КОЛІТ ХРОНІЧНИЙ. ХВОРОМУ КИШЕЧНИКУ ДОПОМОЖУТЬ РОСЛИНИ

КОЛІТ ХРОНІЧНИЙ. ХВОРОМУ КИШЕЧНИКУ ДОПОМОЖУТЬ РОСЛИНИ

Коліт хронічний - одне із найпоширеніших захворювань органів шлунково-кишкового тракту. Саме слово коліт походить від грецького  «kolon» - товстий кишечник, а суфікс «іт» - запалення. Тобто коліт кишечнику – захворювання, яке носить запальний характер й уражає слизову оболонку.

Причини й симптоми

Симптоми хронічного коліту: бурчання в животі, здуття після їди, біль у правому та лівому підребер’ї, порушення стулу (закрепи чи проноси) тощо. У разі загострення хвороби може підвищуватися температура до 37-38 С, з’являтися загальна слабкість, біль у животі, нудота, блювота та інші неприємні відчуття.
Основні причини  виникнення коліту:
-недостатньо ефективне лікування гострих колітів;
-вплив інфекційного чинника (дизентерійна паличка, сальмонела та
інші бактерії, а також ентеровіруси);
-хронічне отруєння солями ртуті, свинцю, миш'яку, цинку, міді, фосфору тощо.
-негативний вплив ліків (медикаментозні коліти);
-хвороби печінки, підшлункової залози, шлунка, тонкого кишечнику.

«Лікувальні продукти» для кишечнику

    Щоб позбутися хронічного коліту, передусім потрібно  усунути причини захворювання. Крім того, необхідно нормалізувати  харчування.  А також широко використовувати лікарські рослини, які здатні зменшувати або повністю запобігти впливу перелічених чинників.
    Усунути симптоми коліту допоможуть відомі й популярні в Україні овочі, ягоди та фрукти. Зокрема, сік буряку столового. Його слід приймати по 50 мл 3 рази на день перед їдою.  Добре впливає на кишечник  гарбуз. Доцільно щодня вживати  по 100 - 300 г сирого м’якуша гарбуза або по   300 -500 г вареного.
Народна мудрість говорить: «Яблуко на вечерю — і не потрібен лікар». В Англії лікувальну силу цього фрукта  виражено в приказці: «Спожите яблуко віддаляє візит лікаря». Дійсно, яблуко — це справжня комора дуже цінних харчових і лікувальних речовин. Найважливіші з них — пектини. Вони мають детоксикуючі властивості завдяки здатності зв’язувати шкідливі речовини й виводити їх з організму.  Свіжі яблука корисні за спастичного запору завдяки наявності в них клітковини й пектинів. Печені яблука вживають за хронічного запору — вони розріджують вміст кишечнику, підсилюючи його перистальтику. Для пектинів характерна протимікробна дія, а також властивість виводити радіонукліди з організму людини. До речі, яблучний сік є чудовим засобом при атеросклерозі, подагрі, гіпоацидному гастриті. Тому можна констатувати: щоденне вживання одного яблука сприятиме поліпшенню функції різних органів організму людини.

Фітотерапія хронічного коліту

За хронічного коліту помічними є:
  - настій суплідь або відвар кори вільхи сірої чи чорної: 3 столові ложки сировини залити 400 мл окропу, довести до кипіння, настоювати 2 години, уживати по 100 мл 4 рази на день перед їдою;
   -настій сухих шкірок кавуна звичайного: 50-100 г сировини залити 500 мл окропу, настояти до охолодження, пити по 100 мл 6 разів на день перед їдою;
   - настій  трави звіробою звичайного: 3 столові ложки сировини залити 500 мл окропу, кип’ятити 10 хв, настоювати 2 год, уживати по 100 мл 3 рази на день після їди;
-настоянка звіробою: сировину залити 40% розчином спирту етилового у співвідношенні 1:5, настоювати 10 днів, уживати по 10 крапель 3 рази на день;
-настій квіткових кошиків нагідок лікарських: 2 столові ложки сировини залити 400 мл окропу, настоювати 1 год, процідити, уживати по 100 мл 4 рази на день;
- настоянка нагідок: подрібнену сировину залити 70% розчином етилового спирту в співвідношенні 1:10, настоювати 7 днів, струшуючи двічі на день, уживати по 15-20 крапель 4 рази на день;
-настоянка  пижма звичайного: 10 г  (1 ст. л.) сировини залити 500 мл окропу, довести до кипіння, настоювати 30 хв, уживати по 50-100 мл  за 20 хв до їди;
-настоянка суцвіть пижма: 50 г сировини залити 200 мл мускатного вина, настоювати 8 днів у темному місці, процідити, уживати по 30 мл 3 рази на день за 20 хв до їди; настоянка суцвіть пижма: 25 г сировини залити 100 мл 70%  розчину етилового спирту, настоювати 8 днів у темному місці, процідити, уживати по 30 крапель 3 рази на день за 20 хв до їди;
-порошок із суцвіть пижма: суху сировину розтерти до порошку, уживати по 2-3 г (половина чайної ложки) 3 рази на день за 20 хв до їди. Порошок можна уживати з медом.

Ромашка – особлива рослина

   Ромашка лікарська посідає особливе місце в терапії захворювань запального характеру органів травлення. Протизапальна, протимікробна, протиалергійна, ранозагоювальна дія цієї рослини зумовлена вмістом у ній ефірної олії й такої речовини, як хамазулен. Знеболювальний і спазмолітичний впливи рослини зумовлені вмістом у ній глікозидів.
  Для усунення симптомів коліту  ромашку аптечну застосовують у різних формах. Зокрема, у вигляді відвару: 3 столові ложки сировини залити 500 мл окропу, довести до кипіння, настояти 2 год, процідити, пити по 100 мл 4 рази на добу до їди. Краще готувати кожну дозу свіжою.
Помічним є й настій ромашки лікарської: 4 столові ложки сировини залити 500 мл холодної перевареної води, настояти 10 годин, процідити, пити по 100 мл 4 рази на день. Настій або відвар можна використовувати й для мікроклізм: 100 мл ввести в пряму кишку на ніч (температура розчину 36°С).

Якщо турбують проноси

Якщо коліт із частими проносами, то рекомендуємо такі збори:
-квітки черемхи звичайної -10 г, квітки ромашки лікарської - 30 г, листя м'яти перцевої - 30 г, листя брусниці - 30 г. 2 столові ложки збору залити 500 мл окропу, довести до кипіння, настояти 1 годину, процідити, пити по 50 мл 6 разів на добу до їди. З цього настою можна робити на ніч мікроклізми (теплим вводять 50—100 мл у пряму кишку);
-листя подорожнику великого -30 г, листя м'яти перцевої -30 г, трава звіробою звичайного - 30 г, квітки ромашки лікарської – 30 г, квітки черемхи звичайної -10 г (приготування й вживання як і в попередньому рецепті);
-квітки ромашки лікарської - 100 г, листя м'яти перцевої - 50 г, листя меліси лікарської - 50 г, шишки хмелю звичайного - 50 г, трава васильків справжніх - 50 г, корені валеріани лікарської – 50 г, плоди анісу звичайного - 50 г. 2 столові ложки збору залити 600 мл окропу, варити 1 хв, настояти 1 годину, пити по 80 мл 6 разів на день за 15 хв до їди й через 30 хв після їди;
-ягоди чорниці звичайної - 15 г, листя подорожника великого - 15 г, кореневище гірчака зміїного - 15 г, трава моху ісландського -10 г, кореневище перстачу прямостоячого -10 г, квітки ромашки лікарської - 10 г.  2 столові ложки збору залити 500 мл холодної перевареної води, кип'ятити 5 хв, настояти 2 години, уживати 3-4 рази на день за 30 хв до їди (Ф. І. Мамчур);
-плоди чорниць - 20 г, корені перстачу прямостоячого - 20 г, корені родовика лікарського - 30 г, листки подорожника великого - 20 г, корені алтеї лікарської - 20 г, трава очанки лікарської - 20 г. 1 столову ложку збору залити 250 мл води, кип'ятити на слабкому вогні 10 хв, потім додати столову ложку коренів алтеї лікарської, настояти 4 години. Пити по 50 мл 3-4 рази на день за 30 хв до їди (Є. С. Товстуха).

Як послабити закрепи

-Трава перцю водяного - 150 г, трава хвощу польового - 50 г, корінь живокосту лікарського - 50 г, кора крушини ламкої - 50 г, квітки ромашки лікарської - 50 г, листки подорожника великого - 50 г. 2 столові ложки збору залити 600 мл окропу, варити 1 хв, настояти 1 годину, уживати по 50 мл 6 разів на день за 15 хв до їди й через 30 хв після їди (Д. П. Памуков, X. 3. Ахтарджієв).

Допомога у разі виразкового коліту

У разі коліту виразкового лікування таке саме, як і за коліту хронічного. Крім того, рекомендуємо збори лікарських рослин:
-листя м'яти перцевої - 20 г, квітки ромашки лікарської - 20 г, кореневище гірчака зміїного - 20 г, трава перстачу гусячого - 20 г, трава грициків звичайних - 20 г, трава звіробою звичайного - 20 г. 4 столові ложки суміші залити 1000 мл окропу, довести до кипіння, настояти 1 годину, процідити, уживати по 100 мл 6 разів на день за 20-30 хв до їди.
50 мл настою розвести 50 мл перевареної води й ввести в пряму кишку на ніч, чергуючи з уведенням по 50 мл обліпихової олії. Якщо людина не переносить обліпихову олію, можна вводити відвар насіння льону посівного, слиз якого сприяє загоюванню виразок кишечнику.

Помічні клізми

Для лікувальних клізм можна застосовувати збір рослин:
корені алтеї лікарської - 20 г, листки бобівника трилистого - 50 г, трава звіробою звичайного - 40 г, квітки нагідок лікарських - 30 г, кореневище лапчатки прямостоячої – 20 г, насіння льону посівного - 30 г, листя евкаліпту кулястого -10 г.
1 столову ложку збору залити 500 мл окропу, кип'ятити 10 хв, настояти 30 хв, процідити, ввести в пряму кишку по 100 мл 2 рази на день (Є. А. Ладиніна, Р. С. Морозова).

Іван ЧЕКМАН, Професор.