«КИТАЙСЬКЕ ДОСЛІДЖЕННЯ» ПРОФЕСОРА КОЛІНА КЕМПБЕЛЛА

«КИТАЙСЬКЕ ДОСЛІДЖЕННЯ» ПРОФЕСОРА КОЛІНА КЕМПБЕЛЛА

Колін Кемпбелл — почесний професор кафедри харчової біохімії Корнельського університету; володар премії Національного інституту здоров'я США; перший у списку 25 найвпливовіших фігур у галузі питань харчування; володар премії Американського інституту дослідження раку «За значні досягнення у науковій діяльності в галузі досліджень і розуміння зв'язку харчування і раку», автор понад 300 наукових робіт. Цей відомий у всьому світі вчений у 2004 році разом із сином написав книгу «Китайське дослідження», яка завоювала величезну популярність у всьому світі. Книга присвячена питанням здоров'я і харчування. Вона доводить, що саме правильне харчування дає можливість зберегти здоров'я, а також позбутися багатьох хвороб.

Чому діти з багатих сімей хворіли частіше?

Книгу «Китайське дослідження» Колін Кемпбелл написав на основі багаторічних наукових і практичних досліджень. Річ у тім, що незабаром після закінчення університету молодий учений був призначений технічним координатором американського проекту з поліпшення харчування дітей на Філіппінах. Йому доручили вивчити причини незвично високої захворюваності раком печінки серед місцевих дітей. Як з'ясувалося, це було пов'язано з частим вживанням горіхів арахісу, які внаслідок неправильного зберігання часто містили грибок цвілі афлатоксин.
Однак Кемпбелл звернув увагу на дивний факт: найчастіше раком печінки захворювали діти з заможних сімей, в раціоні яких було багато тваринної білкової їжі.
Чому в заможних сім'ях діти хворіли частіше?
Доктору Кемпбеллу на очі потрапила стаття, опублікована дослідниками з Індії, в якій стверджувалося: якщо одну групу щурів тримати на дієті з високим вмістом білка (20%), а іншу — з низьким (5%) і потім нагодувати їх афлатоксином (грибок плісняви), то в першій групі раком захворіє 100% тварин, тоді як у другій більшість тварин залишаться здоровими.
Тоді доктор Кемпбелл вирішив серйозно зайнятися проблемою взаємозв'язку між харчуванням і розвитком пухлин. Повернувшись до США, він почав експерименти на тваринах, які тривали майже три десятиліття.
Учений звернув увагу на те, що канцерогенною дією володіли переважно тваринні білки. Навпаки, більшість білків рослин, наприклад пшениці та сої, не чинили вираженого впливу на ріст пухлин.

Більше м'яса — більше хвороб

Перевірити цю гіпотезу допомогло унікальне епідеміологічне дослідження.
У 1970-х роках у прем'єр-міністра Китаю Чжоу Еньлая виявили рак. Цей високопоставлений чиновник розпорядився організувати загальнонаціональне дослідження, щоб дізнатися, скільки людей у Китаї щорічно помирає від тих чи тих форм раку, і, можливо, розробити заходи з профілактики захворювання.
З метою виявити взаємозв'язок між структурою харчування і частотою виникнення раку було задумано проект спільного дослідження вчених Китаю, Англії, Канади та Франції. Ця широкомасштабна робота тривала 20 років, в ній було задіяно 96% населення.
Виявилося, що в тих населених територіях, у жителів яких м'ясо було рідкісним продуктом на столі, значно рідше спостерігалися і злоякісні захворювання. Крім того, на цих же територіях спостерігався низький рівень захворюваності на серцево-судинні хвороби, діабет, старече слабоумство, нирковокам'яну хворобу. У тих областях, де рівень споживання м'яса населенням підвищувався, незабаром починав рости й рівень холестерину в крові, а разом із ним і рівень захворюваності раком та іншими хронічними хворобами. Треба сказати, що після таких шокувальних факторів Колін Кемпбелл перейшов на вегетаріанське  (рослинне) натуральне харчування цільними продуктами й довів правильність своїх висновків особисто на собі. А також на багатьох своїх пацієнтах.
У своїй книзі він докладно описав механізм шкідливого впливу тваринних білків на організм людини і розвитку в ньому різних хвороб.

Їжа — наймогутніша зброя проти хвороб

Професор сформулював ідею про те, що найпотужніша наша зброя проти раку та інших хвороб — це їжа, яку ми їмо щодня. Від неправильного харчування помирає більше людей, ніж від куріння, нещасних випадків та інших чинників, пов'язаних зі способом життя або навколишнім середовищем. Найліпше, що може зробити держава, щоб запобігти зростанню хвороб і страждань, — це рекомендувати їсти менше тваринних продуктів, більше цільних рослинних продуктів, які не піддаються (або мінімально піддаються) промисловій обробці.

Позитивний ефект рослинної дієти

Професор Кемпбелл відзначає, що позитивний ефект від рослинної дієти виражається і в інших важливих чинниках: у збільшенні тривалості життя, молодому зовнішньому вигляді, зменшенні надмірної маси тіла, а також у зниженні рівня холестерину в крові. Більш того, рослинна дієта є ефективним методом лікування захворювань серцево-судинної системи. Також вона знижує ризик виникнення ракових пухлин. Кембелл у своїй книзі висловлює повну впевненість у тому, що вживання рослинної їжі дає можливість зберегти зір у похилому віці, а також уникнути безлічі хвороб, таких як діабет. Вживання рослинних білків і скорочення кількості тваринних білків у раціоні сприяє зниженню артеріального тиску, зменшенню ризику інсульту, імпотенції, утворення каменів у нирках, хвороби Альцгеймера, артриту і будь-яких проблем із травленням.
Автор у своїй книзі зазначає (і показує на конкретних прикладах), що люди, які споживають здебільшого рослинні продукти за мінімальної термічної обробки, мають можливість істотно зменшити ризики розвитку небезпечних хвороб або повністю позбутися хронічного захворювання. Він упевнений, що бобові, овочі, фрукти, злаки й зелень забезпечують міцне здоров'я і позитивно впливають на тривалість життя.
Кемпелл говорить про те, що жодні мультивітамінні препарати не можуть замінити рослинні продукти. Останні мають у своєму складі безліч біохімічних компонентів, що беруть участь у складних реакціях в організмі і забезпечують всі процеси життєдіяльності.

Принципи професора Кемпбелла

Ось деякі з важливих принципів, які учений позначив у своїй книзі.
— Вітамінні добавки не панацея для здоров'я.
— Майже всі поживні речовини краще представлені в рослинній, ніж у тваринній їжі.
— Гени самі по собі не спричиняють хвороб. Вони починають функціонувати лише після активізації, або експресії, і харчування відіграє ключову роль  у визначенні того, які гени проявляться — «хороші» чи «погані».
— За допомогою харчування можна значною мірою контролювати несприятливий вплив шкідливих хімічних речовин.
— Те ж саме харчування, яке запобігає хворобі на ранніх стадіях (до визначення діагнозу), може також зупинити її розвиток або вилікувати на більш пізніх стадіях (після визначення діагнозу).
— Харчування, яке корисне у випадку однієї хронічної хвороби, допоможе і в профілактиці багатьох інших захворювань.
«Біологічний взаємозв'язок між їжею і станом здоров'я надзвичайно складний, але основна ідея все ж проста. Рекомендації настільки прості, що я можу сформулювати їх усі у вигляді одного речення: їжте цільні рослинні продукти, зводячи до мінімуму споживання рафінованої їжі, додаткової солі і жирових добавок», — пише у своїй книзі вчений.

Продукти для правильного раціону

Ось рекомендації професора Кемпбелла щодо підбору продуктів для здорового раціону.
Основа здорового харчування
Фрукти, плоди: апельсини, ківі, перець, яблука, огірки, помідори, авокадо, цукіні, лохина, полуниці, малина, гарбуз, чорниці, манго, баклажани, груші, диня, журавлина, грейпфрут, персики.
Овочі-суцвіття: броколі, цвітна капуста.
Стебла й листя: шпинат, салат-латук (усі різновиди), головкова капуста, мангольд, листова капуста, селера, спаржа, листова гірчиця, брюссельська капуста, бадилля ріпи, бурякова гичка, китайська капуста рукола, базилік, кінза, петрушка, морська капуста .
Коренеплоди: картопля, буряк, морква, ріпа, ріпчаста цибуля, часник, імбир, цибуля, редис.
Стручки (що містять насіння азотфіксованої???? рослини): всі види квасолі, соя, горох, арахіс, нут, сочевиця, боби.
Гриби: печериці звичайні, шиітаке, гливи.
Горіхи: волоські, мигдаль, пекан, кеш’ю, фундук, фісташки.
Цільні злаки (у складі хліба, пасти, каш і т. ін.): пшениця, рис, кукурудза, просо, сорго, жито, овес, ячмінь, гречка, амарант.
Мінімізувати вживання
Рафіновані вуглеводи: макаронні вироби (за винятком виготовленої з цільнозернового борошна), білий хліб, крекери, цукор і велика частина печива, торти й випічка.
Риба: лосось, тунець, тріска.
Уникати
М'ясо: біфштекси, гамбургери, свиняче сало.
Птиця: курка, індичка.
Молочні продукти: сир, молоко, йогурт.
Яйця та продукти з високим вмістом яєць (наприклад, майонез).