СКОРИСТАЙТЕСЯ МОЖЛИВІСТЮ ЗМІЦНИТИ ОРГАНІЗМ

Поділитися:
Скористайтеся можливістю зміцнити організм

За версією китайської медицини, літо – це час об'єднання небесної та земної енергії, сезон благоденства життєвої енергії Ци. Влітку наше тіло накопичує енергію Сонця – «енергію Великої сили» на весь подальший рік, набуває міцності, сили, краси й витривалості.

Літо – слушна пора, щоб позбутися хвороб

Сприятливі можливості сезону: сила Сонця, літнє тепло, рух на свіжому повітрі збагачують енергетику нашого тіла, влітку відбувається максимальне зміцнення органів та систем, поповнення витрачених раніше ресурсів.  Влітку ми отримуємо нагоду гармонізувати діяльність свого організму, зміцнити імунну, нервову та ендокринну системи, позбутися всіляких вегетоневрозів, неврастенії, синдрому хронічної втоми та інших розладів позбутися багатьох «холодних» захворювань, тобто хронічних хвороб із недостатністю функцій уражених органів.
Літо – гарний час для боротьби з дегенеративними недугами: артрозами, остеохондрозом хребта, атеросклерозом, ожирінням тощо,  поліпшення зору, слуху, пам'яті, мозкової діяльності, шкіри, волосся, нігтів.

Літня апатія – ознака виснаження нирок

Сезонні прикрощі: проте літо ще називають сезоном висушливого сонця. Зовнішній жар відбирає рідини тіла, що забезпечують внутрішнє охолодження й живлення органів. Разом із рідинами наше тіло полишають життєво важливі мікроелементи. Це може призвести до уповільнення руху крові, лімфи, інших рідин тіла, стати причиною судинних проблем, зумовити висушування дихальних шляхів, розлад роботи нирок, ослаблення імунітету, розвиток різних запальних захворювань, розлад травлення, ушкодження шкіри й волосся – «сонячне старіння».

Тривала дія літньої спеки може призвести до розвитку синдрому літньої апатії: втрати апетиту, сил, бажань, до дискомфорту в животі, в грудях, до невизначених скарг на загальний поганий стан, денної сонливості, труднощів із засинанням. Іноді цей стан називають лінощами, хоча наявність літньої апатії – це ознака виснаження нирок.

Дуже важливо в спекотний період дотримуватися правил щодо зменшення втрати рідин тіла: ховатися від спеки, носити легкий вільний одяг, зручне відкрите взуття, уникати складних зачісок, косметики й використання синтетичних дезодорантів. Потрібно зберігати внутрішній спокій і формувати радісне сприйняття життя: «коли в душі мир – спека не страшна».

Засади сезонного харчування

Значно допомогти нашому організмові  може правильна організація літнього харчування:

•вводимо у свій раціон гіркоти, що мають властивість розсіювати внутрішній жар: цикорій,  зелень кульбаби, кропиви, малини, смородини, бутони чайної троянди, фруктових дерев. Готуємо з них водні настої, різноманітні салати;

•поповнюємо втрату рідини. Пам'ятаємо, що вживання чистої води не поповнює втрачених мікроелементів. Вживаємо фруктові чаї, компоти, узвари, фруктову чи ягідну воду, всі види соків. Додаємо мед, невелику кількість солі, кориці, листя м'яти, меленого чорного перцю в гарячі напої перед їх охолодженням до кімнатної температури;

•поповнюємо ресурси внутрішніх органів, користуючись принципом подібності: вживання груш якнайкраще сприяє гарній роботі легенів, слив – роботі кишківника, вишень – шлунка, персиків – підшлункової залози, абрикосів – серця, кавунів – сечового міхура, кизилу – нирок, яблук – кровоносних судин, винограду – роботі жовчного міхура та печінки;

•зменшуємо вироблення внутрішнього жару, харчуємося їжею, що має прохолодний характер (прохолодний характер їжі означає не її температуру, а її здатність контролювати вироблення внутрішнього тепла). Вводимо у свій раціон рис, пшоно, картоплю, моркву, всі види фруктів, ягід, горох, квасолю, м'ясо птиці, нежирну свинину, рибу, м'які сири, кисломолочні продукти. Прохолодний характер мають білий та зелений чай;

•допомагаємо своїм органам травлення впоратися з літньою різноманітністю: застосовуємо часте, малими порціями харчування, готуємо легкі супи, запікаємо, відварюємо, бланшуємо овочі, використовуємо прянощі для полегшення вироблення травних соків. Літо – це ідеальний час для кисло-солодких страв, пряних овочів зі знадливими ароматами.

•Відмовляємося від «крижаної» їжі та напоїв із холодильника: холод убиває травний вогонь і провокує формування застою їжі, що ускладнює травлення. Обмежуємо вживання тваринних жирів, тваринного білка, складних кулінарних страв, кондитерських виробів, консервів, ковбас тощо, засвоєння яких потребує напруження травної системи.

Захищаємо нирки від переохолодження, серце – від перегрівання

Уникаємо локального охолодження попереку (поперек називають «палацом нирок», а його локальне охолодження, наприклад, через вплив протягу, може стати додатковим чинником виснаження нирок). Зігріваємо ділянку пупка після їди (ділянка навколо пупка – палац живильної енергії).
Впливаємо на біологічно активні точки тіла для захисту від зовнішнього жару: VG14 (точку іноді називають «енергетичний аспірин»), VG4 – точка підтримання нирок, TR5 – точка контролю янської енергії в трьох головних енергетичних центрах тіла); та  на точки, що захищають серцево-судинну систему від надмірного жару: GI11 – точка виведення надміру жару, та MC8 – точка захисту серця від надміру жару.
Ці точки можна самостійно масажувати за технікою «пальцевий укол»: знаходимо потрібну точку (не обов'язково з точністю до міліметра, досить визначити зону її розміщення), великим чи вказівним пальцем натискаємо на неї до появи легкого болю, потім, не припиняючи тиску, виконуємо обертальні рухи, не зміщуючи пальця з точки, 10 разів за годинниковою стрілкою й 10 разів – проти. Загальна тривалість масажу – 5-10 хвилин. Такий масаж можна робити кілька разів на день.
Також на точки можна наносити лікувальні мазі чи гелі, наприклад, бальзам «Золота зірка» та інші подібні засоби.

Діана Ченцова,
лікар-терапевт, доктор китайської медицини.