ГОТУЄМО НОВОРІЧНО-РІЗДВЯНИЙ СТІЛ БЕЗ ШКОДИ ЗДОРОВ'Ю

Поділитися:
Готуємо новорічно-різдвяний стіл без шкоди здоров'ю

Як відзначити свято без наслідків для здоров'я та не стати на 1-2 розміри більше - поради відомого гастроентеролога, дієтолога Лариси БОЙЧЕНКО.

Здорове харчування – найкраща підготовка до свят

Готуючись до новорічних свят, не треба сідати на голодний раціон. Потім накинетеся на їжу, а це - удар по травному тракту. Але, все ж, підготовка потрібна. Заздалегідь, за кілька тижнів, розуміючи, що треба контролювати масу тіла, аби після свят улюблений одяг був до міри, слід перейти на здоровіше харчування.
Акцент робіть на варених, парених, тушкованих, запечених у духовці стравах, трохи заправлених олією. Не забудьте про каші на сніданок, салати на обід, а також про вживання фруктів у першій половині дня. Це чудове джерело клітковини та вітамінів.
Зараз - час посту, й бажано дотримуватися його правил, не споживаючи тваринних продуктів, особливо пересмажених та жирних. Таким чином ви нормалізуєте роботу травної системи, підготувавши її до деяких надуживань у святковий час.
Обов'язково поснідайте 31 грудня. Не йдіть зранку голодними. Інакше ввечері ви накинетеся на їжу та, найпевніше, переїсте.

Помірність – головне правило застілля

На новорічному столі не має бути пересмаженого, жирного, щедро заправленого майонезом. Одна з найгірших комбінацій продуктів, що може спровокувати загострення, - поєднання жирного, солодкого й алкоголю. Наприклад, якщо ви вживали як основну страву холодець, смажене чи копчене жирне м'ясо, заїли тортом, запивши все алкоголем. Щоб перетравити ці три продукти, в підшлункової залози може не вистачити ферментів, і, так потрапезувавши, люди потрапляють із гострим панкреатитом до лікарні.

Дотримуйтеся основних правил

Приготуйте щось легке і в невеликих дозах. Можливо, почастуйте себе чимось екзотичним, яке не можете собі дозволити щодня. Це надасть святу родзинку.
Якщо ви святкуєте цілу ніч, після кожної подачі страв робіть перерву в їді. Слід рухатися бодай годину, краще надворі.
Що менше спиртного, то краще. Якщо ви п'єте алкоголь, не змішуйте напої: один вид - на весь вечір. Дуже важливою є доза. Якщо говорити про безпечну для порівняно здорової людини - це 2 келихи шампанського за всю новорічну ніч або не більше 100 мл міцнішого напою. До речі, в нашій кліматичній смузі більше підходить 40-градусний алкоголь, ніж вина. Він краще перетравлюється. Вино – це напій Середземномор'я. Ми не маємо достатньо ферментів для його перетравлення й розщеплення.
Багато хто вживає під час їди ферменти для поліпшення травлення. Хочу застерегти: це можна робити лише після консультації з лікарем. Бо всі ці рекламні трюки: випий піґулку-фермент - і їж, що заманеться, не такі безневинні, як здається. Безконтрольне вживання ферментів може призвести до недостатнього вироблення власних ферментів шлунком, підшлунковою залозою, печінкою. А в декого це може спровокувати напад гострого панкреатиту, коли підшлункова залоза почне перетравлювати сама себе – це тяжке реанімаційне захворювання.

Не їжте цього, маючи хворі шлунок, печінку, серце

За серцево-судинних захворювань: гіпертонічна хвороба; ішемічна хвороба серця, склероз судин, - потрібно вилучити все солоне, концентроване, як холодець, бульйон. А також, щоб уникнути загострення, - все жирне, смажене, копчене та алкоголь. Багато хто сам помічає, що після вживання алкоголю на ранок підвищується тиск. Тож якщо гіпертонік у новорічну ніч питиме, надто над міру – це може закінчитися кризом.
У разі захворювань травного тракту: гастрит, виразка шлунка, панкреатит - краще не вживати того, що подразнює. Це дуже солоне, кисле, перчене, наваристі бульйони, а також груба клітковина. Наприклад, якщо людині з хронічним гастритом забагато з'їсти салату зі свіжої капусти, це може вивести хворобу в гостру форму.
У разі захворювань жовчного міхура, підшлункової залози чи печінки протипоказана жирна, концентрована їжа навіть на святковому столі.

Найкращі страви на свята

У моїй сім'ї на святковому новорічному столі традиційно будуть корисні, збалансовані страви. Це запечена біла риба з соусом з авокадо, теплий салат із запечених у духовці овочів; на десерт - фруктове желе зі шматочками фруктів. Смачні, легкі для організму страви, які швидко готувати.
Для приготування теплого салату візьміть у рівних пропорціях солодкий перець, баклажани, помідори. Овочі вимити, в баклажанів видалити чашолистки, решту овочів залишити цілими. Запекти в духовці, 30 хвилин за температури 210-220°С. Вони мають стати м'якими, а їхня скоринка - золотавою.
Дістати печені овочі, зняти шкірку. Нарізати шматочками й скласти в салатник. За бажання можна додати зелену цибулю, 1/4 гострого перцю та свіжу кінзу, заправити олією й посолити за смаком. Подавати в теплому вигляді.
Для приготування риби розігрійте духовку до 200°С. Покладіть рибу в рукав для запікання. Влийте туди трохи оливкової олії, посипте спеціями: сіль, мелений чорний перець, шавлія, розмарин, чебрець, лимон та інші спеції за смаком. Дайте промаринуватися 20 хв і поставте запікати рибу в духовку на 15-20 хвилин. Готову страву подавайте до столу гарячою.
Соус з авокадо до риби також готується за кілька хвилин. Одне авокадо обчистити від шкірки та кісточки, додати 3 помідори без шкірки, консервованих у власному соку, збити все блендером. Додати ваші улюблені трави й обов'язково трохи коріандру, меленої гуньби сінної (грибна трава).
Желе зі шматочками фруктів. Візьміть 2 склянки улюбленого натурального соку, наприклад, вишневого чи яблучного, та невеликою його кількістю залийте 14 г желатину. Залишіть желатин на годину для набухання. Потім вилийте решту соку в каструлю й поставте на вогонь, додайте суміш желатину, нагрійте, але не доводьте до кипіння, додайте цукор за смаком. Слід постійно помішувати суміш до повного розчинення гранул желатину та цукру. Потім розкладіть по формах нарізані тонкими скибочками фрукти (груша, ківі, ананас, мандарини та інші), залийте гарячим соком із желатином. Дайте охолонути, потім поставте в холодильник до повного застигання.

Життя після свята

Першого січня та в дні після Різдва їжте вранці, не голодуйте. На сніданок не  подавайте салати, які не доїли на свято. Найкращий вибір - овочевий суп, відвар. Він зменшить навантаження на організм після рясного святкового харчування. Надвечір з'їжте білкові продукти.
Важливо: свята не можуть тривати за столами з 1 по 19 січня. День-два святкували - й далі між святами має бути звичайний раціон: збалансоване харчування в невеликій кількості, некалорійна їжа, достатньо білка (людям у літах досить 1 дози білка на день).
Дотримуйтеся цих порад, не об'їдайтеся, й тоді свято буде вдалим.

Матеріал підготувала Валентина Берник.