ЧЕРВОНА ГОРОБИНА ЕФЕКТИВНА ПРОТИ БАГАТЬОХ ХВОРОБ

ЧЕРВОНА ГОРОБИНА ЕФЕКТИВНА ПРОТИ БАГАТЬОХ ХВОРОБ

Загалом, ягоди червоної та чорної горобини мають схожі лікувальні властивості. Так само, як і чорна, червона здатна знижувати артеріальний тиск і підвищувати процес згортуваності крові. Крім того, вона володіє жовчогінними властивостями. А її пектини перешкоджають бродінню й пригнічують газоутворення в кишечнику. Також червона горобина володіє протизапальною, кровоспинною та капілярозміцнювальною дією. Її використовують як в’яжучий, легкий проносний, потогінний і сечогінний засіб.

Сік червоної горобини, властивості якого досі вивчають учені всього світу, рекомендується за авітамінозу, анемії, запальних захворювань сечостатевої системи, порушень роботи серця й травної системи, у разі каменів у жовчному міхурі, нирках, маткових кровотеч і менструальних збоїв. Він також є помічним за гастриту зі зниженою кислотністю, атеросклерозу, бронхіту та інших недуг. До того ж фітонциди, які він містить, здатні боротися із сальмонелою, золотистим стафілококом, пліснявим грибом тощо.
Отже, як бачите, користі ця ягідка може принести чимало. Застосовувати її можна як у свіжому, так і в замороженому чи сушеному вигляді. А сік її консервують - від цього він не втрачає своїх бактерицидних властивостей. Заготовляти червону горобину слід у той самий час, що й чорну, – після перших заморозків.

Горобинові смаколики

Звісно, найбільшої користі принесуть свіжі ягоди горобини. Але для тих, хто хоче, щоб і смачно було й трохи користі отримати для організму, можна зварити з них варення чи перетерти їх із цукром – у цьому разі всі цілющі властивості горобини зберігаються.
Для того щоб приготувати варення з червоної горобини, слід узяти 1 кг плодів, близько 1,5 кг цукру та 750 мл води. Спочатку потрібно приготувати цукровий сироп. Потім помиті ягоди бланшувати протягом 5 хв і відкинути на друшляк. Коли вода стече, опустити плоди в гарячий сироп і залишити так на 6 годин. Далі на слабкому вогні довести до кипіння, кип’ятити близько 15 хв на дуже слабкому вогні. Опісля відставити, залишивши на 6 годин. Робити так 3-4 рази. За останнім разом розкласти варення в стерилізовані банки.
Один із найпростіших способів заготівлі червоної горобини: змолоти ягоди на млинку для м’яса чи перекрутити на блендері, додавши стільки ж цукру. Зберігати таке сире варення слід у холодильнику. Його можна і в чай додавати, й просто вживати як вітамінний засіб.

Помічні народні рецепти

У разі гіпертонії приймати сік ягід червоної горобини по 1 ст. л. тричі на день протягом місяця.
У разі запалення жовчного міхура також допоможе сік горобини червоної. У цьому разі його слід приймати по 1 ч. л. за 30 хв до їди.
Цей самий рецепт помічний і в разі хвороб ендокринної системи: вживати сік тричі на день по 1 ч. л.
У разі виснаження й недокрів’я помічний такий засіб: 2 ч. л. свіжих ягід залити 2 склянками окропу. Настояти близько години. Отриманий настій випити протягом усього дня за 3-4 прийоми. Можна додати трохи цукру за смаком.
За геморою корисно пити сік червоної горобини, розділивши 75-100 мл на три прийоми протягом дня. За бажання можна додати в нього мед чи цукор, а також запивати водою, тільки невеликою кількістю.
Як жовчогінний засіб корисна горобинова настоянка. Для її приготування вимиті ягоди горобини потрібно розчавити й залити 40% спиртом у співвідношенні 1:10. Настоювати протягом 2-3 тижнів. Приймають по 1 ч. л. тричі на день.
За печінкової кольки допоможе такий засіб: розчавити в емальованій мисці 4 кг ягід горобини, відтиснути сік, закип’ятити й додати цукор у співвідношенні 1:1. Гарячий сироп розлити в посуд із темного скла й зберігати в темному місці. Під час нападу розводити 50 мл горобинового сиропу окропом у співвідношенні 1:1 й пити як чай. Після цього лягти на правий бік, на теплу грілку, й так лежати доти, поки напад не мине.
У разі закрепів народна медицина радить: пересипати в скляній банці (укласти пошарово) ягоди горобини цукром, зав’язати горловину марлею й поставити в тепле місце. Настоювати близько 1 місяця (не менше 3-х тижнів). Потім сироп, який утворився, перецідити, ягоди відтиснути. У рідину додати спирту (як консервант для запобігання бродінню) з розрахунку 25 мл 70% спирту на 0,5 л сиропу. Приймати засіб натщесерце вранці по 50-100 мл.
На гемороїдальні шишки добре накладати компреси з кашки ягід червоної горобини.
У разі склерозу допоможе такий засіб: у скляний посуд покласти ягоди горобини червоної (на 1/3 об’єму) й доверху залити холодною перевареною водою, після чого закрити кришкою. Через 45 діб рідину злити, підігріти й розчинити в ній цукор (1/3 від маси ягід). Далі настоювати ще 45 діб. Приймають настій по 50-100 мл за 30 хв до їди.
Позбутися бородавок допоможуть свіжі ягоди червоної горобини: розламати ягідку навпіл, одну з половинок прикласти до бородавки й заклеїти пластиром. Робити процедуру ліпше на ніч. Курс - до повного зникнення бородавок.
Також у разі стійких закрепів дуже допоможе такий рецепт: змолоти ягоди горобини на млинку для м’яса, додати цукор (1:1). Приймати по 1 ст. л. тричі на день, запиваючи водою.

Увага! Протипоказання у червоної та чорної горобини схожі. Не можна вживати її сік у свіжому вигляді людям, у яких гастрит з підвищеною кислотністю, виразка дванадцятипалої кишки й шлунка, підвищена згортуваність крові та гіпотонія. Під час вагітності застосування горобини доцільно відкласти, оскільки можливий розвиток алергійної реакції.

Підготувала Алла ГРІШИЛО.