ДІАБЕТ 2-ГО ТИПУ ЛІКУЮТЬ ДІЄТОЮ Й ЦУКРОЗНИЖУВАЛЬНИМИ ЗАСОБАМИ

Поділитися:

Мій чоловік хворіє на діабет 2-го типу. Хотіла б отримати на сторінках газети кваліфіковану пораду щодо харчування і лікування народними методами цієї недуги. З повагою Ольга Олексіївна. Києво-Святошинський р-н Київської обл.

Лист коментує лікар, фітотерапевт В’ячеслав ВАРНАВСЬКИЙ.

У здорової людини кількість цукру в крові не перевищує 160 мг і цукор не потрапляє у сечу. Основною частиною системи, яка регулює рівень цукру в крові, є гормон інсулін. Коли рівень цукру підвищується, підшлункова залоза виділяє інсулін, який перетворює глюкозу в депонований цукор (глікоген), а надлишок цукру перетворює на жир. Основна функція інсуліну – зниження рівня цукру в крові і просування глюкози в клітини. У хворих на діабет нестача інсуліну призводить до того, що глюкоза не надходить у клітини, накопичується в крові і виводиться із сечею. Кількість сечі збільшується, з’являється спрага, шкірний свербіж тощо. За діабету 2-го типу лікування здійснюють в основному жарознижувальними засобами та дієтою. У разі діабетичного нападу хворому слід терміново дати випити солодкого чаю, з’їсти кілька цукерок. Якщо стан не поліпшується, потрібно повторити прийом названих продуктів і додати хліб. Узагалі, в харчовому раціоні діабетика має бути велика кількість харчової клітковини (до 40 г). Вона уповільнює всмоктування вуглеводів із травного тракту, тим самим запобігаючи збільшенню рівня цукру після їди. Сіль варто звести в раціоні до мінімуму або вилучити зовсім. Потрібно забезпечити достатнє постачання організму вітамінів. Для розвантаження підшлункової залози раджу влаштовувати спеціальні дні, наприклад, яблучний - за день з’їдати понад 1,5 кг яблук, чи м’ясний - відварена яловичина (0,5 кг) і відварена капуста (0,5 кг). Або вівсяний день – каша з вівсяних крупів (300 г), сирно-кефірний день – м’який сир (250 г) і кефір (0,5 л). Для зору варто вживати багато моркви, яка містить калій і каротин. Як замінник цукру використовують сорбіт, який виробляють із рослинної сировини (але не більш як 30 г на добу, аби уникнути послаблення шлунка). Також використовують ксиліт, який виробляють з кукурудзи та лушпиння бавовнику. Щодо використання цукрознижувальних лікарських рослин, то раджу їх вживати і людям із порушеннями вуглеводного обміну. Рослинні речовини створюють лужне середовище, при цьому глюкоза перетворюється на фруктозу, для засвоєння якої інсулін не потрібен. Крім того, частково відновлюються клітини підшлункової залози, що продукують інсулін. Пропоную кілька ефективних рослинних препаратів, які мають цукрознижувальну дію. - Козлятник. 5 ст. л. сухої трави залити 1 л окропу, настояти 2 години. Пити по 0,5 склянки 4 рази на день до їди. - Кульбаба. 1 ч. л. подрібненого кореня кульбаби залити склянкою окропу, настояти 30 хв, процідити. Пити по чверті склянки 4 рази на день. Із молоденького листя кульбаби навесні та влітку можна готувати салати. - Топінамбур (земляна груша). На 1 л води взяти 2 сирих коренеплоди або 2 ст. л. сухих. Сирі варять 15 хв, а сухі – 45 хв. Пити теплим. - Збір: взяти по 50 г козлятнику, листя чорниці, стулок квасолі, кореня кульбаби. 3 ст. л. суміші залити 0,5 л окропу. Настояти 2 години. Приймати по 1 склянці 4 рази на день.