Мені дали чайний гриб. Чула, що гриб корисний для органів травлення, зокрема печінки. Як правильно готувати настій чайного гриба і як його вживати? З повагою Наталя КОСЕНКО. м. Запоріжжя.
Лист коментує кандидат біологічних наук Любов Дудченко.
Справді, завдяки своєму хімічному складу чайний гриб має багато корисних властивостей. Він містить аскорбінову, оцтову, яблучну, молочну кислоту, тіамін, цукри, жирні кислоти, пурини тощо. Крім того, в ньому є ферменти, важливі для життєдіяльності організму людини. Ще в далекому минулому його використовували для тамування болю в животі, в разі отруєнь, розладів травлення. Як з’ясували вчені, настій чайного гриба згубний для 43 видів бактерій, особливо для збудників хвороб кишкової групи. Народна медицина рекомендує напій з чайного гриба застосовувати в разі багатьох захворювань, у тому числі й хвороб травного тракту, зокрема печінки та жовчного міхура, ентероколіту, гастриту. Він помічний у разі закрепів, відновлює мікрофлору шлунка після вживання хімічних препаратів тощо. Під час спостереження виявлено, що за 5-6 діб регулярного вживання настою відбувається нормалізація випорожнень у людей, які страждають від закрепів. Настій полегшує стан хворих у разі гастриту зі зниженою кислотністю. Настій чайного гриба зміцнює нервову систему, регулює тиск (зависокий – знижує і підвищує низький). Під час досліджень у хворих з ішемічною хворобою та атеросклерозом кисло-солодкий настій гриба сприяв пригніченню або зменшенню болю в ділянці серця, нормалізації частоти серцевих скорочень. Помітно знижувався рівень холестерину в крові і, відповідно, артеріальний тиск. А взагалі хворі відчували поліпшення сил і настрою, нормалізувався сон. Чайний гриб добре тамує спрагу. Поліфеноли, якими багатий настій чайного гриба, не лише забезпечують імунітет проти грибкової та бактеріальної інфекції, а й борються з внутрішнім «ворогом» – вільними радикалами, які ушкоджують клітини, тим самим прискорюючи старіння організму. Крім того, чайним грибом можна полоскати горло в разі ангіни, промивати рани. Пити настій чайного гриба можна не більш як півлітра за раз, двічі-тричі на день за годину після їди. Або за годину до їди тричі на день по півсклянки, можна перед сном. Суворих обмежень щодо вживання чайного гриба немає, проте бажано через 2 місяці після вживання настою зробити місячну перерву, аби не спричинити подразнення шлунка кислотами напою. Проте потрібно пам’ятати, що настій чайного гриба не варто вживати за підвищеної кислотності шлунка й цукрового діабету. Спосіб приготування простий: у скляну банку налити чай звичайної міцності, додати цукор (50-100 г на 1 л), потім покласти гриб. Накрити банку марлею і поставити подалі від прямих сонячних променів. За 1,5-2 доби напій готовий до вживання. На 6-8-му добу гриб має найбільш виражені лікувальні властивості. Доливати ліпше холодний чай з уже розведеним цукром, стежачи, аби кристалики не лишилися на поверхні чайного гриба й не зіпсували його. Не переборщіть із заваркою – міцний чай пригнічує гриба.