КУНЖУТНЕ НАСІННЯ СМАЧНЕ Й КОРИСНЕ

Поділитися:
КУНЖУТНЕ НАСІННЯ СМАЧНЕ Й КОРИСНЕ

Надрукуйте, будь ласка, інформацію про корисні властивості кунжуту та олії з нього. Дякую. М.Д. Майструк. с. Пшеничне Київської обл.

Лист коментує кандидат біологічних наук Любов Дудченко.

Кунжут, або сезам (Sesamum indicum), - однорічна трав’яниста рослина до 2,5 м заввишки. Використовують плоди, насіння кунжуту дуже смачне і, хоча воно дуже калорійне, не спричиняє збільшення маси тіла. У 100 г кунжутного насіння міститься 565 ккал; до його складу входять вуглеводи, білки, жири, харчові волокна, цукри, крохмаль, насичені й ненасичені жирні кислоти, вітаміни - Е, РР, групи В; мінерали - кальцій, натрій, магній, фосфор, калій, залізо. Також насіння містить так званий фактор Т, який прискорює зсідання крові. Серед високоолійних культур кунжут посідає 1-ше місце. У його зернах міститься 50-65% олії. Кунжутна, або сезамова. олія, отримана методом холодного пресування зерен, - хороший продовольчий продукт із найвищими смаковими якостями. Насіння кунжуту використовують для обсипання кондитерських виробів, цукерок, халви, додають у салати. У жирній олії, якої багато в насінні кунжуту, містяться органічні кислоти: олеїнова, пальмітинова, лінолева, ліноленова, стеаринова, арахісова; фітостерини - активні речовини, що містяться в рослинах і сприяють підтриманню нормального рівня холестерину в крові, нормалізують роботу ендокринної та імунної систем, що володіють очисними й омолоджують властивостями. Із очищених від лушпиння білосніжних зерен кунжуту виробляють тахінну олію, потрібну для виготовлення найліпших видів халви (тахінна халва), консервів і різних ласощів. Кунжутну олію застосовують у кулінарії, в косметиці як протизапальний, регенерувальний і тонізувальний засіб. Вона помічна в лікуванні ран, дрібних тріщин, подразнень на шкірі, в тому числі алергійних, потрібна для щоденного догляду за шкірою навколо очей, для в’янучої шкіри. Особливої цінності кунжутній олії надають її сонцезахисні властивості, здатність запобігати сонячним опікам, оскільки вона є природним ультрафіолетовим фільтром. Можна використовувати окремо і в сумішах з іншими оліями, для збагачення косметичних кремів, бальзамів, для аплікацій, масок чи пов’язок. Усередину проймають по 1 ст. л. тричі на день перед їдою. З кунжутною олією, підігрітою до 35-37 градусів, роблять ванночки для пом’якшення шкіри рук і для зміцнення нігтів. Або використовують її суміш з маслиновою, персиковою олією у пропорції 1:1. Тримають 10-15 хв. Зволожувальна маска для обличчя й для тіла: 3 ст. л. кунжутної олії, 1 ст. л. гліцерину, по 10 крапель м’ятної і лимонної чи грейпфрутової. Додати до 3 ст. л. кашки з натертого свіжого огірка, нанести на шкіру. Змити теплою водою через 30-40 хв.