Ранньої весни на городах, у садах, поблизу будинків одним із перших зацвітає дрібним білим цвітом кучерявий зірочник середній (звездчатка — рос.), який господарі виривають з корінням, намагаючись позбутися цього набридливого бур’яну. А дарма. Зірочник — надзвичайно корисний: він поліпшує діяльність серця і стан нервової системи, зменшує больові відчуття. У народній медицині зірочник застосовують як протизапальний і кровоспинний засіб, який також сприяє гоєнню ран і розсмоктуванню пухлин. Сік і настій трави мають жовчогінну дію, помічний у разі захворювань печінки тощо, зі свіжої рослини роблять компреси на хворі суглоби тощо. Його сушать і заготовлять про запас. А ще з цього зіллячка (воно росте й улітку та восени) можна приготувати корисні та смачні страви. Салат. Покришити свіжу помиту зелень зірочника й зеленої цибулі (по 100 г), одне зварене круто яйце. Додати кріп, сіль за смаком і полити сметаною. Зверху притрусити тертим вареним жовтком. Цей салат можна використовувати як начинку в пироги. До салату можна додавати свіжі огірки, різну зелень, сир, словом, усе залежить від вашої фантазії й смаку.
Бутербродна маса. Подрібнену зелень зірочника (100 г) ретельно змішати з м’яким вершковим маслом (100 г), тертим хроном (50 г). Додати за смаком сіль та перець.
Олена СВІТКО, лікар-натуропат.