ЯК ВИЛІКУВАТИ ГАСТРОДУОДЕНІТ

Поділитися:
ЯК ВИЛІКУВАТИ ГАСТРОДУОДЕНІТ

Раніше я вже користувалася порадами Бориса Скачка щодо лікування різних хвороб. Прошу тепер порадити, як вилікувати шлунок за діагнозу «гастродуоденіт»? З повагою  Тетяна Іванівна. м. Конотоп Сумської обл.

Лист коментує директор клубу «Здоров-є» лікар, фітотерапевт Борис СКАЧКО.

Гастродуоденіт — запалення початкового відділу травного тракту. Важливу роль у лікуванні відіграє ритм харчування: невеликими порціями 4—5 разів на день, аби їжа мала час повноцінно перетравитися, а не подразнювати незасвоєними часточками слизову оболонку. Крім того, їжа має бути теплою, добре звареною і пропареною. Із харчового раціону потрібно вилучити сирі овочі та фрукти, ягоди. Натомість більше споживати різних каш, проте кукурудзяні крупи і пшоно — не бажані, не можна вживати грубої клітковини (висівки) і сокогінних продуктів (чай, кава). Варто попити настої лікарських рослин, таких як ромашка, м’ята, материнка, та киселі. Не бажані кисломолочні продукти, а молоко можна вживати невеликими порціями, так само кальцинований сир (такий, як робили діткам на молочній кухні). Бульйонні екстракти не бажані, їх треба замінити перетертими супчиками. Помічними в цьому разі є настій сухоцвіту багнового та відвар аїру болотяного. Настій сухоцвіту. Столову ложку сировини залити 300 мл окропу. Настояти ніч. Процідити. Пити по чверті склянки до їди. Чайну ложку кореня залити 300 мл води і кип’ятити на слабому вогні 15 хв. Процідити. Пити по 20—30 мл за 10—15 хв до їди. Якщо людина схильна до закрепів, вживають охолодженим, якщо до проносів — теплим. Можна скористатися нашими фітопрепаратами. У разі полегшення поступово потрібно розширювати харчовий раціон, вводячи смачну їжу, яка сприятиме виділенню шлункового соку і нормальному травленню.