НАШЕ ЗДОРОВ'Я ЗАЛЕЖИТЬ ВІД СТАНУ МІКРОФЛОРИ ПОРОЖНИНИ РОТА

Поділитися:
НАШЕ ЗДОРОВ'Я ЗАЛЕЖИТЬ ВІД СТАНУ МІКРОФЛОРИ ПОРОЖНИНИ РОТА
Щодня ми снідаємо, обідаємо й вечеряємо, та навіть не замислюємося, який складний шлях проходить їжа для того, щоб бути корисною нашому організмові. Із ротової порожнини через глотку й стравохід вона надходить у шлунок, а тоді в кишечник. Зусиллями злагодженої роботи всіх органів і систем відбувається процес перетравлення, всмоктування та засвоєння харчових речовин (білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів і води). Як наслідок, ми відчуваємо приплив енергії та силу жити й трудитися далі. Кожен із цих відрізків травлення по-своєму важливий. Але все починається саме з того моменту, коли їжа потрапляє до ротової порожнини. Довідаймося, що ж відбувається після того, як ми починаємо пережовувати шматочок яблука (хліба, моркви), як склад мікрофлори порожнини рота впливає на наше здоров'я і як уберегти себе від стоматологічних захворювань. 

ДО І ПІСЛЯ НАРОДЖЕННЯ

Наш організм населяє велика кількість мікроорганізмів, як корисних (їх приблизно 99%), так і патогенних, тобто хвороботворних (їх усього лише 1%). Вони перебувають у постійній взаємодії між собою, захищаючи нас від усіляких захворювань, підтримуючи в нормі обмінні процеси. Якщо останні «атакують», наприклад, порожнину рота, з’являються такі неприємні захворювання, як карієс, пульпіт, гінгівіт, стоматит та інші. Тоді кажуть: мікрофлору (збалансована сукупність мікроорганізмів) порушено. До народження дитини порожнина рота повністю стерильна, і тільки через 7 годин після народження з’являється 7 видів мікроорганізмів, через 24 години — 12 видів, через 10 днів — 21 вид, через 12 діб починає формуватися постійна мікрофлора. Якщо людина піклується про здоров’я зубів і ясен, мікрофлора ротової порожнини практично не змінюється. Якщо ж вона нераціонально харчується, використовує харчові добавки (коректори смаку, запаху, кольору, стабілізатори), погано чистить зуби, не доглядає за яснами, зловживає алкоголем, курить, без міри використовує антибактеріальні препарати у вигляді зубних еліксирів та обполіскувачів (вони «вбивають» не тільки патогенну мікрофлору, а й корисну), виникає дисбіоз (якісні й кількісні зміни нормального складу бактерій).

ЯК З’ЯВЛЯЄТЬСЯ КАРІЄС

Більшість людей знає, що таке карієс. Це мікробне руйнування твердих тканин зуба (емалі й дентину) з утворенням порожнин різної глибини та розмірів. Карієс з’являється в тих місцях, де накопичується зубний наліт (між зубами, між зубами та яснами, у ямках і заглибленнях на поверхні зубів). Зубний наліт складається з мікроорганізмів і залишків їжі, які прикріплюються до шорсткуватих поверхонь зуба. Якщо поверхня зубів гладка, наліт легко змивається слиною. Мікроби зубного нальоту дуже шкідливі, оскільки виділяють кислоти й отрути (токсини). За 12 годин може утворитися ціла колонія мікробів, тому так важливо чистити зуби не рідше двох разів на добу. Особливо активні мікроби вночі, вони руйнують емаль і поступово руйнують зуб. Зубний наліт також утворюється, якщо ви їсте багато рафінованих вуглеводів (цукерок, печива, макаронів, картоплі). Як тільки мікроорганізми каріозної порожнини та їхні отрути проникають усередину зуба (пульпу), розвивається пульпіт. Якщо вони «рухаються» далі й потрапляють у кісткову тканину, запалюється навколозубна зв’язка — періодонтит. Далі може розвинутися запалення щелепних кісток — остеомієліт. Якщо до запального процесу залучені ясна, розвивається гінгівіт, якщо слизова оболонка порожнини рота — стоматит. Аби ці захворювання не додавали вам зайвих турбот, потрібно підтримувати в нормі склад мікрофлори, щоб вона була вашим захисником, а не ставала ворогом.

СЛИНА ПРОТИ МІКРОБІВ

Коли ви вживаєте їжу, слина сприяє формуванню харчової грудки. Складу слини приділяється важлива роль у формуванні здорової мікрофлори. Слина змиває залишки їжі й постійно бере участь у мінералізації (зміцненні) емалі. Це дуже важлива біологічна рідина. Якщо слини виробляється мало, то збільшується ризик розвитку карієсу (оскільки зубний наліт, що руйнує зуби, недостатньо очищується). Для збільшення слини, що змиває залишки їжі, можна після їди 3—4 рази на день жувати жувальну гумку, але не більше 1—2 хвилин. У слині міститься активний антимікробний білок — секреторний імуноглобулін А, який позитивно впливає на мікрофлору ротової порожнини (його нестача призводить до підвищення кількості хвороботворної мікрофлори). Цей білок також виробляється слизовою оболонкою порожнини рота й травного тракту. Він сприяє виведенню непотрібних мікробів з організму через травний тракт. Якщо в людини порушені імунітет і є захворювання кишечнику, хвороботворні мікроби не зникають з організму, а «закріплюються» в порожнині рота й спричинюють карієс.

ПРИЧИНА АТЕРОСКЛЕРОЗУ — МІКРООРГАНІЗМИ

Стан порожнини рота впливає на здоров’я всього організму. Наприклад, довгий час вважали, що атеросклероз (зміна стінки судини, втрата її еластичності, звуження її просвіту через формування атеросклеротичних бляшок) розвивається під впливом відкладення в ній холестерину. Новітні дослідження вчених показали, що в розвитку цього захворювання провідну роль відіграють пародонтопатогени — патогенні мікроорганізми, які спричинюють захворювання тканин пародонта (комплексу тканин, які втримують зуб). Ці мікроби потрапляють у кров та порушують обмінні процеси, що й призводить до змін стінок судин. Патогенні мікроорганізми ротової порожнини можуть також проникати в шлунок, печінку й інші органи, спричинюючи різні захворювання, зокрема одонтогенний сепсис (ураження мікробами порожнини рота).

ХАРЧУВАННЮ — ОСОБЛИВУ УВАГУ

Як відновити й підтримувати мікрофлору порожнини рота в нормі? По-перше, виконуйте елементарні гігієнічні процедури (ранком і ввечері протягом 2—3 хвилин ретельно чистіть зуби, після їди споліскуйте рот водою). По-друге, хоча б раз на рік відвідуйте стоматолога, щоб перевірити стан зубів і ясен. По-третє, приділіть особливу увагу харчуванню. Забезпечте організм фтором, кальцієм і фосфором, а також вітамінами D і C, які беруть безпосередню участь у формуванні кісткової тканини й нормалізують мікрофлору. Основне джерело фтору — вода глибоких колодязів, свердловин, джерел. Із продуктів концентрат фтору — це чай, особливо зелений. Кальцій міститься в молочних продуктах (молоці, м’якому і твердому сирі). Багаті на фосфор яйця, часник, зелений горошок, петрушка, морква, волоські горіхи. Вітамін D утворюється в організмі під впливом сонячних променів, міститься в яйцях, печінці риб (тріски, минтая), ікрі, жирних сортах риби. Вітамін С — основний вітамін фруктів, ягід і овочів, його багато в капусті, цитрусових, чорній смородині, полуниці, черешні. Важливе значення для здоров’я порожнини рота має консистенція їжі. Краще вживати грубу їжу, оскільки сам процес жування має очищувальний ефект. Тому після їди всім корисно з’їсти шматочок яблука. Відмовтеся від звички їсти гарячу їжу й запивати її холодними соками або їсти морозиво й запивати його дуже гарячим чаєм чи кавою. Від перепаду температур на твердій поверхні зуба можуть з’являтися тріщини, через які мікроорганізми проникають усередину зуба.

ПРО КОРИСТЬ ПРОБІОТИКІВ

Позитивно впливають на склад і функції мікробної флори пробіотики (препарати на основі живих клітин непатогенних мікроорганізмів). Вони гальмують розвиток хвороботворних мікроорганізмів, усувають дисбіоз, нормалізують обмінні процеси, стимулюють синтез низки вітамінів. Пробіотичних препаратів (до складу яких в основному входять лактобацили й біфідобактерії — головні представники нормальної мікрофлори) зараз виробляють досить багато. Але більшість із них не є живими мікрокультурами, а містять мікроорганізми, які неефективні для порожнини рота, тому що починають «працювати», тільки опинившись у травному тракті. Для лікування й профілактики різних стоматологічних захворювань, нормалізації мікрофлори порожнини рота потрібно використовувати тільки живі культури, які починають діяти відразу, захищаючи зуби, ясна й слизову оболонку, як тільки стикаються з ними.

УНІКАЛЬНИЙ  ВІТЧИЗНЯНИЙ ПРЕПАРАТ

Зазначеним вище вимогам відповідає сучасний пробіотик останнього покоління «Симбітер ацидофільний концентрований» (науково-виробнича компанія «О.Д. Пролісок»). Цей унікальний препарат містить концентровану біомасу живих клітин симбіозу 14 штамів пробіотичних бактерій. Призначений для профілактики й лікування дисбактеріозів у дітей віком понад 3 роки і дорослих. М’яко й природно діє на організм у цілому, перешкоджаючи розвитку хвороботворних мікроорганізмів, поліпшуючи обмінні процеси, беручи участь у синтезі потрібних для здоров’я вітамінів. Високий рівень дії препарату «Симбітер ацидофільний концентрований» було доведено в ході клінічного дослідження його впливу на тканини ясен у комплексному лікуванні генералізованого пародонтиту 1—2 ступеня. 65 пацієнтів віком від 35 до 41 років із хронічним генералізованим пародонтитом 1—2 ступеня тяжкості було розділено на групи: 1-ша — група практично здорових пацієнтів (20 осіб); 2-га — група контролю, пацієнти, які використовували місцево «Метрогіл-дента» і обполіскувач порожнини рота «Фітодент» (традиційне лікування генералізованого пародонтиту, 15 осіб); 3-тя — хворі, які приймали мультипробіотик «Симбітер ацидофільний концентрований»; 4-та — група пацієнти-плацебо, лікування яких ґрунтувалося на вірі у своє одужання (15 осіб). Обстеження хворих за місяць лікування показало: саме в третьої групи пацієнтів найшвидше зникли симптоми захворювання й нормалізувався баланс між основними видами мікрофлори. Це підтверджує: використовуючи препарат «Симбітер ацидофільний концентрований», ви зможете ефективно лікувати стоматологічні захворювання різного ступеня складності, а також підтримувати в нормі здоров’я порожнини рота, а отже — і здоров’я організму в цілому.

Каріне НЕПОРАДА, доктор медичних наук, професор. 

передплата