
Існує дуже багато різних оздоровчих напоїв. Один з них — це квас, цілющий напій наших предків. Квас підвищує витривалість, підбадьорює, поліпшує зір, очищує судини, виводить антиоксиданти, добре тамує спрагу й навіть сприяє схудненню. Завдяки бродінню, нормалізує роботу кишечнику й знищує патогенну мікрофлору. Невипадково його брали в далекі походи солдати. У дорозі немає можливості стежити за свіжістю й чистотою продуктів, головне — вижити. Від різних кишкових інфекцій рятував квас (він має антимікробні властивості та виводить токсини з організму). Спеціально для читачів газети поділюся рецептом приготування квасу в домашніх умовах. Потрібні продукти: півхлібини житнього хліба, 3 літри перевареної води, півпачки (25—30 г) сухих дріжджів, півсклянки (125 г) цукру, родзинки. Житній хліб наріжте тонкими шматочками й підсмажте до легкої золотавої скоринки в духовці. Готові сухарі складіть у звичайну трилітрову банку й залийте їх окропом по «плічко». Додайте три столові ложки цукру й дайте охолонути. Окремо в склянку з теплою водою насипте сухих дріжджів і розмішайте, щоб вони розчинилися. Коли вода в банці охолоне, влийте в неї розведені дріжджі й ретельно перемішайте. Після цього накрийте банку кришкою або блюдцем і залишіть у теплому місці на дві доби. Тоді процідіть. У проціджений настій додайте цукор, що залишився, гарненько перемішайте, щоб він розчинився. Потім додайте жменьку ретельно промитих родзинок. Залишіть цілющий напій за кімнатної температури ще на півдня «дозріти». Після цього розлийте квас у пластикові пляшки й ретельно закрийте (квас має бути дуже добре закупорений, щоб не втратити своїх цілющих властивостей). Пляшки з готовим продуктом поставте в холодильник і за добу пийте смачний та корисний квас власного приготування.
Вікторія ТРОЦЕНКО, художник-живописець, дизайнер.