинки чи шматочки варто трохи поварити в киплячій підсоленій воді.
Для прикладу – кабачки, фаршировані овочами.
Кабачки - 1 кг, рис - 1 ст. л, морква - 200 г, ріпчаста цибуля - 125 г, вершкове масло - 3 ст. л, помідори - 200 г, сметанний соус - 375 г.
Кабачки нарізати кільцями заввишки 4-5 см, обчистити їх, видалити частину м’якоті з насінням і варити 5 хв у підсоленій воді. Приготувати овочевий фарш. Для фаршу моркву та цибулю нарізати соломкою чи кубиками й підсмажити на невеликому вогні, додати варений рис, сіль, мелений перець, нарізані помідори, зелень петрушки чи кропу (замість помідорів можна додати двоє яєць). Варені кабачки відкинути на сито й начинити овочевим фаршем. Покласти кабачки в глибоку сковороду, налити сметанний соус, накрити кришкою й тушкувати 20-30 хв на слабкому вогні, за потреби іноді підливаючи соус.
Ікра з кабачків
Кабачки - 1,5 кг, помідори - 400 г, морква - 300 г, олія - 30 мл, петрушка, кріп - по 10 г, цибуля - 1-2 шт., часник - 3 зубки.
Кабачки очистити від насіння й грубої шкіри (якщо це не маленькі молоді кабачки), м’якоть нарізати кубиками. Обчищену моркву нарізати дрібними кубиками чи натерти на тертці з великими вічками. Для ніжнішої консистенції кабачкової ікри помідори ліпше обчистити від шкірки.
Дрібно нарізану цибулю обсмажити до прозорості на олії, потім у ту ж сковороду покласти моркву й готувати на слабкому вогні 5-7 хв, поки вона не стане м’якою. Тепер покласти кабачки й тушкувати, періодично помішуючи, 10 хв, потім додати помідори й посолити. Продовжувати готувати овочі ще близько 10 хв, поки вони не стануть м’якими.
За 2-3 хв до закінчення приготування додати дрібно нарізаний часник і зелень. В кінці приготування подрібнити суміш блендером. Вживати ікру в охолодженому вигляді.
«Листкові» кабачки
Кабачки - 1 кг, болгарські перці різних кольорів - 2-3 шт., помідори - 3-4 шт., ріпчаста цибуля – 2 шт., часник - 3-4 зубки, зелень.
Запікати кабачки ліпше в глибокій сковороді чи в сотейнику. Дно змастити олією. Кабачки нарізати кружальцями завтовшки приблизно 1 см і викласти в один шар на дно форми для запікання. Трохи посолити. Наступний шар – нарізана півкільцями цибуля та подрібнений часник. Ріпчасту цибулю можна замінити зеленою. Додаємо подрібнену зелень. Наступний шар - солодкий перець, нарізаний кільцями. Останній шар - помідори, які слід нарізати кружечками. Посолити.
Можна скропити овочі олією й запікати в духовці до готовності. За бажання - за 5-10 хв до готовності трохи посипати зверху тертим твердим сиром.
Різотто з кабачками
Кабачки - 2 шт., рис - 400 г, цибуля – 1 шт., вершкове масло - 30 г, помідори чері - 200 г, сир пармезан - 50 г, біле вино - 125 мл,
часник - 1 зубок, перець, посічений чебрець, трохи олії.
Цибулю та часник почистити й посікти. Кабачки помити, почистити й нарізати шматочками. Помідори нарізати так само. Тушкувати в невеликій кількості олії цибулю, часник і цукіні 3 хв. Додати рис і продовжувати тушкувати. Помішуючи, влити вино. У міру того як рідину вбиратиме рис, поступово доливати гарячу воду чи бульйон. Зняти різотто з плити. Перемішати з вершковим маслом і помідорами, приправити, розкласти по тарілках. Посипати тертим сиром і чебрецем.
Рулетики з кабачків із твердим чи домашнім сиром
Кабачок – 1шт., сир фета чи нежирний домашній сир - 60 г, зелень - 30 г, помідор - 1шт., часник - 1зубчик.
Молоденький кабачок нарізати на тонкі пластини, відварити на парі чи в пароварці (можна обсмажити на сковороді в маслиновій олії). Одночасно зробити начинку: в сир фета чи домашній сир додати зелень і зубчик часнику. Нарізати помідор. На готові пластинки кабачка викласти сир і шматочок помідора, згорнути в рулетик. Поставити в духовку хвилин на 10.
Салат із сирих кабачків з медово-часниковою заправкою
Цей смачний, хрусткий салат із сирих кабачків з ароматною медово-часниковою заправкою бажано їсти відразу, не залишаючи на наступний день.
Кабачок, великозерниста сіль, 50 мл ароматної олії, 2 ст. л. натурального яблучного чи виноградного оцту, 2 ч. л. меду, 3 зубчики часнику, чорний мелений перець, кріп до смаку.
Кабачок поріжте тоненькими кружальцями, присипте 1 ч. л. солі, залиште на 30 хв. Зробіть заправку: змішайте олію, перець, подрібнений у часничниці часник, посічений кріп, перемішайте. Кружечки відіжміть від соку, що виділився, перекладіть на таріль і полийте заправкою. Дайте настоятися ще 20 хв.
Болгарська салат із сирих кабачків
Молодий кабачок, 1-2 дрібно нарізані морквини, зелень петрушки й кропу, сіль, яблучний оцет, олія.
Кабачок обчистити й потерти на дрібній тертці. Додати 1-2 дрібно натерті морквини, побільше дрібно нарізаної зелені кропу й петрушки, солі, оцту та олії до смаку. Салат вимішати, покласти на тарілку й прикрасити стеблами молодого часнику, редискою чи помідорами.
Салат із сирих кабачків «по-корейськи»
2 кабачки, 2 морквини, зелень кінзи, гострий перець, 3-5 зубків часнику, 2-3 ст. л. яблучного оцту.
Порізати моркву тонкою соломкою (можна за допомогою спеціальної тертки для шаткування), посолити, додати гострого перцю до смаку, розчавлений часник, зелень кінзи, приправу для корейських салатів.
Кабачки теж порізати соломкою, але трохи товще, ніж моркву, якщо молоді, то прямо зі шкіркою, ледь присолити.
Перемішати кабачки, моркву, перець і зелень кінзи, додати приправу для корейських салатів, часник. Полити яблучним (виноградним чи винним) оцтом. Залити все киплячою олією (приблизно 5-6 ст. л.). Усе перемішати й дати постояти хвилин 10, а можна й не чекати, а їсти відразу.
Теплий салат із цукіні з бальзамічним оцтом
Цукіні (молодий, середнього розміру) - 1 шт., помідори - 2-3 шт., олія - 2 ст. л., морська сіль - до смаку. Для заправки: бальзамічний оцет - 3 ч. л., цукор на кінчику ножа, олія - 3 ст. л., часник - 2 зубки. Зелень для подавання.
Цукіні порізати невеликими скибочками, підсмажити до м’якості на сковороді в олії, наприкінці посолити. Помідори порізати часточками. Часник пропустити через прес, влити олію, оцет, додати цукор, заправку збити. У великій мисці змішати із заправкою овочі, викласти в 2-3 тарілки й відразу подати до столу, посипавши свіжою зеленню.
Мариновані кабачки
Кабачки - 500 г, сіль - 0,5 ч. л. Для маринаду: маслинова олія - 100 мл, оцет - 3 ст. л., мед - 2 ч. л., часник - 2-3 зубки, мелений чорний перець - до смаку, свіжа зелень - до смаку.
Кабачки помити й зрізати шкірку. Нашаткувати тонкими кружечками. Скласти в миску, посолити й залишити на 30 хв. Приготувати маринад. Часник пропустити через прес, змішати з маслиновою олією, медом, оцтом, перцем і дрібно порізаною зеленню. Чудово підійдуть кінза, базилік, острогін, кріп, петрушка. Маринад перемішати. Із кабачків злити рідину, що утворилася, віджати руками. Залити маринадом, перемішати. Поставити в холодильник до ранку. За цей час можна кілька разів перемішати.