КАЛГАН - УКРАЇНСЬКИЙ ЖЕНЬШЕНЬ

Поділитися:
КАЛГАН - УКРАЇНСЬКИЙ ЖЕНЬШЕНЬ

Так називають калган за його здатність повертати людині сили й здоров’я

         Накопаю калгану,
         Зварю ліки милому…
        (З української народної пісні)

  Кажуть, що нове – то давно забуте старе. Іноді випадок допомагає відродити забуте. Так було й у відомого українського вченого-ботаніка і травознавця доктора біологічних наук Григорія Смика -  за обставин, далеких від ботаніки. Перебуваючи в  науковому  відрядженні в одному з сіл Полісся, він дізнався про «рацпропозицію», впроваджену в місцевий побут:  звичайну  горілку  селяни  настоювали на корені дикої рослини калгану і такий алкогольний напій називали калганівкою. Ту селянську «рацпропозицію» зрештою визнали за доцільну й фахівці спиртової  промисловості, в державній торгівлі з’явилася горілка-калганівка.  
   Готуючи докторську дисертацію за матеріалами лікарських рослин,  окрім інших маловідомих і недосліджених, учений-ботанік став вивчати й той калган. І відкрив багато цікавого.

У народі цілющі властивості рослини були відомі давно, про що свідчить і пісенька   про калган та милого, якого збиралися лікувати.  Заінтригувала вченого й старовинна назва калгану: козацький жень-шень. То як було не ввести цю рослину до списку досліджуваних?
  Цілющі властивості  козацького женьшеню  вивчали й інші вчені. І підтвердили, що це  справжня комора цінних для людського організму речовин: глікозиди, органічні кислоти, флобафени, торментол,  мінеральні речовини, крохмаль, смоли, і  тим не вичерпувався перелік хімічних складників. Підтвердилося, що  препарати калгану - це надійний в’язкий, кровоспинний та бактерицидний засіб.
А що засіб  є ефективним, засвідчував і такий  цікавий  факт: свого часу  вітчизняні фармакологи, аби поповнити запаси  рослинних дубильних речовин, завозили  південноамериканську ратанію. Аж  виявилося, що заморську ратанію  у фармакології цілком може замінити свій козацький женьшень.
У народній медицині  його застосовують проти дизентерії,  запалень, виразки шлунка, сухот, емфіземи легенів, подагри, ревматизму.
  Калган також помічний у разі маткових захворювань та  болісних місячних – вони тамують біль та зупиняють  кровотечу. Цей засіб у змозі виготовити кожен.
Ось рецепт: 1 ст. л.  грубо потовченого кореневища калгану заварюють протягом 5 хв у склянці окропу й упродовж кількох годин настоюють. Вживають 3-5 разів на день по 1 ст. л. перед їдою.
Цей  відвар  можна використати і в разі цингових захворювань та для полоскання горла за ангіни.
–  Мій учитель доктор біологічних наук Григорій Костянтинович Смик був свідком  успішного лікування калганом і двобічної пневмонії, причому,  в складному випадку, коли внаслідок  тривалого застосування антибіотиків, та ще й у великих дозах, хворий  втратив  імунітет, –  розповів травознавець Віталій Куниця. - За допомогою калгану тяжка хвороба відступила вже за тиждень, а за два тижні чоловік  одужав.
   У домашніх умовах народні цілителі  виготовляли також мазь для зовнішнього застосування.
Спосіб приготування такий: 5 г  дрібно порізаних кореневищ варять упродовж 5 хв у склянці  несолоного вершкового масла, ще теплим проціджують у  баночку. Таку мазь використовують для лікування тріщин на губах, шкірі рук та ніг.
  Ця рослина знайшла застосування і в  народній стоматології. Сьогодні мало хто навіть  із цілителів знає,  що порошок з калгану можна успішно використовувати   для чищення зубів, аби позбутися неприємного запаху з ротової порожнини, зберегти білизну зубів. Один раз почищені рослинним порошком  зуби зберігають блиск протягом тижня. Чи може з ним позмагатися  аналогічний засіб сучасного хімічного виробництва?
   Викопувати кореневища найдоцільніше  пізньої осені, а за гострої потреби і взимку під час відлиги та рано навесні.  Спочатку їх добре миють, видаляють дрібні корінці й відмерлі частинки, грубі кореневища розрізають уздовж. Сировину підсушують на відкритому повітрі, а досушують на горищі, в іншому приміщенні  чи в печі  за невисокої температури. Свіжі кореневища мають запах троянди, висушені його втрачають, але це не означає, що сировина стає неякісною. Висушені кореневища  слід тримати в сухих приміщеннях, ліпше в паперових коробках. Зберігається  калган дуже добре – не втрачає своєї цілющої сили  впродовж п’яти-шести років.
  Травознавець Віталій Куниця  показав цю лікарську рослину, вирощену ним на власній дослідній діляночці. Вона невеличка, заввишки всього до 30 см, з листочками, що сидять по п’ятеро навколо стебла й чимось нагадують курячу лапку, та дрібненькими  жовтими квіточками. Характерним є кореневище -   коротке, грубеньке, коричнюватого  забарвлення. Саме кореневище й містить  сили, здатні повернути людині втрачене здоров’я.
–  То лише зовні калган є таким скромником, – зазначає Віталій Захарович, – а насправді… Проаналізуймо його  наукову назву: потентілла  еректа. Потентілла (латиною) -  це зменшувальна форма  слова потенція, тобто сила, силонька. Ну, а що таке еректа (ерця),  сьогодні знає кожен: у перекладі з латини  - прямостоячий. Тому ботанічна назва калгану - перстач прямостоячий.

Рецепти народної медицини

Настоянка калгану на горілці є чудовим жовчогінним і болетамувальним засобом, його застосовують у разі холециститу, ентероколіту, дисбактеріозу. Для приготування беруть 5 частин хорошої горілки чи 70% спирту, 1 частину висушеного коріння калгану. Настоюють у пляшці з темного скла 14 днів, кожного дня струшуючи пляшку. Приймають по 50 мл цієї настоянки, розведеної з водою 1 раз на день перед сном. Ця настоянка також помічна у разі слабкості в ногах та бронхіті. Крім того, її можна вживати з профілактичною метою – для підтримання сил. Горілка, настояна на калгані, має приємний смак, схожий на коньяк.
У  разі захворювань щитоподібної залози готують таку настоянку: 150-300 г коріння заливають 500 мл горілки, настоюють протягом місяця, проціджують, приймають по 30 крапель 3 рази на день за 15-20 хв до їди.
Для зміцнення ясен кладуть під язик шматочок сушеного кореня й смокчуть як льодяник по 10-15 хв удень і перед сном, після чищення зубів.
Тим, хто страждає від аденоми простати народна медицина радить взяти у рівних частинах подрібнені корінь калгану, корінь солодки й корінь кропиви. 100 г суміші залити 0,5 л горілки, настояти в темному місці протягом місяця, періодично струшуючи, процідити. Приймати по 30 крапель 3 рази на день до їди, запиваючи відваром меліси.
У разі екземи мокрої роблять примочки з такого настою: 3 столові ложки кореню калгану залити 0, 5 л води, довести до кипіння й кип’ятити 10 хвилин, настояти 4 години, процідити. Робити примочки на уражені місця.
Для лікування цирозу печінки 25 г подрібненої трави і 5 г кореню калгану залити 600 мл окропу, тримати 30 хв на водяній бані, настояти 30 хвилин, процідити. Приймати теплим по 50-100 мл 3 рази на день за 2 години до їди протягом 1,5- 2 місяців і профілактично 2 рази на рік протягом місяця весною й восени.
Позбутися болю в шлунку і кишечнику допоможе такий засіб: 20 г кореню калгану залити склянкою горілки і настоювати 30 днів у темному місці, періодично струшуючи, профільтрувати. Приймати по 40 крапель 2-3 рази перед прийомом їжі.

Василь КАЛИТА.