БАДЬЯН ПОЛІПШУЄ ДІЯЛЬНІСТЬ ШЛУНКА

БАДЬЯН ПОЛІПШУЄ ДІЯЛЬНІСТЬ ШЛУНКА

Зазвичай усі прянощі мають якісь лікувальні властивості. Що з цього приводу можна сказати про бадьян? Ольга Петренко. м. Жовті Води Запорізької обл.

Лист коментує кандидат біологічних наук Любов ДУДЧЕНКО.

Бадьян, або аніс зірчастий, аніс справжній (анис звездчатый - рос.), - вічнозелене дерево родини бадьянових до 2-4 м заввишки з пірамідальною кроною. Батьківщина рослини — Південний Китай і Північний В’єтнам. Культивується також у В’єтнамі, Камбоджі, Японії, на Філіппінах, в Індії та інших тропічних країнах. Лікарською і харчовою сировиною є плоди —темно-бурі багатолистівки зірчастої форми, що складаються з 8 однонасінних листівок, розташованих навколо короткої осі; насіння блискуче, жовто-буре, еліптичне. Плоди містять 5–8% ароматичної ефірної олії, смоли, танін, цукри, фенілпропаноїди. Бадьян за хімічним складом і за смаком близький до анісу звичайного. Висушені й розмелені на поршок плоди використовують у харчовій і консервній промисловості як прянощі для тіста, компотів, у соусах до м’яса та риби, бадьян чудово гармонує з чорним перцем, фенхелем, часником, цибулею. Проте надмірна кількість цього пряного порошку може надати страві гіркоти. Плоди бадьяну мають протизапальну, вітрогінну, спазмолітичну, відхаркувальну дію завдяки значному вмісту анетолу (як і в анісі). Вживання бадьяну в їжу поліпшує діяльність травного тракту, зменшує спазми та знімає запальні процеси в шлунку.