З’ясувалося, що молочні жири можуть чинити оздоровлювальний вплив на роботу організму людини. Шведські вчені визначили, кому обов’язково потрібно ввести у свій раціон харчування молочні продукти підвищеної жирності. Фахівці з Упсальського університету провели дослідження за участю 1000 добровольців. Половина з них мала захворювання серця, інші були повністю здорові. Було проаналізовано рівень біомаркерів молочного жиру, концентрація яких свідчить про кількість спожитого в їжу молочного жиру. Виявилося: що вищий рівень біомаркерів, то менший ризик розвитку хвороб серця та інфаркту міокарда. Особливо це помітно серед жінок. Так, вживання жирних молочних продуктів допомагає на 26% знизити ймовірність розвитку хвороб серцево-судинної системи у жінок і на 9% — у чоловіків.
Підготувала Оксана ОСТРЯНКО.