НИРКИ ОСОБЛИВО УРАЗЛИВІ ВЗИМКУ

НИРКИ ОСОБЛИВО УРАЗЛИВІ ВЗИМКУ

Взимку особливо докучають нашим ниркам часті перепади температури, холод і нестача вітамінів. До того ж збиваються біологічні годинники, коли доводиться і йти на роботу, і повертатися затемна. Плюс стреси, які, за словами урологів, також заподіюють шкоду нашим ниркам.
У першу чергу, взимку їх треба берегти від  переохолодження. Для цього надягайте подовжені светри, штани із завищеною талією, верхній одяг, який прикриває талію і поперек. Переохолодження нирок загрожує циститами та іншими запальними процесами.
Взимку, коли пити практично не хочеться, дуже важливо стежити за тим, яку кількість чистої води ви випиваєте. За даними досліджень, той, хто регулярно вживає чисту воду, значно рідше страждає від сечокам'яної хвороби, тому що вода сприяє вимиванню і розчиненню солей у нирках.
Потрібен ниркам і вітамін А, дефіцит якого підвищує ризик утворення каменів. Взимку джерелом вітаміну може бути терта морква з олією, морожені ягоди, журавлина, морська риба й морепродукти, обліпихове варення. «Люблять» нирки і продукти, що володіють сечогінною дією. Це гарбуз, яблука, капуста, редис, цикорій.
Що по-справжньому «ненавидять» нирки, то це вирощені не на відкритому ґрунті овочі та фрукти із застосуванням пестицидів, тому від «зимових» помідорів та огірків краще відмовитися. Погані для них також заморожені шпинат і щавель, які вважаються нирковими провокаторами і можуть навіть у здорової людини спричинити оксалатний  цистит.
Взимку, коли на столі велика кількість калорійних м'ясних продуктів, наші нирки страждають від надлишку заліза, що міститься в старій свинині, яловичині, м'ясі диких тварин і лівері.
Оптимальна кількість солі в раціоні — ось іще одна обов'язкова умова здоров'я нирок. Нестача солі може спровокувати ниркову недостатність, надмір призведе до такого ж результату плюс утворення каменів. На день варто з'їдати не більш як 4—5 г солі.