
Бабуся розповідала, що колись використовували в їжу жолуді. Чи справді корисні вони? З повагою Ірина Михайлівна. с. Забір’я Київської обл.
Лист коментує кандидат біологічних наук Любов Дудченко.
Так, жолуді містять корисні речовини, в тому числі жирну олію, крохмаль, дубильні речовини тощо. Підсмажені жолуді використовують як каву в дієтичному харчуванні, за катарів шлунка, проносів, виразкової хвороби, а також за болісних менструацій. Настій: 1 ч. л. порошку із підсмажених жолудів залити склянкою окропу, настояти 20-30 хв. Випити «каву» за три прийоми протягом дня. Кава має протизапальну і в’яжучу дію. Крім того, за запальних процесів статевих органів можна робити спринцювання раз на день з цим настоєм. За хвороб сечостатевої системи вживають по третині чайної ложки порошку двічі на день, запиваючи водою. А от настоянку листя й кори дуба на червоному вині в народній медицині здавна використовували для лікування гриж на животі. Заповнити банку листям і корою, взятими в рівних частинах, залити червоним вином, аби до краю банки залишалося відстані на 2 пальці. Настояти 2 тижні. Робити компреси на ніч.