Згідно з нещодавно проведеним дослідженням, такі приправи, як кориця й карі, сприяють поліпшенню обміну речовин в організмі. Експерти кажуть, що зазвичай, коли людина вживає жирну їжу у великих кількостях, у крові підвищується рівень тригліцеридів (тригліцериди синтезуються з продуктів розщеплення харчових жирів і є формою збереження жирів в організмі людини). Отже, збільшується ризик серцево-судинних захворювань. А вживання кориці знижує ризик виникнення цих захворювань на 30%. Було проведено експеримент, у якому взяли участь чоловіки й жінки віком від 30 до 65 років. Усі вони мали надмірну масу тіла, але загальний стан здоров’я цих людей був у нормі. Дослідники рекомендували їм щодня додавати по дві столові ложки спецій у їжу. Склад спеції, за словами експертів, складався з карі, італійських трав і кориці. Після цього здійснювався контроль за споживанням їжі. У результаті з’ясувалося: ті, хто вживав приправи, мали менший рівень інсуліну в крові. Більше того, спеції є антиоксидантами, тому вони допомогли жирній їжі легше засвоїтися, тим самим знизивши ризик виникнення серцевих захворювань, артриту та діабету. Додавання спецій у страви запобігає розладу шлунка та виникненню інших шлунково-кишкових проблем.
Підготувала Оксана ОСТРЯНКО.