Лопух справжній - рослина, відома кожному українцеві з дитинства. Адже він скрізь росте на всій території нашої країни: на пустирях, городах, дачних ділянках і навіть сміттєзвалищах. І ніби проситься до людини. Але більшість людей до нього ставиться просто як до бур’яну. Далеко не всі цінують лопух як дуже корисний оздоровчий засіб для всього організму, що допомагає уникнути чи позбутися багатьох недуг.
До речі, в деяких країнах (у Японії, Бельгії, Франції, Китаї, США) лопух відносять до овочевих культур: його черешки, листя й коріння вживають у їжу, тому навіть культивують на присадибних ділянках.
Сьогодні поговорімо про лікувальні властивості листя лопуха в боротьбі з різноманітними недугами. Адже скоро, в травні-червні, - саме час для використання та заготівлі цінної сировини, тому що ця чудова рослина дуже корисна.
Чим корисний лопух
Молоде листя лопухів містить у 6 разів більше вітаміну С, ніж лимон, а також є джерелом ефірної олії, дубильних речовин, яблучної, лимонної, кавової кислоти.
Препарати, виготовлені з листя лопуха, мають антисептичні, потогінні та сечогінні властивості, прискорюють загоєння ран, поліпшують обмін речовин, склад крові, справляють протиракову дію, виводять з організму шлаки.
Користь лопуха неоціненна під час лікування жовчно- та сечокам’яної хвороби, порушень роботи підшлункової залози, печінки й новоутворень. Як препарат місцевої дії настої та відвари лопуха застосовують у разі запалень слизової оболонки рота й мигдаликів.
Заготівля листя
Листя лопуха заготовляють у червні-липні в період цвітіння: їх зрізують і кладуть сушитися в темному приміщенні з хорошою вентиляцією. Аби прискорити сушіння, можна скористатися духовкою, температура має бути не більш як 45⁰С. Термін зберігання висушеної сировини становить 2-3 роки.
Застосування свіжого та сушеного листя
Для лікування екземи, бородавок, фурункулів, нейродерміту, ревматизму використовують відвар лопуха, його готують кількома способами й приймають усередину та застосовують зовнішньо.
1. Ложку подрібнених висушених листочків лопуха покласти в термос і залити окропом. Через дві години відвар готовий - пити потрібно по 1/3 склянки двічі на день, одночасно прикладаючи примочки на хворе місце.
2. Дві ложки листя залити 250 мл води й варити на слабкому вогні 15 хв. Через дві години відвар процідити, готовий засіб слід випити за добу, приймаючи невеликими ковтками.
Лікування свіжим листям лопуха
Для лікування деяких хвороб листя лопухів використовують свіжим. Наприклад, у медицині лопух зарекомендував себе як універсальний місцевий засіб для зняття болю та загоєння ран. Свіже листя як компрес можна використовувати по-різному.
1. Свіжозрізане листя кладуть повстистим (білястим) боком у таз і ллють зверху окріп, поки не з’являться темні плями. Після цього листя швидко виймають, струшуючи залишки води, прикладають до хворого місця (повстистим боком до шкіри). Зверху накладають утеплювач (вовняну хустку, шарф чи шкарпетку) і тримають компрес не менше двох годин. Таке лікування ефективне за екземи, абсцесу, різного роду висипань.
2. Кілька листків лопуха помити холодною водою, дати їм обсохнути, а тоді розім’яти пальцями. Має вийти безформна зелена маса, яку прикладають до хворого місця. Компрес тримають під утеплювачем усю ніч. Цей рецепт ефективний для лікування суглобів.
3. Гладкий (зелений) бік свіжого листя змастити сметаною (бажано домашньою) й прикласти до хворого місця, найефективніше таке лікування за бешихового запалення, мастопатії.
Лікування соком лопуха
Сік, добутий зі свіжого листя, надає протипухлинну дію й перешкоджає відкладенню солей, допомагає в боротьбі з різними хворобами.
Помите й трохи обсушене листя мелють на млинку для м’яса. Масу відтискують через марлю. Отриманий сік можна пити в чистому вигляді - це зручно влітку. На зиму сік «консервують», заготовлюючи так званий настій лопуха. Для цього змішують: медичний спирт - 100 мл, липовий мед - 500 мл, свіжовичавлений сік - 500 мл. Настоянку можна зберігати в холодильнику не більш як два роки.
Сік лопуха допомагає в разі кісти яєчника й нирки, засіб п’ють до їди протягом місяця за такою схемою:
• перші два дні - двічі по 1 ч. л.;
• третього та четвертого дня - тричі по 1 ч. л.;
• у наступні дні - тричі по 1 ст. л.
Потім слід зробити УЗД і за потреби повторити курс.
Застосовують сік лопуха і в разі захворювань печінки. Пити сік потрібно до їди всього по 1 ст. л. Курс лікування становить близько 1 л соку на сезон із перервами на тиждень між прийомами. Крім того, рекомендується пити цей сік і за сечокам’яної хвороби — по 0,5 ч. л. тричі на день. Курс лікування - 30 днів.
Заслуговує на увагу й застосування цього соку в разі захворювань травного тракту, таких як гастрит, панкреатит, виразка дванадцятипалої кишки. Захищаючи слизову оболонку від подразнення, сік лопуха сприяє нормалізації функції шлунка, загоєнню виразок. Під час курсу лікування впродовж півтора місяця звичайний рекомендований прийом становить 0,5 ст. л. тричі на день.
Лікувальний ефект соку лопуха використовують у гінекології за міоми матки, кіст яєчників і молочної залози.
Однак найдивовижнішою властивістю соку листя й кореня лопуха є його вплив на організм у разі онкології. Як показали останні дослідження, він володіє помітним цитостатичним ефектом, завдяки якому здатний затримувати розвиток злоякісних утворень в організмі. У складі концентрованого соку виявлено кристалічну речовину, яка не тільки перешкоджає розвитку нових онкоутворень, а й навіть запрограмовує їх на загибель.
Сік лопуха активно застосовують для лікування зовнішніх шкірних уражень - гнійних ран, опіків, кропив’янки, екзем чи укусів комах. Ватний тампон просочують соком і прикладають до ураженої ділянки. Використовують і для того, щоб вивести бородавку. Народна медицина рекомендує застосовувати сік лопуха навіть у разі укусів змій. Просто розжуйте листя лопуха та прикладіть отриману кашку до місця укусу.
Зменшити випадання волосся й запобігти ранній сивині допоможе втирання соку лопуха в шкіру голови. Виконуючи таку процедуру регулярно, можна також позбутися лупи.
Дуже корисно пити сік лопуха навесні, в травні. Приготувати його можна самостійно, для чого слід змолоти на млинку для м’яса листя, вичавивши потім сік. Пити слід до їди, достатньо 1 ст. л. Приймати можна тиждень, тоді - тижнева перерва й знову тижневий курс. Тим, хто не страждає від якихось патологій, буде вельми розумно попити сік лопуха з профілактичною метою.
Страви з лопуха
Черешки лопуха мариновані
Узяти черешки лопуха (тільки першого року розвитку, тому що черешки старших рослин гіркі), покласти на 2-3 хв в окріп, очистити від шкірки.
Далі готуємо маринадну заливку (продукти на 1 л маринаду):
сіль - 1 ст. л., цукор - 1 ч. л., гвоздика - 2 шт., перець духмяний - 12 шт., лавровий лист - 2 шт., оцет (6%) - 0,5 л, вода - 0,5 л (або: вода - 1 л, оцтова есенція (80%) - 2 ст. л.).
В емальовану каструлю налити воду, додати сіль, цукор і прянощі та прокип’ятити 10-15 хв. Потім влити яблучний оцет і, не даючи кипіти, прогріти ще 10-15 хв (кип’ятити заливку після додавання оцту не можна, він випарується).
Якщо черешки готують не для тривалого зберігання, опустіть їх у гарячий маринад, прогрійте 5-10 хв, зніміть з вогню й залиште в маринаді на добу.
Для консервування на зиму черешки лопуха розкласти по банках, довести маринад до кипіння й негайно залити в банки по вінця. Відразу ж законсервувати стерильними кришками, перевернути, укутати ковдрою на 6-12 годин (можна навіть на ніч).
Салат із листя лопуха
Лопух (листя різане) - 1 склянка, хрін тертий - 1 ст. л., цибуля зелена різана - 2 ст. л., сметана - 4 ст. л. Лопух помити, опустити на 1-2 хв в окріп, обсушити, дрібно нарізати, додати інші компоненти, перемішати.
Голубці з лопуха
Листя лопуха (чи підбілу) - 10 шт., рис варений - 1 склянка, морква - 1 шт., томат-паста - 0,5 склянки.
Моркву та цибулю обчистити й обсмажити на олії. Потім змішати з рисом, загорнути в листя лопуха й тушкувати, заливши томатом-пастою, розведеним водою.
Листя лопуха беріть тільки від рослини першого року життя.
Сирна запіканка
На 500 г сирної маси - 200 г кореня лопуха, приблизно 20 г цукру, стільки ж сметани та вершкового масла, сіль до смаку. Коріння лопуха помийте, очистіть від шкірки, наріжте невеликими шматочками й відваріть у підсоленій воді, потім відкиньте на друшляк і розімніть із цукром. На розігріте деко розкладіть тонким шаром сирну масу, на неї — кашку з кореня лопуха, потім - сир, змастіть сметаною та запечіть у духовці.
Суп із лопуха
Можна використати все - і кореневища, й листя. На 1,5 л води - 3 картоплини, півсклянки подрібненого молодого листя лопуха, 3 ст. л. манних крупів, 1 ст. л. томатної пасти (бажано - без усіляких добавок, тільки томат і сіль), цибулина, зубчик часнику, подрібнена зелень петрушки чи кропу. Олія, сіль, перець - до смаку. У киплячу воду покладіть порізану картоплю. Манні крупи спасеруйте в олії разом із дрібно порізаною цибулею та лопухом, потім додайте томатну пасту й тушкуйте ще кілька хвилин. Додайте це пасерування в суп і варіть до готовності. Посоліть, поперчіть, додайте подрібнений часник і зелень. Готово!
Картопляне пюре з корінням лопуха
На 4 середніх картоплини - склянка подрібнених коренів лопуха, 6 зубчиків часнику, 200 г тертого сиру, 1 ст. л. сметани, лавровий лист, сіль, чорний мелений перець. Спочатку в суп кладете скибочки картоплі й дрібні шматочки кореневища, додаєте часник, сіль, лавровий лист. Потім воду злийте, витягніть лавровий лист, зробіть пюре, додайте сметану, чорний мелений перець і тертий сир. Тепер можна подавати на стіл.
Приправа зі щавлю та лопуха
На 1 кг листя лопуха - 100 г щавлю, 100 г великозернистої солі, приблизно 25 г кропу, перець до смаку. Подрібніть на млинку для м’яса листя лопуха, щавель і кріп, додайте сіль і перець. Перемішайте, щільно вкладіть у банку, закрийте кришкою, що закручується, й зберігайте в холодильнику. Ця приправа добра для супів, салатів, для м’ясних, рибних і круп’яних страв.
Лопух по-корейськи
Зрізані зелені (не червоні!) паростки лопуха заввишки не більш як 30 см зі ще не розпуклим листям (500 г) замочити на ніч у холодній воді, щоб видалити специфічний запах, прокип’ятити 20 хв у підсоленій воді, відкинути на друшляк, зняти зі стебел шкірку, нарізати шматочками 5-6 см і покласти в киплячу олію (300 мл) до стиснення. Вийняті з олії шматочки посолити, поперчити, додати соєвий соус (чи гранатовий екстракт), посипати підсмаженим і потовченим насінням кунжуту, гарбуза чи соняшнику, додати товчений часник (2 зубки) та нарізану цибулю (1/4 великої цибулини) й тушкувати до готовності.
Солоний лопух
Вимочені в холодній воді зелені паростки лопуха не довші 30 см скласти в емальований посуд, пересипаючи сіллю (шари лопуха завтовшки близько 5 см чергують із шарами солі завтовшки 1 см). Зверху покласти дерев’яну кришку з гнітом. Перед вживанням вимочувати.
Повидло з лопуха
1. Обережно влити у воду (1 л) оцтову есенцію (50 мл), довести до кипіння. У киплячу рідину покласти змелені на млинку для м’яса корені лопуха (1 кг) і варити до готовності.
2. Подрібнити корені лопуха (400 г) і листя щавлю (200 г), зварити їх до м’якості в невеликій кількості води, перетерти через сито, додати цукор (1 кг) і варити до готовності.
Напій із коріння лопуха
Обчищене й помите коріння подрібнити, висушити спочатку на повітрі, потім у духовці (до побуріння), подрібнити в кавомолці. Заварювати в розрахунку 1-2 ч. л. на 1 склянку окропу.