ХЕЛІКОБАКТЕРІОЗ - НЕБЕЗПЕЧНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ ШЛУНКА ТА ДВАНАДЦЯТИПАЛОЇ КИШКИ

Поділитися:
ХЕЛІКОБАКТЕРІОЗ - НЕБЕЗПЕЧНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ ШЛУНКА ТА ДВАНАДЦЯТИПАЛОЇ КИШКИ

Бактерії не бояться кислого середовища й передаються під час контакту

Хелікобактеріоз спричиняє шкідлива бактерія хелікобактер пілорі. Вона мешкає в пілоричному відділі шлунка, тому й отримала таку назву. Було доведено, що бактерія здатна протистояти руйнівній дії кислотного середовища шлунка, можливість чого вчені раніше заперечували. Саме хелікобактер спричиняє більшість захворювань травного тракту. Розмножуючись, мікроорганізми згубно діють на клітини шлунка людини, зумовлюючи низку небезпечних захворювань (гастрит, виразка, рак шлунка). Знищити бактерію й запобігти розвитку небезпечних патологій можна за допомогою препаратів, які регулюють рівень кислотності шлунка.
Бактерії хелікобактер пілорі не можуть жити на повітрі. Вони передаються тільки через слиз та слину під час контакту носія та здорової людини. Найчастіше зараження відбувається в разі використання одного й того ж посуду чи засобів особистої гігієни, під час поцілунку, також від матері до дитини. Потрапляючи через стравохід у шлунок людини, бактерія не гине під дією соляної кислоти. Вона проникає в слизову оболонку, що покриває стінки шлунка, руйнуючи її тканини й порушуючи нормальне функціонування. Таким чином, слизова оболонка шлунка запалюється, розвиваються гастрит, ерозії та виразки, збільшується ризик появи раку шлунка та інших небезпечних захворювань. Також порушуються захисні властивості оболонок шлунка й кишечнику.
Симптомом, який насторожує й свідчить про ймовірне зараження, є часта поява болю в шлунку. Переважно він з’являється на голодний шлунок, а після прийому їжі заспокоюється. Це говорить про наявність ерозій і виразок, що утворилися на стінках шлунка. Також серед симптомів часто фігурують печія, котра посилюється з часом, важкість у шлунку, погана перетравлюваність м’ясної їжі, нудота й блювота.
За наявності зазначених ознак рекомендується пройти тест на хелікобактер пілорі, коли за допомогою біохімічних реакцій у сироватці крові визначають вміст імуноглобулінів. Для діагностики використовують також дихальний тест та ендоскопію. Слід знати, що не всі носії цієї бактерії відчувають симптоми захворювання. Тривалий час вона може ніяк не проявляти себе, перебуваючи в стінках шлунка в неактивному стані. Багато в чому на розвиток хелікобактеріозу впливає спосіб життя людини: куріння, зловживання спиртним, неправильне харчування й нервове перенапруження.

Лікування призначають після аналізу

Перш, ніж лікувати хелікобактер, потрібно його визначити. А для цього існує спеціальна методика. Але в нас лікарі в будь-якому разі одразу призначають антибіотик. Якщо в пацієнта виразка шлунка чи дванадцятипалої кишки, то автоматично лікують специфічними препаратами, які впливають на хелікобактер, і додаткових досліджень можна не проводити, достатньо, якщо зроблено гастроскопію. Ця бактерія присутня у 30% населення. Лікування призначають тільки в тому разі, якщо концентрація бактерії велика - це визначає аналіз (беруть прямо зі шлунка).
Лікування хелікобактеріозу передбачає проведення комплексної терапії, спрямованої на знищення шкідливого мікроорганізму в шлунку. Офіційна медицина використовує антибіотики. Згодом - засоби народної медицини. Це є неодмінною умовою для загоєння ерозій і виразок.

Усунення проблеми природними методами

Народна медицина рекомендує лікування без використання антибіотиків. Воно дає змогу домогтися гарних результатів і не завдати зайвої шкоди організмові людини, особливо на початковій стадії захворювання. Узагалі збори лікарських рослин здавна служили людині надійними помічниками в оздоровленні травного тракту. Якщо утворюються виразки, спричинені бактерією пілорі, то в такому разі допоможуть рослинні збори.
- Змішати в однакових кількостях траву деревію, гірчаку зміїного, суцвіття ромашки з календулою, чистотілом, насінням кропу та льону, звіробоєм, корінням алтеї та оману. Попередньо інгредієнти потрібно подрібнити. Столову ложку збору ніч настоюють у 0,5 л холодної води, а вранці кип’ятять і випарюють на водяній бані протягом 40 хв. Після того як ліки знімуть з вогню, їх потрібно настоювати ще дві години. Для дорослої людини доза становить чверть склянки відвару. Пити його потрібно до їди, чотири рази на день. Ліки зберігають свої оздоровчі властивості тільки протягом двох днів, після чого потрібно готувати новий відвар. Курс лікування становить 20 днів, потім роблять десятиденну перерву. Далі курс можна повторити. Рекомендую поєднувати прийом цього настою з активованим вугіллям (по 5 таблеток після їди).
- Подрібнити й змішати череду, подорожник, звіробій і чистотіл в однакових пропорціях, залити 1 ст. л. збору однією склянкою окропу. Укутати й настояти протягом трьох годин. Пити по 1 ст. л. через півтори години після їди. Цей засіб допоможе зняти біль і спазми шлунка чи  кишечнику.
Постійним симптомом хелікобактеріозу є печія. Усунути її допоможе збір із чистотілу, звіробою та ромашки. Компоненти беруть по 1 ст. л. і заливають 0,5 л холодної води, настоюють ніч, а вранці кип’ятять. Потім відвар тримають на водяній бані близько 40 хв, настоюють три години до готовності й п’ють по чверті склянки перед їдою.
Починати оздоровлення потрібно відваром трав, що сприяють загоєнню слизової оболонки. Найліпше з цим упорається перцева м’ята. Пиття м’ятного чаю обов’язково з медом протягом трьох тижнів між їдою чудово очищає організм (не тільки шлунок і кишечник) від залишкових продуктів обміну й особливо азотистих сполук, що руйнують не тільки слизові оболонки дихальних і травних шляхів, а й суглобові хрящі та оболонки мозку.
А вранці випити натщесерце білок свіжого курячого яйця. Такий прийом уже чинить хорошу лікувальну дію. Після нього потрібно протягом двох годин утримуватися від прийому їжі. Слід пам’ятати, що в сирих яйцях можуть бути інші шкідливі бактерії, зокрема сальмонели, й уживати яйця сирими потрібно досить обережно.

Дуже важливим моментом є той факт, що перш як почати лікування, потрібно з’ясувати, підвищена чи знижена у вас кислотність шлункового соку.

Враховуючи кислотність шлункового соку

У разі підвищеної кислотності шлункового соку корисно приймати насіння льону, сік картоплі та настій  трав. Одну столову ложку насіння заливають 1 склянкою окропу й тримають на водяній бані близько 20 хв, проціджують і приймають по 1 ст. л. перед вживанням їжі. Слиз, отриманий таким чином, справляє позитивний вплив на шлунок. Для приготування картопляного соку беруть три картоплини й вичавлюють із них сік, вживають по 0,5 склянки до їди. Сік картоплі чинить болезаспокійливу та заспокійливу дію.
Для приготування настою  знадобляться чистотіл, ромашка, звіробій і деревій. Їх змішують  у рівних пропорціях (по 1 ст. л.) і заливають 1 л окропу. Потрібно дати відвару настоятися й пити невеликими дозами (2 ст. л.) за півгодини до їди.
За зниженої кислотності усунення хелікобактера народними засобами проводиться за допомогою капусти, подорожника чи лепехи. З невеликої головки капусти вичавлюють сік, приймають за годину до їди по половинці склянки. Капустяний сік сприяє загоєнню. Вичавлюють сік із подрібненого листя подорожника. Приймають цей засіб по 1 ст. л. із теплою водою за півгодини до прийому їжі. Або 2 ст. л. кореневищ лепехи заливають 1 л окропу. Приймають по 0,5 склянки тричі на день також до їди.
У разі нормальної кислотності через кілька годин після прийому натщесерце білка курячого яйця приймають збір лікарських рослин і настоянку. Для лікувального збору рекомендую взяті в рівних кількостях траву звіробою, деревію та квіток календули. У цих травах містяться природні антибіотики, які пригнічують життєдіяльність збудника. Три столові ложки збору заливають 0,5 л окропу й настоюють протягом однієї години. П’ють по 0,5 склянки перед кожним прийомом їжі щодня протягом місяця. Доповнюють лікування настоянкою прополісу: 30 г прополісу слід залити 150 мл 70% спирту й настоювати два тижні, щодня струшуючи. Приймати по 15 крапель до їди. Курс - один місяць.
Відомі випадки швидкого й повного знищення бактерії після застосування суміші, що складається зі спиртового настою листя полину й насіння гарбуза (у рівних пропорціях). Суміш насипають у півлітрову банку до 1/3 об’єму й заливають доверху 40% етиловим спиртом. Настоюють протягом 7 днів у теплому й захищеному від світла місці, проціджують і приймають по 2 ст. л. до їди вранці й увечері протягом 2 тижнів. Однак цей спосіб можна використовувати не всім, оскільки можливе подразнення алкоголем  слизової оболонки шлунка, особливо в разі загострень виразкової хвороби.
Якщо ви не знаєте, яка у вас кислотність, скористайтеся в деякому сенсі універсальними народними рецептами. Це обволікальні засоби, що перешкоджають хелікобактер пілорі руйнувати  стінки вашого шлунка.
Узагалі потрібно нормалізувати кислотність шлункового секрету. Рекомендую для цього використовувати соки й олії. Найліпше підходить капустяний сік. П’ють його по одній склянці тричі на день.
А з олій найефективніша обліпихова. Її приймають по 1 ч. л. тричі на день, разом із медом, вершковим маслом, какао в порошку, сирим яйцем - по 1 ч. л. кожного компонента по черзі.
На ніч потрібно прийняти склянку обволікального засобу з насіння льону. Просто заварити 2 ч. л. насіння льону склянкою окропу й настояти протягом 3 годин.
Коли кислотність буде нормальною, настійно рекомендую протягом дня до їди пити свіжоприготований буряковий сік. Його потрібно потримати у відкритому посуді 2 години, потім змішати з водою в розрахунку 1:1 і пити по 0,5 склянки.

Знеболить трав’яний відвар

Захворювання характеризується болем. Як болезаспокійливий засіб рекомендую збори. Дивосил, звіробій і золототисячник змішують у рівних пропорціях (по 1 ст. л. кожної трави). Усе це залити окропом (1 л) і настоювати протягом півгодини. Відвар процідити,  він готовий до вживання. Приймати між прийомами їжі по половині склянки. Від болю допоможе і такий рецепт: календулу, звіробій і деревій змішують так само, як і трави в попередньому рецепті, і теж заливають 1 л окропу. Відвар витримують півгодини, проціджують і п’ють, як сказано вище.
Чудовим додатковим засобом за даного захворювання є сироп шипшини. Просто приймати по 1 ч. л. протягом місяця. Зробити перерву на 2 тижні й знову повторити курс лікування. І смачно, й дуже корисно!
Також дуже гарно зарекомендувало себе лікування хелікобактера поєднанням прийому лікарських рослин і засобами на основі муміє. Можна застосовувати такий склад: 30 г свіжого муміє ретельно розчинити в 100 мл свіжоотриманого соку алое. Приймати по 1 ч. л. за 20 хв до їди. Курс має тривати не менше двох тижнів.
Ефективність лікування хелікобактер пілорі посилюється в разі використання перги. Пергу вживають у свіжому вигляді, її просто жують - приблизно по 10 мг на день. Це краще робити після їди.
У разі якщо продовжують турбувати постійні больові відчуття в ділянці шлунка, позбутися яких ніяк не вдається, потрібно отримати консультацію гастроентеролога, який зможе підтвердити чи спростувати наявність мікроба. За допомогою спеціальних тестів вдається виявити наявність інфекції в калі та крові. До числа найточніших методів діагностики належить біопсія. Беруть тканину безпосередньо зі слизової оболонки шлунка, яку досліджують на наявність чи відсутність антигенів хелікобактера. Існує думка, що тривала відсутність лікування може призвести до того, що мікроб приживеться в слизовій оболонці й залишиться там назавжди. Зазначу, що таке можливо навіть тоді, коли в людини досить міцний імунітет.

Дієта - важливий оздоровчий чинник

Оздоровлення обов’язково слід поєднувати зі спеціальною дієтою, яка нормалізує кислотність шлунка й створює сприятливе тло для загоєння виразок і ерозій. Вилучіть із раціону все копчене, солоне, гостре, смажене. Правила досить прості, складного немає нічого, і тільки за умови, що ви їх дотримуватиметеся, незабаром  відчуєте полегшення. Повторюю, щоранку потрібно випити один білок свіжого яйця, а після не їсти протягом двох годин. Є й така смачна та корисна суміш, яка теж чудово допомагає: розвести один яєчний білок з однаковою кількістю цукрової пудри та олії (по 1 ст. л.). Зберігати в холодильнику й приймати 1 ст. л. натще. Уже після кількох прийомів відчуватиметься полегшення.
Через місяць після початку лікування потрібно хоча б десять днів пити тільки соки: свіжовичавлений морквяний разом із буряковим соком, сік капусти та сік сирої картоплі. Після цього переходити на сирі перетерті фрукти та овочеві салати з додаванням  олії, сирих яєчних жовтків, свіжих вершків, на м’ятний чай із медом. Таке харчування продовжувати 1-2 місяці. Таким чином, можна домогтися реального вилікування супутніх хвороб і навчитися керувати своїм організмом. Ерозивний гастрит, який спостерігається буквально в кожного третього пацієнта (в тому числі в дітей), виліковується попутно з основним захворюванням за 1,5-2 місяці. Така сила природи, а не ліків.
Ще раз про вживання м’ятного чаю з медом. Воно є реальним живленням для тканин організму. Мед загоює виразку, а всмоктуючись у шлунку, одночасно живить тканини та олужнює. Протягом 25-30 днів стає лужною вся маса тканин організму, кислотність шлункового соку нормалізується. Достатня кількість кисню має виняткову важливість для правильного обміну речовин у тканинах, і тому під час лікування дуже допоможе прийом перекису водню всередину (по 10 крапель тричі на день з 1 ст. л. води).
Чудовий антибіотик природного походження - куркума. Завдяки цій якості спеція стає воістину неоцінною. Навіть попри те, що аптеки переповнені антибіотиками, пряність-ліки вигідніші: вони не дають такого навантаження на серце, не руйнують печінку й не шкодять травному тракту, а навіть навпаки - сприятливо на них впливають. І немає того всім відомого «звикання» бактерій до лікування - вони вже точно не очікують атаки спеціями. Кращого засобу для виведення токсинів з організму, ніж куркума, не можна й уявити.
Вона має противиразкові властивості, бореться з хелікобактер пілорі. Куркумін знижує виділення соку і його кислотність, та ще й бактерію вбиває. Куркума є потужним антисептиком і ефективна в разі захворювань травного тракту та шлунка, незамінна за хронічної діареї й метеоризму. Під час лікування рекомендується порошок, змішаний з водою (1 ч. л., змішана зі склянкою води). Куркума виявляє аналгезивну, загоювальну властивості.
Кілька слів про любителів солі. Дієта з підвищеним вмістом солі може збільшити патогенність хелікобактера. А ось мед діє на хелікобактер пілорі, як пеніцилін на гнильні мікроби. Недарма в разі захворювання шлунка, чи то виразка, чи гастрит, рекомендують вживати мед, розведений у теплій воді.
Важливо знати про те, що лікування слід проводити всім членам сім’ї одночасно, незалежно від того, виявлено чи ні  в них симптоми хвороби. Це гарантує повне знищення вогнища інфекції, оскільки унеможливлює передавання збудника від хворої до здорової, щойно вилікуваної людини. Хелікобактер - це бактерія, яка має форму спіралі. Вона поширює інфекцію в таких органах організму, як шлунок і дванадцятипала кишка. Багато захворювань цих органів пов’язані саме з наявністю цієї бактерії в організмі, хоча й бувають випадки, коли в інфікованих бактерією людей не спостерігається ніяких симптомів захворювань.
Безумовно, хворобі ліпше запобігти, ніж лікувати. Для запобігання хелікобактеру достатньо дотримуватися всього лише кількох елементарних правил гігієни. По-перше, потрібно мити руки перед їдою, після відвідування вбиральні, після повернення з вулиці; по-друге, мити овочі й фрукти перед їх вживанням; по-третє, кип’ятити воду, яку нам люб’язно подають у квартири старі та брудні водопровідні труби. До речі, під час кип’ятіння бактерія хелікобактера гине вмить.

Як запобігти хворобі й нападам

Ліпше не чекати нападів хелікобактеріозу, а приймати трав’яні чаї профілактично, протягом трьох тижнів. Склад чаїв може різнитися. Однаковий спосіб   їх приготування: рекомендований набір трав залити окропом, настояти протягом півгодини. Після цього його можна профільтрувати й приймати по півсклянки між прийомами їжі. Ось універсальний збір: по 1 ст. л. трави звіробою, золототисячнику й кореня оману на 1 л окропу. Приймати, заварюючи як чай. Але потрібно дотримуватися правил прийому: приймати до їди, невеликими дозами.
Звертаю увагу, що цього захворювання можна позбутися повністю, поєднуючи народні методи лікування з традиційними препаратами. А лікування обов’язково має відбуватися під наглядом грамотного фахівця.
Може виявитися, що вам треба лікувати не тільки шлунок, а, наприклад, ще й серце чи печінку. У цьому разі рекомендую приймати сік буряку. Вичавлений із коренеплоду концентрат розведіть такою ж кількістю води, пийте по півсклянки через дві години. Сік сприятливо діє на печінку, зміцнює стінки капілярів, розширює судини, сприяє виведенню холестерину, нормалізує роботу серця, а також перешкоджає розмноженню небажаних мікроорганізмів у кишечнику.
У комплексі з лікарськими препаратами для лікування інфекції рекомендую застосування срібної води. У разі загострення виразкової хвороби й хронічного гастриту концентрація іонів срібла в розчині  має становити  1000 мкг/л. Для профілактики захворювань концентрація іонів срібла в розчині -  50-100 мкг/л.
І ще раз про призначення антибіотиків. Усі знають, що таке лікування загрожує небезпечними наслідками, наприклад, так званим антибіотикоасоційованим дисбактеріозом кишечнику. Не випадково зараз скрізь рекламують пробіотики - речовини, які нормалізують кишкову флору. Адже молочні продукти, наповнені консервантами чи кінськими дозами вітаміну С (який сам по собі є консервантом), не в силах цього зробити. «Живих » продуктів стає все менше. Ось і додають лакто- й біфідобактерії, щоб якось підтримати організм, тому що ці бактерії мають жити в кишечнику, розмножуватися, виділяти ферменти, вітаміни, пригнічувати патогенні та умовно- патогенні мікроорганізми.
Проте недостатньо приймати препарати лакто- й біфідобактерій, треба ще, аби вони приживалися в кишечнику, а для цього там має бути для них субстрат - клітковина. Років сто тому люди вживали цієї клітковини у вигляді моркви, ріпи, буряків, зелені, висівок і т.д. у багато разів більше, ніж зараз. Клітковина стимулює стінку кишечнику, перешкоджає виникненню онкологічних захворювань і дає змогу розмножуватися корисним бактеріям. Навіть каші, які вживалися раніше, були зовсім іншими: крупи ніхто не шліфував, а хліб не очищали від клітковини. Тому намагайтеся харчуватися повноцінно, різноманітно. Потрібні фрукти-овочі у великій кількості. І обов’язково морепродукти.
Враховуючи, що загострення хронічних захворювань шлунка та дванадцятипалої кишки хелікобактеріозної етіології виникають навесні й восени, можна припускати посилення передавання збудника в ці сезони. Після стихання гострих явищ, як правило, розвивається хронічна форма гастриту. Потрібно проводити профілактичні заходи, спрямовані на запобігання інфікуванню та реінфікуванню слизової оболонки. Нагадую, що передусім хворі й люди, які їх оточують, повинні дотримуватися правил особистої гігієни: безпосередньо перед їдою мити руки; не користуватися загальним немитим посудом, не відкушувати, не облизувати, а краще відламати, відрізати; не куштувати з однієї ложки чи чашки, ліпше відкласти, відлити в інший посуд чи відмовитися; користуватися індивідуальними засобами особистої гігієни; не дарувати свої поцілунки кожному, цінувати себе, захистити коханих від інфекцій.

В’ячеслав ВАРНАВСЬКИЙ,
лікар, фітотерапевт.

передплата