(Продовження. Початок у № 49 за 2012 р., №1 за 2013 р.)
Гострим катаральним захворюванням верхніх дихальних шляхів і значному зниженню імунного захисту організму в зимовий період також можна запобігти за допомогою харчових рослин-цілителів. Для профілактики застудних захворювань приготуйте такий часниково-лимонний настій. Подрібнити 6 великих зубків часнику й половину лимона зі шкіркою, залити 0,5 л холодної перевареної води, настояти 2 години за кімнатної температури. Приймати ранком натще дорослим по 1 ст. л., дітям - по 1 ч. л. Готовий настій зберігають у холодильнику й приймають усією родиною з жовтня по квітень.
Якщо застуда все-таки здолала, то за перших її ознак можна використовувати грог протигрипозний (за рекомендацією французького лікаря Ж. Вальне). На одну склянку окропу взяти 2-3 пряних гвоздички, дрібку кориці й прокип’ятити 2-3 хв на слабкому вогні під закритою кришкою. Відставити й додати половину порізаного зі шкіркою лимона. Настояти 15-20 хв, додати 1 ст. л. меду й розмішати. Пити напій теплим, можна відразу 1 склянку або розділити на кілька прийомів.
За бронхіту вичавити сік 1-3 лимонів, додати трохи перевареної води й пити повільно ковтками через трубочку, щоб не ушкодити зубну емаль. Або взяти чорну редьку, обчистити, порізати кружальцями, залити 0,25 л води, стільки ж оцту (краще яблучного або винного), додати 2-3 ст. л. меду, прокип’ятити на слабкому вогні 10 хв. Половину об’єму випити гарячим натще, а інше підігріти й випити перед сном. Змішати свіжі соки моркви, селери й червоних буряків у співвідношенні 2:1:1, розвести холодною перевареною водою. Пити повільно, маленькими ковтками. Допомагає за бронхіту хрін звичайний. Перекрутити на млинку для м’яса 150 г помитого кореня хрону. Вичавити в цю кашку сік 2 лимонів, добре перемішати й поставити в холодильник. Приймати ранком натще дорослим по 1 ч. л., дітям (з 5-літнього віку) - по 0,5 ч. л. Цю ж суміш можна використовувати під час нападу кашлю. Бразильський спосіб лікування бронхіту для примхливих дітей: через сито перетерти 2 спілих банани, опустити кашку в гарячу (можна підсолоджену) воду, розмішати до утворення однорідної суміші. П’ють гарячим 7-8 разів на день. Земські лікарі лікували бронхіт відваром зі свіжих яблук. Яблука дрібно порізати, скласти в каструлю, додати трохи води (щоб покрила вміст) і протушкувати 10 хв на слабкому вогні. Вживати теплим по 2-3 ст. л. 8-10 разів на день. Ще один «яблучний» рецепт: до кашки із сирого яблука додати дрібно порізану ріпчасту цибулю й мед (1:1:2). Усе добре перемішати. Приймати по 1 ст. л. не менш як 6-7 разів на день. За бронхіту й кашлю допомагає свіжоприготовлений сік часнику. Приймати по 1 ч. л. 1-2 рази на день у проміжках між прийомами їжі. М’яке й ефективне лікування бронхіту - інжир з молоком: 8-10 плодів інжиру залити 2 склянками киплячого молока на 1 годину. Настій пити теплим протягом дня. Набряклий інжир з’їсти протягом дня теплим. Ще один, «морквяно-молочний» засіб від кашлю. 3 ст. л. морквяної кашки залити 1 склянкою гарячого молока. Настояти 10 хв. Приймати теплим по третині склянки кілька разів на день. Бронхіт і кашель можна лікувати сумішшю із подрібненої ріпчастої цибулі (500 г), меду (500 г) і цукру (400 г). Суміш кип’ятити в 1 л води на слабкому вогні 3 години. Після охолодження профільтрувати, приймати по 1 ст. л. 6-7 разів на день. Надсадний кашель добре лікується свіжим соком моркви або соком чорної редьки навпіл з медом. Приймати по 1 ст. л. 7-8 разів на день. Або можна зрізати верхівку чорної редьки, зробити в коренеплоді отвір і покласти в нього цукор або мед. За деякий час ямка заповниться соком, який приймають по 1 ч. л. щогодини. Проти кашлю ефективний сік ягід калини: на 1 склянку соку додати 100 мл коньяку й 50 г меду, ретельно перемішати. Приймати по 1-2 ч. л. кожні 1-2 години. У разі підвищення температури за бронхіту й інших респіраторних захворювань коренеплід чорної редьки обчистити, порізати на скибочки, залити 0,25 л води й 0,25 л оцту (краще яблучного або винного), додати 2-3 ст. л. меду. Варити на слабкому вогні 10 хв. Приймати гарячим натще, а інше розігріти й випити перед сном.
За хронічного нежитю приготуйте таку суміш: 6 ст. л. подрібненого хрону й 1 ст. л. залити 0,5 л винного або яблучного оцту, закрити кришкою, настояти 10 днів. Відкривати ємність і кілька разів на день по 3 хв нюхати суміш, а також тричі на день ваткою, змоченою в цій рідині, протягом кількох секунд змащувати ніс зовні й усередині. Соком хрону, розведеним водою в співвідношенні 1:15, полоскати горло кілька разів на день.
За грипу потрібно пити відвар вівса: залити 2 л води 0,5 кг насіння вівса. Кип’ятити 30 хв на слабкому вогні. За день випити не менш як 400 мл відвару. Крім того, заїдати відвар часником і протягом дня випити 0,5 л кислого молока. У разі застуди й грипу з температурою та кашлем корисно на грудну клітку ставити цибулевий компрес. Змішати кашку великої цибулини з крупнозернистою сіллю, цю суміш нанести на груди. Компрес тримати: дітям - 20 хв, дорослим - до 1 години.
За ангіни й болю в горлі - полоскати горло соком червоних буряків. До однієї склянки кашки з коренеплоду додати 1 ст. л. яблучного оцту. Дати настоятися 20-30 хв, здушити сік, яким полоскати горло кілька разів на день, а також приймати всередину по 1-2 ст. л. двічі-тричі на день. Для полоскання горла за ангіни також ефективний морквяний сік із додаванням яблучного оцту. За нежитю ефективно закапувати свіжий сік моркви й буряків у кожну ніздрю по 1 краплі багаторазово протягом дня. З цією метою можна закапувати в ніс суміш із кашки цибулі (0,5 середньої голівки) й часнику (0,5 голівки) і 50 мл олії, прокип’яченої на водяній бані. Настояти 2 години, здушити й отриманою рідиною кілька разів на день капати по 1 краплі в кожну ніздрю. Ця суміш ефективна також за гаймориту. Зняти відчуття слабкості й утоми після грипу допоможуть ячмінні ванни: 1 кг насіння прокип’ятити в 2-3 л води протягом 1 години. Процідити, відвар вилити у ванну, процедуру приймати 20 хв.
Любов ДУДЧЕНКО, кандидат біологічних наук.