ХРЯЩОВУ ТКАНИНУ В СУГЛОБАХ ВІДНОВИТЬ… ЖЕЛАТИН

ХРЯЩОВУ ТКАНИНУ В СУГЛОБАХ ВІДНОВИТЬ… ЖЕЛАТИН

Мій приятель вилікувався від артрозу колінних суглобів дуже простим методом – вживав розчин звичайного желатину, який ми часто використовуємо, готуючи холодці та смачні желе-десерти. Спочатку я скептично поставилася до цього.  Та  коли побачила, як він бадьоро ходить без колись незамінного  помічника – ціпка,  змінила свою думку.
Щоб розібратися, чи справді желатин може зробити  таке  диво, я звернулася до професора Євгена СУСЛОВА.

У смачних кулінарних рецептах і фармації ми часто використовуємо желатин

- Євгене Івановичу, а чи може він допомогти у разі  артрозу?
Артроз – це дегенеративно-дистрофічні захворювання суглобів, за якого уражається хрящова тканина суглобових поверхонь. Хвороба  супроводжується зменшенням синовіальної (внутрішньосуглобової) рідини,   болем і обмеженням рухливості. Одна з причин, що призводить до захворювання, є старіння хондроцитів, клітин хрящової тканини.    Найчастіше за остеоартрозу уражаються колінний (гонартроз) і тазостегновий (коксартроз) суглоби. Я особисто відчув на собі наслідок травми, невдале приземлення після стрибка з парашутом у десантних військах. Артроз колінного суглоба довелося лікувати дуже довго. У вашого приятеля артроз виник унаслідок вікових змін у тканинах колінних суглобів, насамперед, у хрящах. Коли вони   стираються,   тоді оголені суглобові поверхні труться одна об одну, спричиняючи біль під час руху. 
На перший погляд, важко повірити в лікувальну дію желатину, бо всі ми звикли, що желатин це харчова добавка. Багато хто вважав його   непотрібним продуктом, поки   винахідник  Перл Уейт не надумав виготовляти з желатину   смачний десерт, названий желе. Сьогодні з нього виготовляють безліч смачних і корисних страв - рибні і м'ясні холодці, желе, креми, суфле, зефір.  Крім кулінарії, желатин широко застосовують у фармацевтиці - з нього виробляють капсули і свічки. Медики знають, що розчин желатину застосовується для зупинки кишкових, шлункових та легеневих  кровотеч.
Що ж це за продукт – желатин?   Застиглий або замерзлий - так перекладається його назва  з латинської. Желатин отримують шляхом витяжки клейких речовин з м'яса, суглобів і сухожиль тварин, в основному, великої рогатої худоби. За своїм складом він має білкове походження:   понад 85%   - колагенові білки. І саме цим пояснюється користь желатину, адже  колаген є обов’язковим для побудови хрящової тканини.
-Чи існують протипоказання?
Так. Беручи до уваги, що желатин сприяє підвищенню згортання крові, його треба обережно споживати людям, у яких ці  показники завищені,   щоб уникнути утворення тромбів у судинах. І про всяк випадок варто вживати препарати, що знижують згортання крові .                                                

 Пектин і агар-агар діють як желатин

- А чи можна желатин замінити якимись іншими харчовими добавками?
Безумовно. Адже у желатина є і рослинні аналоги - пектин і агар-агар. Пектину дуже багато у печених яблуках та буряках,  агару  - у мармеладі та зефірі.
- Як правильно вживати желатин для оздоровлення  суглобів?
Рецепт такий:   звечора у чверть склянки холодної води насипати 150 г (2 ч. л.    без верху)  звичайного желатину,   розмішати і залишити до ранку. За  ніч він набубнявіє і розчиниться.    Вранці випити натще,   додавши соку або теплої води з цукром  або без  нього.   На курс оздоровлення потрібно  150 г желатину, через  рік повторити. Це чудовий спосіб відновити "мастило" в суглобах, адже  від того, наскільки вони здорові, залежить і нормальна робота багатьох органів. Людям, які страждають від остеохондрозу та артриту, варто    постійно мати в своєму раціоні страви, приготовані на основі желатину.

Бесіду вела
кандидат медичних наук
Броніслава ВЛАЗНЄВА.