Напишіть, будь ласка, чим корисна молочна сироватка. З повагою Галина Дмитрівна. с. Пашківка Макарівського району.
Лист коментує директор клубу «Здоров-є» лікар, фітотерапевт Борис Скачко.
Сироватка — дуже корисний продукт, який, крім того, має ще й лікувальну дію. Сироватка містить багато кальцію (більше, ніж молоко та сир), потрібного організму людини для міцності кістяку та для засвоєння різних корисних речовин. Крім того, завдяки наявності органічних кислот, сироватка є для організму джерелом енергії, корисна вона для роботи мозку тощо. За рахунок органічних кислот сироватка нормалізує рН крові, діє на нирки як гарний і водночас щадний сечогінний засіб, розчиняючи оксалати й урати. Лікувальна, зокрема сечогінна й очисна, дія сироватки посилюється додаванням до неї хрону, селери чи петрушки. Проте, якщо в людини є камінці в нирках, квас на основі сироватки починають вживати потроху, буквально з двох-трьох ковтків, як аперитив перед їдою чи за півгодини після неї, доводячи дозу до 100 мл за раз тричі на день. Квас із хроном (селерою, петрушкою). Потерти на тертці 100 г хрону, залити 3 л сироватки, настояти 3-5 днів. Пити, як зазначено вище. Коли квас закінчиться, зробити перерву на 10-15 днів і можна вживати знову. Такий квас посилює кровообіг і приплив крові, зокрема до органів малого таза, стимулюючи їх роботу. Як продукт природного бродіння, сироватка корисна за дисбактеріозу, але в цьому разі до неї потрібно додавати клітковину, наприклад, висівки. 2 ст. л. висівок ретельно розмішати зі 150 мл сироватки і з’їсти як окрему страву.