ЗА ОСТЕОПОРОЗУ ПОТРІБНІ ВОДА ТА ОРГАНІЧНІ РЕЧОВИНИ

Поділитися:
ЗА ОСТЕОПОРОЗУ ПОТРІБНІ ВОДА ТА ОРГАНІЧНІ РЕЧОВИНИ

 

«А я п’ю кальцій і впевнена, що в мене з кістками все буде чудово», «Мені це порадила сусідка…», «Я чув у рекламі…» і т.ін.  

Ось так, надивившись рекламних роликів,  наші співвітчизники вживають  хімію, безконтрольно, на свій розсуд, приймають  досить недешеві фармацевтичні препарати. Та якщо зазирнути в суть проблеми остеопорозу, то не завжди той кальцій і потрібен. Остеопороз — це системне захворювання, котре характеризується зменшенням щільності і порушенням структури кісткової тканини. Цю хворобу називають дуже підступною, іноді кажуть, що це мовчазна епідемія минулого століття. Однією з основних причин остеопорозу вважають втрату кальцію. У жінок старшого віку її пов’язують зі зміною гормонального тла, розглядають як ускладнення окремих хронічних захворювань, у т.ч. ендокринних. Але якщо згадати будову кістки навіть в обсязі шкільної програми, то погляд на патогенез остеопорозу дещо змінюється. До складу кістки, а це різновид сполучної тканини, входять: вода, кісткова тканина, органічні й неорганічні сполуки. У дорослої людини частка мінеральних речовин становить 60—70%, а органічних — 30—40%. Це співвідношення в кістці змінюється з віком: у дітей переважають органічні речовини, а в дорослих — мінеральні. Кістка дуже міцна. Але коли її пересушити, тобто випарувати воду та органічні речовини перетворити на неорганічні, — стає дуже крихкою. А якщо кістку декальцинувати, то вона знову стає гнучкою і пружною, бо в її складі залишаються органічні сполуки. Отже, з даних простого лабораторного дослідження можна зробити висновок, що для міцності кістки найважливішими є вода та органічні речовини, а не кальцій. Як доведено вченими, поповнити організм кальцієм можна за допомогою  крупів, бобових, овочів, горіхів, причому без ризику для здоров’я. Існує думка, що в разі остеопорозу для зміцнення кісток корисно споживати молоко, бо  кальцій з нього засвоюється на 97%. Та в молоці кальцій перебуває у зв’язаному стані з казеїном, а цей білок для кісток і суглобів (особливо для людей старшого віку) може завдати більше шкоди, ніж принести користі. Отже, молоко дуже потрібне дітям для їхніх кісточок і міцності зубів. Дорослим же для підтримки організму потрібна значно менша кількість кальцію.