РЕЦЕПТИ ВЕСНЯНИХ ВІТАМІННИХ СТРАВ

Поділитися:
РЕЦЕПТИ ВЕСНЯНИХ ВІТАМІННИХ СТРАВ

КРОПИВА

Кропива належить до тих рослин, які з ранньої весни й до перших заморозків можна бачити повсюди, її чекають, щоб приготувати перші вітамінні супи й салати. Лікувальні властивості цієї «кусючої» рослини визнала не лише народна медицина, а й учені. Рослина містить багато хлорофілу, дубильних речовин, мінералів (магній, кремній, фосфор), целюлозу, речовини, які знижують рівень цукру в крові. Є в ній і вітаміни групи В, у великій кількості вітамін С, фітонциди, фітогормони тощо. Кропива помічна в разі внутрішніх кровотеч, є сечогінним і жовчогінним засобом. Коріння кропиви показане за діабету, атеросклерозу, ревматизму. Листя, особливо сік, вживають у разі екземи, псоріазу, алергії. Кропива допомагає поліпшити обмін речовин в організмі. Славнозвісний зелений борщ з листям кропиви – справжня комора вітаміну С і чудовий оздоровчий засіб. Кропива гарно смакує і в інших стравах, пропонуємо кілька рецептів.

Салат з кропиви, зеленої цибулі та яблук

Листя кропиви, зелена цибуля (по 50 г), одне середнє яблуко, 2 ст. л. сметани чи 1 ч. л. яблучного оцту та 1 ст. л. олії, сіль на смак.

Дрібно порізати листя кропиви (попередньо ошпарене) та цибулю, на тертці з великими вічками потерти яблуко. Усе змішати, посолити, заправити сметаною чи олією й оцтом.

Налисники з кропивою та сиром

Із борошна (150 г), 5 ст. л. олії, 50 мл молока й солі (на смак) замісити рідке тісто і спекти млинці. Підсмажити на олії покришену цибулину, додати на сковорідку посічене листя молодої кропиви (300 г), посолити, поперчити й протушкувати. В охолоджену масу додати 2 ст. л. подрібнених волоських горіхів і 200 г тертого твердого сиру. Усе перемішати й загорнути в налисники. Викласти їх у змащений жиром сотейник чи глибоку сковорідку, покласти зверху 3-4 ст. л. масла й запікати в духовці 10 хв. Перед тим як подавати на стіл, посипати подрібненими горіхами та кропом. Можна полити сметаною.

КУЛЬБАБА

Кульбаба здавна користується в людей особливою симпатією, і не лише за свої квітучі жовті голівки: лікувальні властивості цього бур’яну відомі понад 4 тис. років. Так, Авіценна рекомендував цю рослину від багатьох хвороб: від шлункових до очних. Листя кульбаби дає можливість збагатитися вітамінами вже ранньої весни. Із оздоровчою метою використовують усі частини рослини, корінь, наприклад, містить інулін – незамінний для діабетиків.

Легкий салат з кульбаби

Листя кульбаби (50 г) подрібнити й посолити, почекати, поки воно пустить сік. Додати подрібнене варене яйце (1 шт.), кріп. Змастити сметаною. Такий салат корисний для підшлункової залози.

Салат з кропиви, листя кульбаби й первоцвіту

Дрібно порізати попередньо ошпарене листя кропиви, вимочене протягом 0,5 години в солоній воді листя кульбаби, листя первоцвіту ( по 50 г). Подрібнити 2-3 варених яєць, усе перемішати. Посолити до смаку, додати 1 ст. л. лимонного соку та 2 ст. л. олії.

Суп з печерицями та кульбабою

Листя кульбаби (100 г), печериці (300 г), морква (20 г), цибуля ріпчаста (3 шт.), картопля (2 шт.), олія (50 мл), сіль, перець на смак.

Листя кульбаби покласти в підсолену воду, щоб вийшла гіркота . Тим часом у 2 л води зварити картоплю, додати гриби, поварити ще 10 хв. У вже готовий суп додати пасеровану моркву й цибулю, дрібно порізане листя кульбаби, посолити. Подавати зі сметаною.

Французький салат

Листя кульбаби (300 г), великий апельсин, яблуко, 2 ст. л. олії і 1 ст. л. кетчупу.

Вимочене в солоній воді листя дрібно порізати, додати шматочки апельсина, потерте на тертці з великими вічками яблуко. Посолити чи підсолодити на смак, додати кетчуп та олію. Усе перемішати. Подавати окремо чи як гарнір до м’яса.

ЛОПУХ

У нас цю рослину вважають бур’яном, а от на Сході лопух культивують як лікарську рослину. Корінь лопуха містить інулін, рослинні білки, жири, глікозиди, дубильні речовини, ефірні олії. З мікроелементів – кальцій, магній, фосфор, кремній, кобальт тощо. Завдяки своєму складу корінь лопуха цілюще діє на сечостатеву систему, обмінні процеси в організмі, помічний від подагри та ревматизму, хвороб травного тракту, підшлункової залози. Молоде листя лопуха містить вітаміну С в 10 разів більше, ніж лимон. Молоде листочки додають у суп, салати, соуси.

Суп з лопухом і насінням гарбуза

Листя лопуха, рис (по 100 г), насіння гарбуза, тертий сир (по 50 г), 2 цибулини, головка часнику, 2 ст. л. олії, сіль, перець, кріп, 2 л води.

Підсмажити на олії цибулю та часник, додати обчищене насіння й порізане листя лопуха. Усе протушкувати. Зварити рис у 2 л води. Наприкінці варіння додати тушковані овочі. В уже готовий суп додати тертий сир. Подавати можна з грінками.

Голубці з листя лопуха

20-30 великих листків лопуха, 2 великих кислих яблука, 1 склянка бульйону, сметана, масло, м’ясо для фаршу (0,5 кг), рис (1,5 склянки), цибуля (2 шт.), спеції.

М’ясо перекрутити на млинку, змішати з відвареним рисом. Додати пасеровану цибулю. Посолити, поперчити. Листя лопуха ошпарити окропом, підсушити, наповнити фаршем, скрутити, як голубці. На дно сотейника налити олії, викласти голубці. Між шарами голубців прокласти шматочки яблук. Залити бульйоном, додати томатну пасту на смак. Тушкувати протягом години. Подавати зі сметаною.

Олена СВІТКО,

натуропат, народна цілителька.