
Причини, лікування й профілактика
Функції кишечнику різноманітні, це, зокрема, ферментативне розщеплення білків, жирів і вуглеводів, усмоктування продуктів вітамінів, регуляція обміну жовчних кислот, створення умов для нормального розвитку мікрофлори. Останніми роками збільшилася кількість захворювань кишечнику, причиною яких є порушення якісного й кількісного співвідношення мікрофлори в просвіті цього органа. Ця хвороба отримала назву дисбактеріоз кишечнику.
ЯК ЛЮДИНА ШКОДИТЬ СВОЄМУ КИШЕЧНИКУ
Причини розвитку дисбактеріозу різні, в тому числі гострі й хронічні шлунково-кишкові захворювання інфекційної та неінфекційної природи, хронічні захворювання органів травлення (панкреатити, холецистити, ентерити, коліти), нераціональне застосування антибіотиків, особливо широкого спектра дії, алергійні реакції (найчастіше харчова алергія), неправильне харчування (вживання неякісних продуктів, недостатнє пережовування їжі та ін.), порушення вигодовування дітей (пізнє прикладання до грудей матері, ранній перехід на штучне вигодовування), тривале призначення імунодепресантів, цитостатиків, променевої терапії, негативні екологічні чинники (промислові отрути, важкі метали, забруднення повітря випускними газами, необгрунтована хімізація сільського господарства) тощо.
ХВОРІЄ КИШЕЧНИК – СТРАЖДАЄ ВЕСЬ ОРГАНІЗМ
У хворих на дисбактеріоз кишечнику часто спостерігаються й функціональні порушення (гальмування всмоктування поживних речовин, розлади ферментів кишечнику з утворенням внутрішніх токсинів тощо), морфологічні (пригнічення регенерації епітелію та атрофія ворсинок кишечнику) зміни в цьому органі, а також зниження очисної функції печінки, порушення діяльності підшлункової залози.
4 СТУПЕНІ ТЯЖКОСТІ ДИСБАКТЕРІОЗУ
За ступенем важкості дисбактеріоз кишечнику є: 1-го ступеня (прихований дисбактеріоз). Спостерігається порушення мікрофлори кишечнику. Виражених клінічних ознак немає, людина залишається практично здоровою, інколи є біль у животі, здуття, можуть бути проноси, що призводить до порушення всмоктування поживних речовин; 2-го ступеня (локальна форма – дисбактеріоз зосереджений в певній ділянці кишечнику). У порожнині кишечнику помірно зменшується вміст біфідобактерій і лактобактерій з одночасним зростанням кількості умовно-патогенних бактерій, псевдомонад, грибів тощо. Інколи виникають кишкові розлади через наявність запального процесу в слизовій оболонці шлунка, тонкого й товстого кишечнику (дуоденіт, ентерит, коліт), хворий скаржиться на біль у животі тощо. Порушення всмоктування поживних речовин виявляється вираженіше; 3-го ступеня (поширений дисбактеріоз). У вмісті кишок значно зменшується кількість анаеробної мікрофлори (біфідобактерій, лактобактерій) і зростає кількість умовно-патогенної аеробної мікрофлори (бактерії, стрептококи, стафілококи, протей, псевдомонади, гриби). Клінічно хвороба проявляється проносами, які змінюються запорами, частим болем у животі, людина втрачає масу тіла; 4-го ступеня (генералізований, тобто поширений по всьому кишечнику). Лабораторно у вмісті кишечнику практично не виявлено біфідобактерій, зафіксовано значне зменшення кількості молочнокислих бактерій і різке збільшення патогенної мікрофлори як у тонкому, так і в товстому кишечнику. Симптомами порушення роботи кишечнику можуть бути проноси, які змінюються запорами, біль у животі, дистрофічні зміни внутрішніх органів, різке зниження маси тіла. У хворих починається виснаження нервової системи, підвищується схильність до інфекційних захворювань. Діагностика дисбактеріозу здійснюється на основі даних мікробіологічного дослідження калових випорожнень, а також клінічної картини. Фармакотерапія (медикаментозне лікування) дисбактеріозу кишечнику передбачає вплив на патогенну мікрофлору, відновлення нормальної мікрофлори кишечнику, нормалізацію процесів травлення тощо, відновлення порушених фізіологічних функцій.
ПОМІЧНІ РОСЛИНИ І ФІТОЗБОРИ
Доцільно почати лікування із застосування лікарських рослин, препарати з яких мають виражений протимікробний ефект. З цією метою можна затосовувати (за вашим вибором) відвар бруньок (листків) берези бородавчастої або тополі чорної, настій квітів волошки синьої або нагідок лікарських, настій трави звіробою звичайного, відвар трави медунки лікарської, відвар суцвіть (квіткових кошиків) ромашки лікарської. Тривалість курсу лікування 10-15 днів. Потрібно провести 3 курси з перервою 10 днів. Доцільно провести курс лікування дисбактеріозу зборами рослин, який рекомендують фітотерапевти Б. Скачко і Г. Орещук: Збір 1. Трава деревію звичайного (30 г); трава звіробою звичайного (30 г). 3 ст. л. подрібненої суміші залити 500 мл теплої води, настояти 1 годину, витримати на водяній бані 15 хв, процідити, приймати по 1-2 склянки 3 рази на добу за 45 хв до їди. Через 30 хвилин випити 1-2 склянки свіжого кефіру. Курс лікування - 7 днів. Після цього курсу проводять семиденний курс лікування таким збором рослин: Збір 2. Трава деревію звичайного (30 г), квіткові кошики ромашки лікарської (30 г), квіткові кошики нагідок лікарських (30 г), трава м’яти (30 г). 3 ст. л. подрібненої суміші залити 500 мл теплої води, настояти 1 годину, витримати на водяній бані 15 хв, процідити, приймати по півсклянки 3 рази на добу за 45 хв до їди. Через 30 хв випити 1-2 склянки свіжого кефіру.
ЕВКАЛІПТОВІ КЛІЗМИ ТА ПРОПОЛІСНІ НАСТОЯНКИ
Для лікування стафілококового дисбактеріозу застосовують хлорофіліпт - спиртовий екстракт із листків евкаліпта, по 25 крапель тричі на добу всередину за 20—30 хв до їди, а також у вигляді мікроклізм. 20 мл хлорофіліпту розчиняють у 1000 мл теплої кип'ячої води. 700—800 мл цього розчину вводять у вигляді клізми в кишечник. Після випорожнення повторно вводять у пряму кишку 100-200 мл приготовленого розчину хлорофіліпту. Хворий максимально довго затримує цей розчин у кишечнику. Повторюють процедуру двічі на день протягом 10 днів. Широкий спектр протимікробної дії характерний для прополісу. Застосовують настоянку прополісу по 15-20 крапель 3 рази на добу до їди, протягом 10 днів. Потрібно провести 3 курси лікування.
ШОВКОВИЦЯ – ПРИРОДНІ ЛІКИ ВІД ДИСБАКТЕРІОЗУ
Шовковиця біла (Morus alba), шовковиця чорна (Morus nigra) — фруктові дерева зі смачними плодами листям, корою та коріння, які мають цілющі властивості. Різнобічний склад фізіологічно активних речовин в ягодах шовковиці сприяє відновленню нормальної функції кишечнику, особливо його мікрофлори, нормалізує функцію підшлункової залози, печінки, жовчного міхура, шлунка. Для лікування дисбактеріозу кишечнику призначають свіжі ягоди по 50-200 г 4 рази на добу до їди або настій свіжих плодів: 2-3 ст. л. ягід настоюють 2 години в склянці окропу, приймають по 50 мл 4 рази на добу до їди. Відновлення нормальної мікрофлори (еубіозу) кишечнику здійснюється за допомогою пробіотиків, до яких належать препарати, що містять живі чи ліофільно висушені бактерії різноманітних видів. Їх можна придбати в аптеках. Пробіотики сприятливо впливають на травлення, відновлюють рівновагу кишкової мікрофлори.
ДІЄТА – ОБОВ’ЯЗКОВА
Дієтичне харчування має бути повноцінним, містити 130-140 г білків, 100—120 г жирів, 300-500 г вуглеводів із більш-менш вираженою механічною й хімічною обробкою та значну кількість овочів і фруктів. Із ягід доцільно вживати чорниці, чорну смородину, малину, журавлину, суниці. Цінні лікувальні властивості мають абрикоси, дерен, варені яблука. Без сумніву, бажано щоденно вживати кисломолочні продукти, круп’яні відвари, каші (манна, вівсяна, рисова, ячмінна, гречана). Тривалість застосування дієт підбирається індивідуально, у разі непереносності деяких продуктів їх виводять з раціону. За бродильних процесів обмежують вживання молока, вуглеводів (хлібобулочні вироби, макарони, солодощі тощо), продуктів, багатих на клітковину, особливо в сирому вигляді. При лікуванні дисбактеріозу бажано вводити до раціону харчування овочі й фрукти, що містять пектини (яблука, буряк, сливи тощо), ширше використовувати молочнокислі суміші, що містять нормальну мікрофлору кишечнику: біокефір, біфідокефір, йогурти, ацидофільне молоко.