
Моїй мамі скоро 70 років. Останнім часом вона стала все забувати, погано мислити і т. ін. Терапевт сказав, що це початок хвороби Альцгеймера. Що робити?
Ваша читачка Світлана.
Київська обл.
Лист коментує лікар, фітотерапевт В’ячеслав ВАРНАВСЬКИЙ.
Хвороба Альцгеймера — це захворювання головного мозку, за якого спостерігається зниження розумових здібностей, здатності до спілкування, ослаблення пам’яті, втрата здорового глузду і т.ін.
Моя схема лікування значно може подовжити життя хворих, поліпшивши його якість.
На початку лікування я призначаю вітаміни групи В — В1, В3 і В12, вітамін Е.
Одночасно з прийомом вітамінів рекомендую використовувати рецепт Шевченка. Для цього змішати 50 мл соняшникової нерафінованої олії та 40 мл горілки. Закрити кришкою й ретельно струшувати кілька хвилин, швидко злити суміш у чарку, зробити видих і випити якомога швидше. Приймати суміш тричі на день (за 2 години до прийому нічого не їсти), за 15 хвилин до їди, по можливості — через рівні проміжки часу. І так — 10 днів. Після першої та другої десятиденки робити перерви протягом 5 днів. А після третьої десятиденки перерва має тривати 2 тижні. Далі починати все спочатку. І так до вилікування, хоч рік, хоч два.
При цьому треба регулярно обтирати тіло оцтом, який, всотуючись через шкіру, проникає всередину організму й поповнює нестачу власної кислоти в організмі.
Для стимуляції активності гіпоталамо-гіпофізарної системи використовують аїр, оман, кульбабу, полин і цикорій. 2 ст. л. суміші цих трав, узятих у рівних пропорціях, залити 0,5 л окропу. Настояти ніч у термосі. Приймати тричі на день по третині склянки через годину після їди.
Для поліпшення пам’яті в народній медицині використовують гіркоти, ефірно-олійні рослини, які збільшують мозковий кровотік. Можна приготувати наступний настій: по 1 ст. л. трави меліси, золототисячнику, розмарину й кореневищ аїру залити 0,5 л окропу, настояти ніч. Пити по третині склянки тричі на день до їди.
Поліпшує пам’ять екстракт листя гінкго білоба завдяки тому, що благотворно впливає на кровообіг, у тому числі мозковий. Препарат у вигляді розчину чи таблеток можна приймати по 120—240 мг (у перерахунку на сухий екстракт) на день.
Ефективно захистить мозок від слабоумства настій глоду: 2 ст. л. подрібнених квіток рослини залити 0,5 л окропу, залишити на 20 хв, процідити й випити гарячим за 20 хв до їди. Вживати настій потрібно у свіжому вигляді тричі на день.
Що стосується їжі, то я рекомендую кислотну їжу: гриби, яйця, м’який сир, квашені овочі, м’ясо (ліпше курку), рибу; перші страви — борщі та супи, приготовлені з квашених овочів на м’ясному бульйоні, а також сало з часником. Щодня пити свіжі фруктові та овочеві соки, хоча б по 250 мл.
Кава і кофеїн можуть бути хорошим засобом для нашого мозку.
Цілющі властивості чорної смородини дають підстави використовувати її для лікування та профілактики хвороби. Протипоказаннями до вживання чорної смородини є виразка шлунка й дванадцятипалої кишки та гастрит.
Також щодо консультації можна звертатися до мене (телефон у редакції газети).