Під час нещодавнього візиту до оздоровчого Центру народної цілительки натуропата Олени СВІТКО мою увагу привернув букет на полиці з гілочок ялівцю, від якого розходився по кімнаті легкий приємний аромат ефірних олій. Ще міцнішим він став, коли Олена Віталіївна пригостила мене трав’яним чаєм, який поставила на підставку з цієї деревини. Побачивши моє зацікавлення, натуропат пояснила, що один з карпатських травників відкрив для неї нові цілющі властивості цієї рослини.
Ялівець – мітла для організму
В Україні цей вічнозелений чагарник з коротенькими листочками-голками можна зустріти на галявинах, у ярах, хвойних і змішаних лісах тощо. Здавна на ялівець звернули увагу народні цілителі, він містить багато корисних речовин, зокрема, вітаміни С, Е, таніни, ефірну олію, органічні кислоти, фітонциди, дубильні, пектинові речовини тощо. У медичній практиці найчастіше використовуються шишкоягоди, олія з ялівцю, а також застосовується кора і хвоя. Завдяки багатому хімічному складу, ялівець має безліч корисних властивостей. Його приємний аромат, як зазначила Олена Віталіївна, заспокоює і приводить у порядок думки, допомагає позбутися депресії, страхів. Мабуть багато хто придбав собі під голову валик з ялівцевого листя-голочок, на якому (пересвідчилася особисто) гарно спиться.
З кількох видів ялівцю, - розповіла натуропат, - вирізняють два: найбільш поширених в паркових зонах – ялівець козацький, розлогий кущ з невеличкими сизо-синіми ягодами, які треба вживати обережно, бо мають отруйні речовини. З оздоровлювальною метою використовують плоди темно-синього кольору ялівцю карпатського, який росте невеличким деревовидним кущем. Висушенi плоди зовнi фiолетово-чорнi, оскiльки вкритi сухим восковим нальотом, а всерединi – темно-зеленi. При стисканнi мають приємний запах i солодкуватi на смак.
За словами Олени Світко, завдяки ефірній олії ягоди ялівцю у народній медицині застосовують для лікування захворювань і поліпшення функцій травного тракту, зміцнення імунної системи. Ялівець підвищує апетит, очищає стінки кишечнику тощо.
- Ягоди ялівцю – природне диво, - говорить цілителька, - вони мають сечогінну дію, поліпшують травлення, корисні для шлунка, підшлункової залози, чистять печінку: для цього досить пожувати 3 - 5 ягід на день. Гарну оздоровчу і бактерицидну дію має ялівцевий кисіль: 20 ягід залити 0,5 л води, кип’ятити 15 хв. Тим часом в 0,5 склянки холодної перевареної води розвести десертну ложку крохмалю і, помішуючи, влити в майже готовий відвар. Ще можна додати кілька крапель йоду. П’ють кисіль ковтками по 0,5 склянки двічі на день після їди. Діткам з 2-річного року дають такий кисіль як бронхолітичний засіб через 30 хв після їди по 50 - 70 мл. Цей напій помічний також за гостриць, дифузного проносу, коліту.
Як радить Олена Світко, у разі ниркових хвороб, пієлонефриту, захворювань сечового міхура корисно вживати по 1 ч. л. тричі на день відвар ягід. Одну столову ложку сировини залити склянкою окропу і витримати на водяній бані протягом 5 хв. Здавна пахучі ефірні олії використовували для лікування бронхо-легеневих хвороб, зокрема, хворих на туберкульоз відправляли дихати в ялівцевий гай. Також ялівцеву олію втирали у хворі суглоби.
З деревини ялівцю готують ароматні з освіжаючим ефектом речі: намисто, сережки, підставки під гарячий посуд. Ялівцеві гілочки використовують для обкурювання оселі та очищення повітря і негативної енергетики. Для цього гілочки підпалюють, наприклад, на металевій таці і обходять з нею оселю по годинниковій стрілці.
Підготувала Любов ПОЛЬОВА-САХАНДА.