МАТЕРИНКА ВІД ЗАСТУДИ Й РАДИКУЛІТУ...

МАТЕРИНКА ВІД ЗАСТУДИ Й РАДИКУЛІТУ...

Ця рослина росте по всій Україні. У траві міститься: летка олія (в склад якої входять феноли, вільні спирти та інші речовини), дубильні речовини, аскорбінова кислота, тимол, каротин, барвники тощо. У науковій медицині материнку використовують у разі атонії кишечнику, для збудження апетиту, поліпшення травлення, як відхаркувальний засіб. Висушену траву материнки відпускають в аптеках, але приймати її відвар чи напар можна тільки за рекомендацією лікаря. У народі материнку застосовують у вигляді чаю в разі захворювань кишечнику, легень, сечових шляхів (бактерицидна дія), недостатнього травлення, метеоризму, атонії шлунка, кашлю, бронхіальної астми, кашлюку, актиномікозу легень, глистів, безсоння, неврозів, за порушення психічної діяльності, а також від запою, для тамування болю, зокрема радикулітного. Відваром материнки миють голову в разі випадання волосся, лупи двічі на тиждень.

Як пряність материнку використовують у харчовій промисловості, під час соління огірків, помідорів, до м’ясних страв, як сурогат чаю, як запобіжний засіб від скисання овочів; для відлякування молі, мурашок.

Настоянку з материнки вживають для компресів на фурункули, нариви, для полоскання горла в разі ангіни, стоматиту, гінгівіту (запалення ясен).

Для лікування різних хвороб готують настій. Для цього потрібно взяти 1 десертну ложку сухої подрібненої трави, засипати в склянку і залити окропом, настояти 15—20 хв, а потім уже використовувати за призначенням.

За хронічного алкоголізму беруть 15 г трави на 200 мл окропу, настоюють, проціджують і п’ють по 50 мл двічі на день (натщесерце і перед сном) протягом трьох-чотирьох тижнів. Збірний чай з материнкою. Змішати по 1 частині висушених материнки, м’яти, меліси, пелюсток шипшини, та квіток чорної бузини. На півлітра окропу беруть 1 столову з вершком ложку суміші. Спочатку у чайник залити окріп, а коли чайник добре розігріється, окріп вилити геть, швидко засипати суміш, залити окропом, накрити кришкою, загорнути в тепле. Через 15—20 хвилин чай готовий.

Материнка для квашення. Верхню частину стебла свіжої або сушеної материнки з листям та квіточками кладуть під час соління огірків, грибів, помідорів з листям дуба та вишні. Крім того, що буде приємний аромат, продукти довше зберігатимуться.

Напій з материнки. 35 г висушеної трави, 2 л води, 150 г меду або 200 г цукру. Материнку занурити в киплячу воду, накрити каструлю, зняти її з вогню, настояти 4 години. Процідити, додати меду чи цукру, розчинити його в напої, розлити в пляшки та охолодити.

Материнка для ароматизації компоту. Висушену в затінку траву, зберігати в дерев’яних або в бляшаних ємностях, вистелених чистим білим папером. У торбинку з марлі кладуть подрібнену материнку і перед тим, як звариться компот, занурюють у нього цю торбинку на дві-три хвилини, відтискують торбинку дерев’яною ложкою, притискуючи до внутрішньої стінки каструлі, і вилучають із компоту.

Квас ароматний із материнкою. 15 г материнки, 1 л квасу з концентрату квасу. Кладуть материнку в торбинку з марлі, занурюють її в квас, який вже почав бродити, на 9—14 годин. Після цього смак квасу стає надзвичайно приємним. Уживати охолодженим — не холодним, щоб не застудити горло. Р.S. Від вживання материнки слід утриматися вагітним.

Іван КАЛІНІЧЕНКО, травознавець.