ПОДАГРУ МОЖНА ПРИБОРКАТИ‭

Поділитися:
ПОДАГРУ МОЖНА ПРИБОРКАТИ‭
‬Вона може довго розвиватися без будь-яких симптомів.‭ ‬І людина навіть не підозрює,‭ ‬що в цей момент солі сечової кислоти поступово відкладаються в нирках і суглобах у вигляді маленьких кристалів.‭ ‬І коли раптом з‭’‬являється гострий напад,‭ ‬виявляється‭ ‬― людина вже хвора.‭
 
Уперше діагноз‭ «‬подагра‭»‬ поставив Гіппократ‭ ‬у‭ ‬V столітті до нашої ери.‭ ‬Але вона й досі продовжує мучити багатьох людей.‭ ‬Чому‭? ‬І що робити‭? ‬На ці запитання відповідають завідувач відділення народної і нетрадиційної медицини Центрального клінічного госпіталю Державної прикордонної служби України Юрій НЕЧИПОРЕНКО і лікар,‭ ‬терапевт,‭ ‬реабілітолог,‭ ‬валеолог,‭ ‬натуропат,‭ ‬фітотерапевт,‭ ‬дієтолог Борис Скачко.‭

‬«Золотий ключик‭»‬ відкриє секрет:‭ ‬є хвороба чи ні

‬Ю.‭ ‬Нечипоренко:‭ ‬ Почервоніння,‭ ‬припухлість,‭ ‬болючість,‭ ‬часом може підвищитися температура‭ ‬― такі перші ознаки захворювання на подагру.‭ ‬Вона може вразити будь-який суглоб,‭ ‬але переважно‭ ‬― суглоби ніг,‭ ‬і зазвичай найперше запалюється великий палець ноги.‭ ‬Кожний дотик до ураженого місця завдає дуже гострого болю.‭
‬Сьогодні ми маємо універсальний,‭ ‬можна сказати,‭ «‬золотий ключик‭»‬,‭ ‬який відкриває‭ ‬ можливість запобігти цій хворобі.‭ ‬Адже поки ми ще не відчуваємо болю й суглоби не почервоніли й не опухли,‭ ‬аналіз на сечову кислоту в сечі вже підкаже,‭ ‬хвора людина чи ні.‭ ‬Рівень вмісту сечової кислоти можна визначити за допомогою біохімічного аналізу крові,‭ ‬який дасть змогу судити про серйозність і стадію захворювання.‭ ‬Здавати подібні аналізи людям після‭ ‬40‭ ‬років слід бодай раз на рік,‭ ‬а хто схильний‭ ‬до захворювання‭ ‬― щоквартально.‭
‬І ось коли у нас є вже такий ключик,‭ ‬ми призначаємо лікування,‭ ‬дієту та питво.‭
 
Б.‭ ‬Скачко:‭  ‬Наявність уратів і сечової кислоти в сечі свідчить про значне порушення обміну солей сечової кислоти,‭ ‬яке відбувається за різко кислої реакції сечі‭ (‬рН нижче‭ ‬4,5‭ ‬-‭ ‬5,8‭)‬,‭ ‬а також вираженого закислення внутрішнього середовища організму.‭ ‬А за рН сечі‭ ‬6,2‭ ‬та вище ці солі розчиняються.‭
 
‬Ю.‭ ‬Нечипоренко:‭ ‬Аналіз показує концентрацію сечової кислоти‭ (‬норма в чоловіків‭ ‬― 360‭ ‬-‭ ‬380‭ ‬мкмоль‭ ‬/л,‭ ‬у‭ ‬жінок‭ ‬― 240‭)‬.‭ ‬Ці невивідні пуринові основи навколо суглобових сумок справді відповідають поняттю‭ «‬відкладення солей‭»‬,‭ ‬бо реально це і є солі‭ ‬― кристали сечової кислоти.‭ ‬У нормі в людини міститься близько‭ ‬1‭ ‬г сечової кислоти,‭ ‬тоді як у хворого на подагру її загальний вміст може сягати‭ ‬30‭ ‬г.‭
‬У здорових людей її концентрація змінюється залежно від спожитої страви,‭ ‬яка може бути бідною чи багатою‭ ‬на пурини‭ ‬― речовини,‭ ‬які наявні в організмі кожної людини.‭ ‬Саме під час їх руйнування й утворюється сечова кислота.‭ ‬І якщо її рівень перевищує норму,‭ ‬це загрожує проблемами з нирками,‭ ‬подагрою,‭ ‬артритом і камінням у жовчному міхурі.‭ ‬У таких випадках потрібно обмежити вживання продуктів‭ ‬із пуринами,‭ ‬щоб не виникли‭ ‬серйозні ускладнення.‭

Звідки беруться пурини‭?‬

Ю.‭ ‬Нечипоренко:‭  ‬У поемі Некрасова‭ «‬Кому на Руси жить хорошо‭»‬ «розбитий на ноги‭»‬ челядник каже про те,‭ ‬що він хворий на‭ «‬хворобу шляхетну,‭ ‬яка водиться‭ ‬лише‭ ‬в перших осіб в імперії.‭ ‬Подагрою зветься.‭ ‬Щоб нажити її‭ ‬-‭ ‬шампанське,‭ ‬бургонське,‭ ‬токайське,‭ ‬угорське років тридцять треба пити...‭»‬.‭ ‬Так у позаминулому столітті вважали за честь хворіти на подагру,‭ ‬що трактувалося як приналежність до багатого стану‭; ‬не було поняття,‭ ‬що насправді в організмі відбувається порушення пуринового обміну.‭
‬Містяться пурини переважно в білкових продуктах.‭ ‬Якщо ми досита попоїли м’яса,‭ ‬та ще смаженого,‭ ‬ковбас і запиваємо все це алкоголем,‭ ‬вміст сечової кислоти в крові підвищується,‭ ‬адже алкогольні напої уповільнюють виведення‭ ‬нирками цієї кислоти,‭ ‬що лише погіршує ситуацію.‭ ‬Бо від вживання міцних алкогольних напоїв уся сечова кислота,‭ ‬яка нирками має викидатися,‭ ‬всмоктується назад.‭ ‬Тому дотримання дієти,‭ ‬відмова від горілки,‭ ‬червоного вина й пива‭ ‬― найважливіші умови лікування.‭
 
Б.‭ ‬Скачко:‭  ‬Дуже кортить смачненько поїсти,‭ ‬але найчастіше один продукт тваринного походження відрізняється від іншого за унікальним набором‭  ‬трупних отрут,‭ ‬накопичених твариною за все її життя.‭ ‬І для людини з подагрою такі гастрономічні надмірності не тільки порушують якість життя через посилення болю в суглобах,‭ ‬а й стають небезпечними для неї,‭ ‬бо ослаблена видільна система не здатна повноцінно виводити власні продукти життєдіяльності.‭ ‬А в такому разі нирки змушені виводити ще й чужі продукти обміну білків.‭
 
‬Коли вже є ознаки подагри‭ (‬подагричний артрит,‭ ‬пієлонефрит,‭ ‬сечокам‭’‬яна хвороба‭)‬,‭ ‬або ж є генетична схильність до неї,‭ ‬коли діагноз‭ «‬подагра‭»‬ поставили вашим кровним родичам,‭ ‬можна або істотно обмежити вживання білкової їжі кількісно,‭ ‬або змінити якість вживаної білкової їжі.‭
‬Лікувати подагру потрібно від пічки‭ ‬― в прямому розумінні цього слова.‭ ‬Адже перебіг хвороби та її профілактика залежать від того,‭ ‬що ми готуємо та‭ ‬вживаємо всередину.‭ ‬За подагри білкову їжу,‭ ‬з одного боку,‭ ‬слід обмежити.‭ ‬Але це не означає,‭ ‬що треба цілком від неї відмовитися,‭ ‬бо‭  ‬білкова їжа постачає клітини новими амінокислотами для заміни відпрацьованих білків.‭
‬Потрібно забезпечити правильне вживання білкової їжі.‭ ‬Наприклад,‭ ‬без шкоди для здоров‭’‬я можна майже втричі зменшити‭ ‬споживання білків‭ (‬до‭ ‬0,33‭ ‬г‭ ‬/‭ ‬1‭ ‬кг маси тіла‭)‬,‭ ‬що становить приблизно‭ ‬150‭ ‬г пісного м’яса,‭ ‬риби чи птиці на добу в разі маси тіла‭ ‬ 60‭ ‬кг.‭ 
Жорстке вегетаріанство й сироїдіння не допоможуть вилікувати хворобу.‭ ‬Потрібен комплексний підхід,‭ ‬і важливо контролювати білки,‭ ‬що надходять в організм‭ ‬із їжею.‭ ‬Вони мають бути повноцінними за амінокислотним складом.‭ ‬А цього можна досягти лише комбінацією тваринних та рослинних продуктів у співвідношенні‭ ‬2:1.
‭ 
‬Якщо обмежувати споживання білкової їжі безконтрольно,‭ ‬можна втрапити в іншу крайність‭ ‬― білкову дистрофію,‭ ‬спровокувати чи посилити імунодефіцит.‭ ‬А якщо харчування правильне,‭ ‬то й лікування стає керованим.‭ ‬І це‭ ‬― фундамент лікування.‭ ‬Також потрібно виявити й усунути всі джерела інтоксикації‭ (‬дисбактеріоз,‭ ‬гельмінтів,‭ ‬паразитів тощо‭)‬,‭ ‬ бо збільшується розпад білків в організмі.‭ ‬І починають здавати позиції не тільки суглоби,‭ ‬а й нирки.‭ ‬І подагра прогресує.‭‬  ‭

‬М‭’‬ясо має бути якісним‭

Б.‭ ‬Скачко:‭  ‬Але можна змінити якість споживаних джерел білка.‭ ‬Передусім слід вилучити з раціону червоне м’ясо та рибу,‭ ‬в якої погано розвинена луска.‭ ‬У‭ ‬них більше накопичується продуктів відходів життєдіяльності.‭ ‬І якщо ними харчуватися,‭ ‬знизиться ефективність лікування.‭ ‬У кого вже є подагра,‭ ‬той відразу ж відчуває біль у суглобах,‭ ‬а в стані ремісії така їжа може призвести до загострення подагри.‭
‬Щоб токсини усунути з білкової їжі тваринного походження,‭ ‬треба її попередньо відварити,‭ ‬часто,‭ ‬кілька разів,‭ ‬змінюючи воду.‭ ‬Якщо подагра‭ ‬― легкого ступеня,‭ ‬припустиме тушкування м’яса з овочами,‭ ‬які зв‭’‬язують частину білкових токсинів і утримують їх у кишечнику.‭ ‬Або готувати його на грилі,‭ ‬щоб видалити сік.‭ ‬І абсолютно протипоказано смажити чи запікати:‭ ‬білкові токсини в ньому залишаються.‭
‬Багато токсинів‭ ‬― у м‭’‬ясі молодих тварин‭ (‬телятині,‭ ‬поросятині тощо‭)‬,‭ ‬бо в них‭ ‬ інтенсивніший обмін речовин.‭ ‬Через це треба різко обмежити чи навіть вилучити ковбаси‭ (‬особливо із субпродуктів‭)‬,‭ ‬м‭’‬ясні й рибні консерви,‭ ‬тверді сири,‭ ‬в яких білкові токсини також містяться в концентрованому вигляді,‭ ‬будь-які продукти тваринного походження з тривалим терміном зберігання.‭
 
Перед приготуванням м’ясо ліпше вимочувати‭ ‬3-4‭ ‬години в розчині солі‭ (‬як під шашлик‭) ‬чи порізати його на невеликі шматки,‭ ‬заморозити,‭ ‬а під час розморожування рідині дати стекти.‭ ‬Цільне м’ясо я рекомендую класти в окріп.‭ ‬Під час лікування подагри заборонено вживати в їжу перший навар‭ ‬із м‭’‬ясних та рибних юшок,‭ ‬його слід зливати.‭ ‬А до другого‭ ‬― додати цибулину,‭ ‬яка‭ ‬ накопичуватиме білкові шлаки,‭ ‬що залишилися в м’ясі,‭ ‬й‭ ‬по закінченні готування її викидають.‭

‬Забудьте про котлети та горох‭

‬Б.‭ ‬Скачко:‭ ‬Не можна за подагри вживати котлети,‭ ‬у фарш яких закладається сире м’ясо,‭ ‬тому що в процесі такого приготування важко позбутися білкових токсинів.‭ ‬Їх можна частково нейтралізувати,‭ ‬поклавши у фарш багато цибулі,‭ ‬овочів чи вичавок від них.‭ ‬Особливо закислює сечу яловичина.‭ ‬І її не бажано вживати влітку за підвищеної температури повітря до‭ ‬30°С та вище.‭ ‬Саме тому в Індії,‭ ‬де майже цілий рік дуже спекотно,‭ ‬корову зробили священною твариною.‭
‬На пурини багаті горох,‭ ‬квасоля,‭ ‬боби,‭ ‬сочевиця,‭ ‬шпроти,‭ ‬сардини.‭ ‬А ось горіхи,‭ ‬насіння соняшнику,‭ ‬гарбузів можна додавати в їжу частіше.‭
‬Однак далеко не в усіх білкова їжа рослинного походження повноцінно перетравлюється,‭ ‬спричиняючи здуття живота й провокуючи посилення активності патогенної мікрофлори в кишечнику.‭
 
Ю.‭ ‬Нечипоренко:‭  ‬У разі загострення слід влаштовувати розвантажувальні дні через день,‭ ‬дотримуючись таких видів дієт:‭ ‬фруктово-овочева‭ ‬― можна з‭’‬їдати не більше‭ ‬1,5‭ ‬кг дозволених фруктів та овочів‭; ‬сирно-кефірна‭ ‬― денний раціон складається з‭ ‬0,5‭ ‬кг знежиреного м’якого сиру та‭ ‬0,5‭ ‬л кефіру‭; ‬молочна чи кефірна‭ ‬― за день можна випивати‭ ‬1,5‭ ‬-‭ ‬2‭ ‬л нежирного молока чи кефіру.‭ ‬Дотримання дієт сприяє збільшенню швидкості розчинення сечової кислоти й підвищенню лужності сечі.‭
 
Б.‭ ‬Скачко:‭ ‬Рівень сечової кислоти в крові знижується за регулярного вживання в їжу винограду,‭ ‬капусти,‭ ‬лісових яблук,‭ ‬лимонів,‭ ‬апельсинів,‭ ‬мандаринів,‭ ‬бананів,‭ ‬родзинок,‭ ‬інжиру,‭ ‬агрусу,‭ ‬чорної смородини,‭ ‬морської капусти,‭ ‬гарбузів,‭ ‬кислого молока.‭ ‬Вони інтенсивно видаляють сечову кислоту через нирки.‭

Нирки страждають мовчки

‭ ‬Б.‭ ‬Скачко:‭ ‬Але лише на ранніх стадіях розвитку подагри.‭ ‬Саме від їхньої працездатності залежить прогноз захворювання,‭ ‬бо саме нирки‭ ‬― важливий і обов‭’‬язковий етап видалення кінцевих продуктів обміну білків з організму.‭
‬Хронічний пієлонефрит‭ ‬із сечокам‭’‬яною хворобою й нирковою недостатністю в перспективі‭ ‬― дуже грізне ускладнення подагри.‭ ‬Причому як у стадії ремісії,‭ ‬так і в динамічній,‭ ‬коли камінь розпочинає рух з мисочки нирки сечоводом‭ ‬із нападом ниркової кольки.‭
‬Тому під час лікування подагри потрібно більше уваги приділяти в раціоні харчування продуктам‭ ‬із низьким вмістом білкових шлаків:‭ ‬яйцям і молочним продуктам,‭ ‬які добре перетравлюються,‭ ‬легко засвоюються й‭  ‬меншою мірою впливають на стан суглобів та нирок.
‭ 
‬Ю.‭ ‬Нечипоренко:‭ ‬Коли ми знижуємо рівень сечової кислоти через дієту,‭ ‬це означає,‭ ‬що ми не даємо наростати цьому процесові.‭ ‬Левова частка сечової кислоти формується в печінці,‭ ‬за її утилізацію та виведення відповідають нирки.‭ ‬Подагра‭ ‬― це сходинка до швидкого прогресування атеросклерозу‭ ‬й діабету.‭ ‬Особливість полягає в тому,‭ ‬що ніколи не пізно її лікувати,‭ ‬на відміну від багатьох інших системних хвороб.‭ ‬Попри те,‭ ‬що подагра‭ ‬― хвороба тяжка,‭ ‬подолати її можна.‭

Бджоли та сода проти подагри‭

Ю.‭ ‬Нечипоренко:‭  ‬Успіх лікування вельми залежить від глибини обстеження.‭ ‬У лікаря має бути якнайповніше уявлення про всі уражені органи та системи для формування ефективного лікувального алгоритму.‭ ‬Щоб не допустити прогресування хвороби,‭ ‬потрібно проводити активну терапію.‭ 
Для цього я використовую отруту живих бджіл‭ (‬апітерапію‭)‬,‭ ‬яка вводиться в організм методом бджоловжалювання відповідно до засад рефлексотерапії,‭ ‬тобто в біологічно активні точки.‭ ‬Бджолина отрута дуже добре допомагає розсмоктувати солі,‭ ‬сприяє збільшенню рухливості суглобів,‭ ‬зменшенню їх набряклості.‭ ‬Поряд‭ ‬із бджолиною отрутою я рекомендую вживати й інші бджолині продукти:‭ ‬пергу,‭ ‬маточне молочко та мед.‭ ‬Це дає добрий результат.‭
‬Коли немає загострення,‭ ‬ефективно використовуються гомеопатичні й гомотоксичні лікарські засоби.‭ ‬Також добре вживати різні страви з гарбузів,‭ ‬сире коріння лопуха,‭ ‬відвар‭ ‬ сушених черешків вишні‭ (‬15‭ ‬г вишневих плодоніжок проварити в‭ ‬1‭ ‬л води‭ ‬5‭ ‬хв,‭ ‬настояти‭ ‬30‭ ‬хв,‭ ‬відцідити й пити по‭ ‬1‭ ‬склянці‭ ‬4‭ ‬-‭ ‬5‭ ‬разів на добу‭)‬.‭
‬Крім того,‭ ‬можна змішати часник‭ (‬200‭ ‬г‭)‬,‭ ‬журавлину‭ (‬500‭ ‬г‭) ‬та ріпчасту цибулю‭ (‬300‭ ‬г‭)‬,‭ ‬добу настояти й‭ ‬додати‭ ‬1‭ ‬кг меду.‭ ‬Приймати перед їдою.‭ ‬Допомагає полегшити стан також відвар‭ ‬ брусничного листя‭ (‬1‭ ‬склянка‭)‬,‭ ‬змішаний‭ ‬із‭ ‬2‭ ‬ч.‭ ‬л.‭ ‬меду‭ (‬3‭ ‬рази на день‭)‬.‭
 
‬Б.‭ ‬Скачко:‭ ‬Гарне лікування сольового діатезу‭ ‬― подагри,‭ ‬якщо її зумовили оксалати й урати,‭ ‬молоком‭ ‬із содою.‭ ‬Прокип‭’‬ятіть молоко,‭ ‬дайте йому охолонути та злийте в посудину,‭ ‬в якій будете готувати лікувальний напій.‭ ‬Соду‭ (‬1‭ ‬ч.‭ ‬л.‭ ‬без гірки на‭ ‬1‭ ‬склянку молока‭) ‬кладіть тоді,‭ ‬коли цю посудину можна спокійно тримати в руках,‭ ‬тобто,‭ ‬температура має бути нижчою за‭  ‬50°С.‭ ‬Максимум активності нирок‭ ‬― о‭  ‬15‭ ‬-‭ ‬17‭ ‬годинах.‭ ‬Отже,‭ ‬приймати це питво потрібно о‭ ‬14-й,‭ ‬бо сода всмоктується в кров через‭ ‬30‭ ‬-‭ ‬60‭ ‬хв після їди.‭ ‬При цьому збільшується утворення лужної сечі,‭ ‬й‭ ‬через системний кровоплин сода впливає на рН крові та‭ ‬частково видаляється через нирки.‭  ‬Лужна сеча розчиняє солі,‭ ‬пісочок.
‭ ‬За подагри не можна ні переїдати,‭ ‬ні голодувати.‭ ‬Унаслідок голодування різко підвищується вироблення сечової кислоти,‭ ‬збільшення кількості якої може спровокувати напад‭ ‬подагри.‭ ‬І хоча надмірна маса тіла є помічницею хвороби,‭ ‬різко скидати її теж не можна.‭
‬Просто‭ ‬треба підтримувати водний обмін.‭ ‬А досягається це‭  ‬достатнім споживанням рідини.‭ ‬Вона потрібна для повноцінного видалення продуктів розпаду білків.‭ ‬Причому,‭ ‬важлива не просто чиста вода,‭ ‬а саме рідина.‭ ‬Щодня її споживання потрібно утримувати при верхній планці‭  ‬норми‭ ‬― до‭ ‬4-5%‭ ‬від маси тіла.‭ ‬Але правильне вживання рідини та води часто обмежує стан‭ ‬нирок.‭ ‬Тому її кількість доводиться контролювати відповідно до змін набряклості тканин.‭ ‬Якщо з’являються ниркові набряки чи‭ «‬ранковий‭»‬ набряк обличчя,‭ ‬доводиться обмежувати вживання рідини.‭
‬Потрібно відмовитися від алкогольних напоїв та напоїв,‭ ‬що містять консерванти.‭ ‬Перевагу слід віддати морсам,‭ ‬компотам,‭ ‬чаю та лужним мінеральним водам.‭ ‬Користь води полягає ще й у тому,‭ ‬що вона перешкоджає утворенню каменів у нирках.‭ 

‬Сауна‭ ‬― тест на схильність до подагри‭

‬Б.‭ ‬Скачко:‭ ‬Дуже важливо контролювати прийом потогінних,‭ ‬жарознижувальних,‭ ‬сечогінних засобів,‭ ‬сольових проносних,‭ ‬споживання солі,‭ ‬прянощів,‭ ‬жирної їжі,‭ ‬алкоголю тощо.‭ ‬Вони через посилення видалення рідини через органи дихання,‭ ‬через шкіру й кишечник створюють тимчасовий відносний дефіцит води в‭ ‬організмі.‭ ‬У таких випадках рідина,‭ ‬виходячи з організму,‭ ‬минаючи нирки,‭ ‬створює дефіцит води для ефективної роботи нирок як органа виділення.‭ ‬І первинно загострюється сольовий діатез,‭ ‬а потім і подагра.‭
‬Маючи її,‭ ‬не можна перегріватися.‭ ‬Як лазня,‭ ‬так і сауна є простим тестом на схильність до захворювання,‭ ‬бо при цьому значна частина рідини видаляється через шкіру й легені,‭ ‬які не можуть повноцінно замінити нирки в їх здатності очищувати організм,‭ ‬кров і лімфу від білкових токсинів.‭ ‬І хвороба загострюється.‭ ‬Так само‭ ‬― через сезонне потепління,‭ ‬переїзд в умови з більш спекотним і вологим кліматом,‭ ‬грип,‭ ‬часте випорожнення й пронос.‭ ‬Тобто,‭ ‬через будь-який запальний процес,‭ ‬коли функція виділення нирок навантажується новими порціями токсинів.
‭ 
‬Щодня без застосування сечогінних препаратів має виділятися не менше‭ ‬1‭ ‬л сечі.‭ ‬Оптимальна кількість сечі за подагри‭ ‬― 1,5‭ ‬-‭ ‬2‭ ‬л.‭ ‬І основна її кількість має виділятися у світлу частину доби‭ (‬5-6‭ ‬разів на добу‭)‬.‭ ‬Подагра‭ «‬кусає‭»‬ не тільки нирки й суглоби,‭ ‬а й усі без винятку внутрішні органи.‭
 
Підготувала Тетяна Кияниченко.‭