НА ВЕЛИКДЕНЬ СОНЦЕ ГРАЄ,‭ ‬А ПАСКА НА СТОЛІ СЯЄ

На Великдень сонце грає,‭ ‬а паска на столі сяє
День Світлого Христового Воскресіння в Україні‭ – ‬це Велик День.‭ ‬Отож готуються до нього старанно впродовж семи тижнів духовно і матеріально.‭ ‬А в сам ранок Великодня,‭ ‬люди вірили,‭ ‬сонце‭ «‬грає‭»‬,‭ ‬звеселяє все на небі й на землі,‭ ‬рано-вранці слід відчинити вікна,‭ ‬щоб сонце заглянуло в оселю,‭ ‬принесло щастя та здоров’я.
Саме тоді люди поверталися з церкви,‭ ‬радісні,‭ ‬одухотворені,‭ ‬й сідали розговлятися за святковий стіл,‭ ‬на якому‭ ‬чільне місце посідали освячені паска,‭ ‬фарбовані яйця,‭ ‬писанки‭…
Паска‭ (‬її ще називали папушником,‭ ‬бабою‭) – ‬це особлива гордість господині.‭ ‬Для неї не шкодували ні сил,‭ ‬ні коштів.‭ ‬А за виготовлення її господиня бралася в чистому одязі,‭ ‬помолившись і в доброму настрої,‭ ‬дехто навіть лагідно розмовляв із тістом.‭ ‬Коли ж тісто підходило тричі й наставала мить виробляти паски,‭ ‬господиня промовляла:‭ «‬Господи,‭ ‬благослови Своїм Духом святим‭!»
 
Паска на жовтках.‭ ‬4-5‭ ‬склянок борошна,‭ ‬125‭ ‬г цукру,‭ ‬5‭ ‬жовтків‭ (‬плюс‭ ‬1‭ ‬для змащування‭)‬,‭ ‬100‭ ‬г вершкового масла,‭ ‬1,5‭ ‬склянки молока,‭ ‬100‭ ‬мл олії,‭ ‬1‭ ‬лимон,‭ ‬0,5‭ ‬склянки родзинок,‭ ‬ванілін,‭ ‬1‭ ‬ч.‭ ‬л.‭ ‬солі.
У теплому молоці розвести дріжджі й додати‭ ‬1‭ ‬ст.‭ ‬л.‭ ‬цукру,‭ ‬замісити ложкою тісто,‭ ‬поступово додаючи просіяне борошно.‭ ‬Накрити рушником і поставити в тепле місце.
Тим часом залити окропом помиті родзинки,‭ ‬коли набухнуть,‭ ‬викласти на рушник,‭ ‬щоб обсушилися,‭ ‬пересипати борошном:‭ ‬тоді вони рівномірно розподілятимуться по тісту.‭ ‬Натерти цедру з лимона.
Відділивши жовтки від білків,‭ ‬ретельно розтерти їх із цукром та ваніліном.‭ 
Коли опара виросла вдвічі,‭ ‬додати жовтки,‭ ‬цедру,‭ ‬родзинки‭ (‬можна висушені апельсинову шкірку чи шафран‭)‬,‭ ‬борошно,‭ ‬що залишилося,‭ ‬та замісити м’яке тісто й,‭ ‬накривши рушником,‭ ‬залишити в теплому місці.‭ 
Якщо тісто‭ ‬збільшилося вдвічі,‭ ‬пора його вимішувати:‭ ‬додати розтоплене масло,‭ ‬за потреби‭ – ‬борошна,‭ ‬трохи олії,‭ ‬змастити руки в олії й почати‭ ‬місити,‭ ‬аж поки воно не відставатиме від рук та країв посудини.‭ ‬Досвідчені господині знають:‭ ‬що довше місити,‭ ‬що більше наповнювати тісто повітрям,‭ ‬то пишнішим буде виріб,‭ ‬тож,‭ ‬буває,‭ ‬мнуть тісто годину-півтори.‭ ‬Потому тісто сходить ще раз.
Отоді,‭ ‬змастивши руки олією,‭ ‬набирати тісто й накладати в підготовлені форми на третину висоти,‭ ‬коли підійде майже до верху,‭ ‬змастити збитим жовтком і обережно поставити в розігріту до‭ ‬100‭ ‬С духовку на‭ ‬10‭ ‬хвилин,‭ ‬тоді збільшити температуру до‭ ‬180‭ ‬С‭ ‬та випікати‭ ‬30‭ ‬хвилин.
Паска звичайна‭ (‬по-англійському‭)‬.‭ ‬1‭ ‬кг борошна,‭ ‬1‭ ‬склянка цукру,‭ ‬200‭ ‬г масла,‭ ‬1,5‭ ‬склянки молока,‭ ‬30‭ ‬г дріжджів,‭ ‬3‭ ‬яєць,‭ ‬100‭ ‬г родзинок,‭ ‬ванілін,‭ ‬сіль.
У склянці гарячого молока розвести масло,‭ ‬цукор,‭ ‬додавши‭ ‬борошно‭ ‬та розведені в решті молока дріжджі,‭ ‬замісити тісто,‭ ‬поставити в тепле місце.‭ ‬Коли тісто підніметься,‭ ‬додати‭ ‬3‭ ‬жовтки,‭ ‬вимісити.‭ ‬Покласти підготовлені родзинки,‭ ‬перемішати‭ ‬й увести акуратно‭ ‬збиті білки.‭ ‬Дочекавшись,‭ ‬коли тісто збільшиться вдвічі,‭ ‬накладати в форми,‭ ‬як зійде,‭ ‬ставити в духовку та випікати.‭ 
 
Паска на опарі заварна.‭ ‬1‭ ‬кг борошна,‭ ‬0,5‭ ‬л молока,‭ ‬6‭ ‬яєць,‭ ‬50‭ ‬г дріжджів,‭ ‬300‭ ‬г масла,‭ ‬400‭ ‬г цукру,‭ ‬5‭ ‬г солі,‭ ‬150‭ ‬г родзинок,‭ ‬50‭ ‬г горіхів,‭ ‬50‭ ‬г цукатів,‭ ‬ваніль‭ – ‬пачечка.
300‭ ‬г борошна заварити гарячим молоком і добре розтерти,‭ ‬аби не було грудочок.‭ ‬Масу остудити,‭ ‬влити розведені теплим молоком дріжджі,‭ ‬добре вимішати й поставити в тепле місце,‭ ‬накривши рушником.‭ ‬Як підійде,‭ ‬додати розтерті з цукром та ваніллю жовтки,‭ ‬сіль,‭ ‬решту борошна й добре вимішати.‭ ‬Потім покласти збиті до густої піни білки,‭ ‬продовжувати місити,‭ ‬поки тісто не стане відставати‭ ‬від стінок посуду.‭ ‬Поставити в тепле місце,‭ ‬щоб підходило.
Коли тісто збільшиться в об’ємі вдвічі,‭ ‬влити тепле масло,‭ ‬покласти підготовлені родзинки,‭ ‬подрібнені горіхи,‭ ‬цукати,‭ ‬добре вимішати.‭ ‬Не чекаючи,‭ ‬поки тісто підійде,‭ ‬викласти в змащені форми так,‭ ‬щоб воно займало не більше половини висоти,‭ ‬а коли підніметься на три чверті форми,‭ ‬поставити в не дуже гарячу духовку на‭ ‬1‭ ‬годину.‭ 
 
Папушник.‭ ‬1‭ ‬кг борошна,‭ ‬7‭ ‬яєць,‭ ‬60‭ ‬г дріжджів,‭ ‬2‭ ‬склянки молока,‭ ‬1,5‭ ‬склянки цукру,‭ ‬0,5‭ ‬склянки родзинок,‭ ‬300‭ ‬г масла,‭ ‬0,75‭ ‬ч.‭ ‬л.‭ ‬солі,‭ ‬1‭ ‬ст.‭ ‬л.‭ ‬коньяку‭ (‬лікер,‭ ‬ром‭)‬,‭ ‬1‭ ‬ст.‭ ‬л.‭ ‬мигдалю.
Розвести дріжджі в теплому молоці,‭ ‬додавши‭ ‬1‭ ‬ч.‭ ‬л.‭ ‬цукру,‭ ‬дати трішки підійти,‭ ‬додати половину борошна,‭ ‬розмішати та,‭ ‬накривши посудину рушником,‭ ‬поставити в тепле місце.‭ ‬Розтерти‭ ‬6‭ ‬жовтків з цукром,‭ ‬додати коньяк.‭ 
Коли опара підніметься вдвічі,‭ ‬посолити,‭ ‬змішати з жовтками,‭ ‬додати розм’якшене масло,‭ ‬все борошно,‭ ‬замісити,‭ ‬обережно ввести збиті‭ ‬7‭ ‬білків,‭ ‬знову вимісити й поставити в тепле місце.
Як тісто збільшиться вдвоє,‭ ‬обім’яти його рукою,‭ ‬накрити й поставити,‭ ‬щоб знову підросло.‭ ‬Тим часом промити й обсушити рушничком родзинки,‭ ‬обчистити та потовкти мигдаль,‭ ‬додати в тісто,‭ ‬коли воно знову збільшиться вдвічі.‭ ‬Тепер можна,‭ ‬змастивши руки олією,‭ ‬накладати тісто в підготовлені форми‭ (‬на дно покласти папір,‭ ‬змащений олією чи маслом,‭ ‬боки також змастити й посипати борошном‭)‬.‭ ‬Якщо тісто вийшло м’яким,‭ ‬накладати на чверть форми,‭ ‬тоді виріб буде легким і пухким,‭ ‬якщо тугішим‭ – ‬наполовину.
Коли тісто підніметься на три чверті форми,‭ ‬змастити збитим жовтком і поставити в розігріту духовку,‭ ‬випікати на слабкому вогні‭ ‬50-60‭ ‬хвилин.‭ ‬Перші‭ ‬20‭ ‬хвилин духовку не відчиняти,‭ ‬щоб тісто не осіло.‭ ‬Якщо верх паски починає надто рум’янитися,‭ ‬аби запобігти підгорянню,‭ ‬слід покласти на нього аркуш мокрого паперу.
 
Баба львівська.‭ ‬750‭ ‬г борошна,‭ ‬1‭ ‬склянка молока,‭ ‬8‭ ‬жовтків,‭ ‬50‭ ‬г дріжджів,‭ ‬150‭ ‬г масла,‭ ‬150‭ ‬г цукру,‭ ‬0,5‭ ‬ч.‭ ‬л.‭ ‬солі,‭ ‬ванілін.
Дріжджі розвести в теплому молоці,‭ ‬додавши‭ ‬1‭ ‬ст.‭ ‬л.‭ ‬цукру.‭ ‬Коли закваска забродить,‭ ‬влити її в посудину з борошном,‭ ‬посолити,‭ ‬додати розтерті з цукром жовтки,‭ ‬ванілін і замісити тісто‭; ‬наприкінці замішування додати розтоплене масло,‭ ‬місити доти,‭ ‬поки воно повністю не ввійде.‭ ‬Тоді,‭ ‬накривши посудину,‭ ‬поставити в тепле місце.
Коли добре тісто підніметься,‭ ‬накладати в підготовлені форми на третину висоти,‭ ‬а коли в теплому місці тісто гарно підійде,‭ ‬змастити збитим‭ ‬яйцем і випікати за температури‭ ‬190-200‭ ‬С впродовж‭ ‬40‭ ‬хвилин.‭ ‬Ще гарячі вироби можна посипати цукром-пудрою з ваніліном.‭ 
 
Сирна паска.‭ ‬800‭ ‬г свіжого сиру,‭ ‬3-5‭ ‬жовтків круто зварених яєць,‭ ‬200‭ ‬г вершкового масла,‭ ‬200‭ ‬г сметани‭ (‬густої‭)‬,‭ ‬1‭ ‬склянка цукру,‭ ‬0,5‭ ‬склянки родзинок‭ (‬можна додавати мигдаль,‭ ‬цукати‭)‬,‭ ‬2‭ ‬пакетики ванільного цукру.
Дуже свіжий і добре віддушений сир перетерти через сито чи змолоти на млинку для м’яса,‭ ‬добре розтерти жовтки з цукром.‭ ‬Перетерти‭ ‬сир,‭ ‬послідовно додаючи по ложці жовтків,‭ ‬сметани,‭ ‬масла,‭ ‬ванілін та родзинки.‭ ‬Добре вимішавши,‭ ‬викласти в мокру марлю,‭ ‬тоді у форму,‭ ‬накласти гніт і поставити в холодне місце.
 
Сирна паска нашвидкуруч.‭ ‬0,5‭ ‬кг сиру,‭ ‬300‭ ‬г цукру,‭ ‬200‭ ‬г вершкового масла,‭ ‬2‭ ‬варених жовтки,‭ ‬1‭ ‬сире яйце,‭ ‬0,5‭ ‬склянки родзинок.
Змолоти на млинку для м’яса сир,‭ ‬масло та варені жовтки,‭ ‬посипаючи шари маси цукром,‭ ‬додати сире яйце та промиті й обсушені родзинки,‭ ‬все ретельно перемішати й викласти в марлі в форму під не дуже тяжкий гніт,‭ ‬щоб могла стекти рідина.‭ ‬Якщо немає‭ ‬спеціальної‭ ‬форми,‭ ‬можна використати друшляк,‭ ‬а то стаканчики з-під йогурту‭ (‬в дні проколоти дірочки для стікання рідини,‭ ‬а стінки змастити маслом‭)‬.
 
Сирна паска з горіхами.‭ ‬1‭ ‬кг сиру,‭ ‬100‭ ‬г вершкового масла,‭ ‬4‭ ‬яєць,‭ ‬1склянка цукру,‭ ‬1‭ ‬склянка сметани,‭ ‬0,5‭ ‬склянки горіхів,‭ ‬ванілін.
Сир перетерти крізь сито,‭ ‬поступово додати жовтки,‭ ‬яйця,‭ ‬сметану,‭ ‬масло і перемелені волоські горіхи‭ (‬попередньо горіхи потримати кілька хвилин на гарячій сковорідці,‭ ‬постійно помішуючи,‭ ‬обчистити від шкірки‭)‬.‭ ‬Ретельно вимішати суміш і викласти у форму під гніт,‭ ‬витримати в холодильнику‭ ‬10-12‭ ‬годин.
 
Смачної вам паски‭!
ЧИТАЙТЕ У НОВОМУ НОМЕРІ:
№7 2019

  • Як зробити організм не вразливим до хвороб.
  • Захистіть печінку від жирового переродження.
  • Метод Бутейка проти недуг.
  • Яблучний оцет контролює холестерин.
  • Швидка допомога для органів травлення.

Щоби читати та завантажувати газету, увійдіть в систему на сторінці Кабінет передплатника.

Оформити передплату на газету "Здоров'я і Довголіття"