Чула, що чорний горіх – дуже помічний у лікуванні різних хвороб. Я його цьогоріч зібрала, але не знаю, від яких захворювань і в якому вигляді (відвари, настоянки) його застосовувати. Можливо, хтось розповість про цю рослину?
З повагою Віра Іванівна.
Чернівецька обл.
Лист коментує кандидат біологічних наук Любов ДУДЧЕНКО.
Батьківщиною чорного горіха є Північна Америка, у нас його культивують на півдні в Криму як деревинну, технічну та їстівну культуру. Він належить до того самого роду, що й волоський горіх. Хімічний склад листя чорного горіха: флавоноїди, глікозиди, дуже багато вітаміну С й каротину, вітаміни В1, В6, Р, Е, ефірна олія, органічні кислоти, дубильні речовини тощо. Одна з діючих речовин чорного горіха - юглон, який має антибактеріальну, протигрибкову й протиглисну властивості, нормалізує діяльність кишечнику, діючи як м’який проносний засіб у разі закрепів і як ефективний засіб від діареї. Крім цього, він регулює обмін речовин в організмі, функціональну діяльність травного тракту, помірно впливає на зниження цукру, діє як жовчогінний, судинорозширювальний засіб.
Ядро дуже смачне, містить 66-70% високоякісної олії, яка має особливий аромат і високу стійкість до окиснювання (не гіркне), до 6% вуглеводів і до 30% білкових речовин (майже вдвічі більше, ніж у плодах волоського горіха).
Народні цілителі застосовують чорний горіх як ранозагоювальний та кровоспинний засіб для лікування виразок, гнійних ран, фурункулів тощо.
Широко відомий у світі протипаразитарний засіб, розроблений на основі настоянки чорного горіха американською цілителькою Х. Кларк, так звана «трійчатка». Це настоянка чорного горіха з гірким полином і гвоздикою, тільки чорний горіх має бути молочної стиглості. «Трійчатку» рекомендують навіть у разі міоми, полікістозу нирок, кіст яєчників, простатиту тощо.
Настоянка: подрібнити 100 г неспілих плодів горіха (чи верхню темно-зелену шкаралупу), додати 0,5 л спирту й настояти 2 тижні на сонці. Потім процідити, перелити в іншу посудину й щільно закоркувати. Зберігати в холодильнику.
Дорослим з масою тіла від 50 до 70 кг вживати по 10 мл засобу (розвести в 100 мл води) тричі на день до їди . Від 70 до 90 кг - по 15 мл засобу зі 100 мл води тричі на день до їди. Настоянку п’ють 10-15 хв маленькими ковтками.
Після прийому настоянки рекомендують з’їсти по 1/5 ч. л. порошку гвоздики й полину. Щодня потрібно трішки збільшувати дозу, щоб довести її до 0,5 ч. л. Приймати 2 тижні, потім – тиждень перерва, і знову повторити курс. Порошок гвоздики ліпше зробити самому, змоловши на кавомолці.
Пам’ятайте: перед тим, як приймати препарати чорного горіха, обов’язково проконсультуйтеся з вашим лікарем.
Протипоказання: препарати чорного горіха не можна вживати вагітним, жікам, які годують груддю, у разі індивідуальної непереносності.