ВИРАЗКОВИЙ КОЛІТ, АБО ЯК ДОПОМОГТИ КИШКІВНИКУ

Поділитися:
Виразковий коліт, або  як допомогти кишківнику

Виразковий коліт – запальне захворювання, яке найчастіше виникає у віці до 30 та після 60 років. Воно підступне тим, що його симптоми можна сплутати з іншими кишковими недугами – хворобою Крона чи синдромом подразненого кишківника. Прояви коліту то з’являються, то минають, через що до нього можна поставитися легковажно. Мовляв, ну, поболіло, були розлад шлунка, кровотеча та біль, але ж минулося. Але таке стишення захворювання не означає його припинення. А недостатньо серйозне ставлення може призвести до задавнення хвороби та загрозливих наслідків.      Наприклад, постійні діареї  призводять до значного зневоднення організму, крововтрати - до пригнічення кровотворення, слабкості та анемії, зростає ризик утворення тромбів. Запалення в кишківнику може спричинятися        до ураження  різноманітних органів – очей, суглобів, шкіри, затримки жовчі й ушкодження печінки, а з часом - навіть до раку кишківника. Аман Бхарадвадж, магістр з акупресури, допоможе зрозуміти, що це за хвороба, як проявляється, та як  одужати.

Найтиповіші прояви коліту, чому болить

- Що спричиняє виникнення виразкового коліту та які його типові симптоми?

- Цю хворобу, як і причини її появи, недостатньо вивчено. Виразковий коліт є хронічним захворюванням, яке впливає на товсту кишку. На її слизовій оболонці виникає запалення, утворюються виразки, виробляючи гній і слиз. Спочатку в одному місці, та з часом виразками може вкритися значна частина кишківника. Це супроводжується відчутним дискомфортом унизу живота, в ділянці товстої кишки.
           Більшість людей, які страждають від виразкового коліту, скаржаться на повторюваний інтенсивний біль, судоми, спазми  в животі, діарею, появу крові в калових масах, втрату маси тіла, відчуття втоми та втрати енергії, іноді температуру.
      Часто ця хвороба успадковується по роду. Є версія, що її провокують хронічні захворювання та віруси, тож коліт - результат бактеріальної інфекції товстої кишки. За іншою версією – це наслідок збою в роботі імунної системи.  Через що імунні клітини, які зазвичай захищають нас, починають атакувати слизову оболонку товстої кишки, зумовлюючи запалення та виразки. Провокують його появу й стреси та шкідлива, неякісна їжа – фаст-фуд, напівфабрикати, жирне та смажене.
      Щоб точно поставити діагноз і призначити належне лікування, обов’язково слід звернутися до лікаря.  Самому поставити собі діагноз практично неможливо. Щоправда, типовим саме для за цього захворювання є такий симптом - біль унизу живота вщухає, якщо лягти, та відновлюється в стоячому положенні.
- Які методи застосовують для діагностики цього захворювання?
- Лікар призначатиме різноманітні аналізи та дослідження, щоб визначити – це виразковий коліт чи інше захворювання кишківника. Аби з’ясувати, чи є анемія та запальний процес, здають аналіз крові. Аналіз калу покаже наявність інфекції та кров’яних виділень, яких людина може не побачити під час  випорожнення.
      З основних досліджень проводять ще сигмоїдоскопію , що дає лікареві змогу оглянути нижню частину товстої кишки та взяти біопсію. Може бути призначено колоноскопію, щоб оглянути стан усієї товстої кишки. І перше, і друге дослідження проводяться за допомогою спеціального зонду, який вводиться в кишечник через пряму кишку.

Приємна дієта від болю в животі

- Як допомогти собі у разі виразкового коліту?

- Передусім людині потрібно переглянути своє ставлення до життя й на все реагувати спокійніше, уникаючи стресу, а також змінити звичне харчування на дієтичне.
Слід відмовитися від кондитерських виробів, напоїв із кофеїном, перченого, копченого, напівфабрикатів. Не їжте й червоного м’яса, багато сирих овочів із високим вмістом клітковини, зокрема, на деякий час вилучіть із раціону всі види капусти. Обмежте споживання соусів, солінь. Категорично заборонено алкоголь.
       Якнайкраще обрати дієту на основі продуктів із високим вмістом білка й низьким та середнім вмістом клітковини. Це легкозасвоювана їжа, яка допомагає справитися з діареєю та нормалізує стан слизової оболонки кишківника.

Головні рекомендації:

- Їжте невеликими порціями кожні 3-4 години.
- Випивайте щонайменше 8 склянок води на день (у проміжках між трапезами), щоб уникнути зневоднення й нормалізувати дефекацію.
- Їжте кисломолочні продукти, що містять пробіотики, які сприяють здоров’ю кишківника.
- Обмежуйте споживання олії до 4 столових ложок на день.
-  Із показаних для споживання каш - вівсяна, кукурудзяна, рисова. Можна помірно їсти цільнозерновий хліб. Серед молочних продуктів слід надавати перевагу домашнім сирам, зробленим власноруч йогуртам, пудингам. Допускаються фруктові соки без м’якоті, розведені водою, банани, дині, кавуни, сливи, персики та абрикоси
- З овочів - огірки, кабачки, варений шпинат, гарбузи, морква, баклажани, картопля, зелена квасоля.
- Із-поміж м'ясного  можна вживати дієтичну  варену птицю, яйця, рибу та морепродукти, що  багаті на омега-3 жирні кислоти, які мають протизапальну властивість. Найбільше омега-3 міститься в таких сортах риби, як лосось, скумбрія, оселедець і сардини, а також у волоських горіхах та оливковій олії.
      Також лікар призначить лікування, що передбачатиме антибіотики для подолання інфекції, а також протизапальні засоби, імуномодулятори, спазмолітики, протидіарейні препарати.
    Бажано не відкладати візиту до лікаря та за перших симптомів пройти обстеження. Адже в задавненому стані хвороби пацієнтові може допомогти вже лише оперативне втручання.

П’ять дієвих спецій для покращення травлення

- Які спеції рекомендовано вживати для нормалізації травлення?

- Я б виділив кілька найефективніших, на мій погляд, спецій для нормалізації травлення. На першому місці – імбир.
1. Імбир містить фенольні сполуки, які усувають шлунково-кишкові подразнення. Він стимулює вироблення слини та жовчі. Дослідження на тваринах свідчать, що імбир посилює активність в кишківнику ліпази - ферменту, потрібного в процесі травлення.
Також імбир зменшує спазми в кишківнику та шлунку, розслабляючи кишкові м’язи та даючи перетравленій їжі легше просуватися. Він зменшує газоутворення, запобігає  здуттю живота, нудоті.  
       Мої улюблені страви, до яких можна додати імбир, - це теплі супи, а також імбирний чай уранці, що допомагає розбудити мляве травлення. Для цього в чай із лимоном і медом я додаю щіпочку тертого або сушеного імбиру.
         Зауважте, що імбир розріджує кров, тому його слід застосовувати  обережно, порадившись із лікарем, якщо маєте кровотечі кишківника.
2. Насіння коріандру та кінза. Це перевірені часом засоби, що сприяють травленню, зменшують газоутворення, є природними спазмолітиками. Коріандр заспокоює спазми кишківника, що провокують появу діареї. Кінза є ще й антиоксидантом, що сприяє зниженню рівня цукру в крові, зменшенню рівня холестерину.
      Коріандр (насіння) не варто зберігати в меленому вигляді, адже цінні олії, що містяться в ньому, швидко вивітрюються. Тому споживайте його насіння цілим або ж меліть безпосередньо перед вживанням, додаючи в каші, рагу, супи та салати.
       Свіжа кінза (так називають зелень коріандру) чинить охолоджувальну дію на організм, що особливо цінно влітку. Вона смакує як у гарячих стравах, так і в салатах, сприяючи виробленню ферментів, які підтримують травлення,  розщеплюють їжу.
    3. Кардамон родом із сімейства імбирних. У китайській та індійській аюрведичній медицині його рекомендують споживати за порушення апетиту, травлення, для зняти здуття живота, усунення газів. Він має протизапальні, спазмолітичні,  протибактеріальні властивості, захищаючи від харчових отруєнь. Це чудовий сечогінний засіб, що запобігає затримці води та набрякам.
У кардамоні міститься речовина лімонен, що розчиняє холестеринові камені в жовчі, усуває печію та гастроезофагеальний рефлюкс. Ця спеція також є хорошим джерелом заліза, марганцю, кальцію та магнію.
Кардамон кладуть до  солодких страв та напоїв, яким він додає пікантного смаку. Із нього можна приготувати смачний чай, що зігріває, поклавши півтори чайні ложки меленої спеції в 400 мл води та поваривши на слабкому вогні 20  хвилин. За бажання додайте меду.
4. Насіння фенхеля стимулює вироблення шлункового соку, має спазмолітичні властивості, благотворно діє на слизову оболонку товстої кишки. А також містить антиоксиданти, які захищають організм від старіння, запобігають раку. 
Щоб активізувати  травлення, насіння фенхеля можна заварювати, як чай (1 ч. л. залити 300 мл  окропу, дати настоятися). Ще один рецепт, щоб зменшити здуття живота та виділення газу: нагріти на пательні насіння фенхеля разом із морською сіллю (співвідношення 1:5). Дайте трохи підрум’янитися, а потім зберігайте в щільно закритій ємності,  додаючи кілька щіпок, за смаком, у страви.
5. Куркума  сприяє травленню, гармонізує роботу травного тракту, полегшує прояви печії, завдяки  протизапальним та антибактеріальним властивостям зменшує біль у шлунку та метеоризм. Тому її слід додавати у напої, перші й другі страви.

- Які рекомендуєте додаткові методи для запобігання коліту?

- Повний терапевтичний ефект можна отримати за ніжного самомасажу або ж професійного масажу живота. Дослідження свідчать, що масаж покращує травлення, можна зняти здуття живота. Адже, щоб організм правильно перетравлював їжу, потрібне постійне надходження крові, яка доправляє до травної системи кисень та поживні речовини, які потрібні для розщеплення продуктів. Інакше травлення стає млявим.
         Крім того, стимуляція живота сприяє виробленню кислоти в шлунку та ферментів, які допомагають розщеплювати їжу та сприяють засвоєнню всіх корисних речовин із продуктів, запобігаючи довготривалому травленню їжі, що призводить до бродіння та здуття живота.
Найпростішим видом самомасажу є погладжування живота коловими рухами протягом 10 хв зранку відразу після пробудження та на ніч, через 2-3 годин після останнього прийому їжі.

Акупунктурні точки порятунку за  коліту

- Наскільки ефективна рефлексотерапія за проблем травлення та запальних процесів у кишківнику?

- Уздовж рук і ніг розміщені точки, за допомогою яких можна стимулювати роботу всіх органів, зокрема, кишківника. Натискаючи на них у ритмі – відчутні натискання нігтем і пучкою пальця 3 секунди та 3 секунди послаблення натиску, й так протягом 3 хвилин, - можна досягнути значного поліпшення стану під час загострення коліту, запобігти рецидиву недуги.
Для кращого ефекту можна промасажувати кожну з перелічених нижче точок, однак, якщо бракує часу, достатньо пропрацювати 2-3 точки на ваш вибір. Такий акупресурний вплив справді матиме дуже потужний оздоровчий ефект, усуваючи неприємні симптоми за коліту. Тож запрошую читачів оцінити їх благотворний вплив.

1. Точка SP6. Розміщена на внутрішній поверхні ноги на чотири пальці над внутрішньою кісточкою. Натискання на неї показане за здуття живота, проносу, нерегулярної менструації, маткових кровотеч, депресії, імунодефіциту, хронічної втоми, імпотенції, чоловікам за низької активності сперматозоїдів (мал. 1).

2. Точка ST36. Міститься на чотири пальці нижче колінної чашечки із  зовнішнього боку гомілкової кістки. Пропрацювання цієї точки зміцнює весь організм, продовжує тривалість життя, додає енергії, знімає біль у шлунку, блювоту, здуття живота, діарею, запаморочення, покращує психічний стан (мал. 2).

3. Точка ST25. Розміщена трохи вбік від центру пупка з обох боків. Натискаючи на неї, можна зняти біль у животі, прояви діареї, бурчання, здуття живота, біль навколо пупка, врегулювати менструальний цикл (мал. 3).

4. Точка CV4. Міститься на середній лінії живота, на 3 сантиметри нижче пупка. Маніпуляції з нею ефективні за частого сечовипускання чи затримки сечі, маткової кровотечі, болю внизу живота, порушення травлення, діареї (мал. 4).

5. Точка SP4. Розміщена на склепінні стопи над сухожиллям великого пальця ноги. Завдяки роботі з нею покращується стан за коліту, дивертикуліту, хвороби Крона, болю в шлунку, блювоти, підвищеної кислотності шлунка, за  імунної недостатності, хронічної втоми, запалення та виразки шлунка, внутрішніх крововиливів (мал. 5).

Підготувала Валентина Берник.

передплата