ГАРДНЕРЕЛА НЕ ЛЮБИТЬ ЕФІРНИХ ОЛІЙ І КИСЛОМОЛОЧНОЇ ЇЖІ

ГАРДНЕРЕЛА НЕ ЛЮБИТЬ ЕФІРНИХ ОЛІЙ І КИСЛОМОЛОЧНОЇ ЇЖІ

Десять років тому лікувалася від гарднерели, але нещодавно аналізи показали, що хвороба вернулася. Крім того, виявили в організмі кандидоз. Чи можна позбутися цих хвороб без антибіотиків?
З повагою  Марія.
м. Васильків.

Лист коментує лікар-дерматолог Київського міського центру радіаційного захисту населення Анна ПИЛИПЧУК.

Гарднерела - це умовно-патогенна бактерія, яка може жити як у присутності кисню, так і за його відсутності, але ліпше для неї - анаеробне середовище. Як умовно-патогенна бактерія, гарднерела може бути в більшості здорових людей, не виявляючи при цьому своїх патогенних властивостей. Потрапляючи в піхву жінок, бактерія змінює кислотно-основні (рН) властивості піхви, сприяючи тим самим поширенню інших хвороботворних бактерій.
Гарднерела в жінок - досить поширена інфекція. Бактерія може самостійно вражати піхву. У більшості випадків пацієнтки відчувають дискомфорт і свербіння в ураженій ділянці. Умовами для виникнення хвороби може бути порушення роботи імунної системи, мікрофлори кишечнику, різні гормональні порушення, хвороби сечостатевих органів тощо.
Щодо народних засобів лікування подібних захворювань, то потужну антимікробну, антибактеріальну й антивірусну дію має олія чайного дерева. Вона також усуває біль, свербіж, які супроводжують ці хвороби. Розчином олії чайного дерева промивають статеві органи й роблять тампони. Для цього 5 крапель розводять в 1 л свіжої перевареної води кімнатної температури. За тиждень застосування має настати полегшення, ще через тиждень можна повторити процедури.
Таку саму дію чинить і лаванда. Із наземної частини можна готувати чай: 0,5-1 ч. л. сировини залити окропом і настояти 10-15 хв. Пити між прийомами їжі, курс – 2-3 тижні. Через 2 тижні – перерва.
Для підмивань і тампонів готують розчин лавандової олії: 10 крапель на 0,5 л свіжої перевареної води кімнатної температури. Застосовують справжню лавандова олію, а не олію з гібридної лаванди, яка чинить значно меншу терапевтичну дію.
Можна на ніч приймати лавандові ванни. Узяти 50 г трави лаванди  й залити 5 л окропу, настояти годину, процідити у ванну з водою. Приймати 10-15 хв. Курс - 10-15 ванн через день. Підвищує опірність організму, заспокоює, але людям зі зниженим тиском треба приймати ці ванни обачно.
Можна робити також мікроклізми з розчином 6% яблучного оцту.
Варто пам’ятати, що перед застосування ефірної олії потрібно зробити пробу на її сприйняття організмом (ідіосинкразія).
Крім того, варто додати в раціон кисломолочні продукти, пити вранці, на ніч розчин натурального яблучного оцту з водою (1-2 ч. л. на склянку).

Лист коментує лікар, фітотерапевт, дієтолог Борис СКАЧКО.

Загалом, у багатьох випадках дія патогенних бактерій усувається «згори», нормалізацією харчування, потрібно прибрати причини. Кандиди люблять вуглеводи, тому молочні, власне, кисломолочні, продукти,– абсолютно нейтральні (вони не мають вуглеводів, а молочний цукор уже перетравлений бактеріями в молочну кислоту).
Натомість рекомендую читачці зменшити в раціоні крохмалисту їжу (хліб чорний і білий, каші, моркву, картоплю), а в разі вживання треба її ретельно пережовувати, аби крохмаль почав оброблятися вже слиною в ротовій порожнині.
Щодо кандид, то їх практично неможливо позбутися, просто не треба створювати для них сприятливого середовища. Цього можна досягти, відрегулювавши харчування. Раджу читачці ввести в раціон тваринну їжу, рибу, жири тваринні й рослинні, капусту, яйця, фрукти, можна вживати проросле (не менше 3-4 днів) зерно, оскільки під час процесу пророщення вуглеводи розпадаються. Але треба постійно стежити, аби не завелися ньому гнильні бактерії.
Щоб клітковина ліпше засвоювалася в шлунку, слід пом’якшувати її шляхом термічної обробки. Бобові також можна вводити в меню, вони містять менше цукрів, але всю білкову їжу раджу тестувати на сприйнятливість шлунка, перевіряючи її засвоєння. Аби запобігти процесам бродіння, корисно застосовувати препарати фітотерапії, зокрема гіркоти, які поліпшують травлення, наприклад, препарати полину, деревію, золототисячнику, корисно додавати в страви імбир тощо.