ПІД’ЇДАННЯ З КОРИСТЮ ДЛЯ ОРГАНІЗМУ

ПІД’ЇДАННЯ З КОРИСТЮ ДЛЯ ОРГАНІЗМУ

Більшість лікувальних дієт в своїй основі мають часте харчування. Таким чином людина не відчуває голоду й організм не включає режим економії, відкладаючи щось про запас. Завдяки частим прийомам їжі поліпшується вироблення травних ферментів, нормалізується рівень цукру в крові і навіть знижується рівень холестерину. Тому не варто відмовляти собі в корисних перекушувань. Проте тут є кілька простих правил.
Підїдання слід влаштовувати між основними прийомами їжі. Якщо ви надто завантажені, що забуваєте про це, встановіть нагадування, наприклад, у мобільному телефоні.
Тим, хто снідає дуже щільно, досить поїсти фруктів. Підійдуть будь-які свіжі та солодкі. Слід тільки зважити, що, наприклад, банани й виноград досить калорійні, тому не варто ними захоплюватися. Мінімальна порція під’їдання, як правило, - один фрукт або жменька (приблизно з ваш кулак) нарізаних. Максимальна - три такі жмені. Наприклад, другий сніданок може складатися з великої яблука або апельсина, двох мандаринів або ківі. Це можу бути будь-які фрукти по сезону.
Якщо на підобідок заманулося з’їсти сухофруктів, наприклад кураги або чорносливу, то не забувайте, що один сухофрукт за своєю калорійністю дорівнює свіжому плоду. До речі, наїстися зневодненими абрикосами або сливами складно, тому за кілька годин до під’їдання залийте їх окропом, аби вони набухли. Це створить потрібний об’єм.
У випадку якщо ваш сніданок складається з філіжанки кави або кухлика чаю, то підобідок повинен бути достатньо калорійним і щільним. Наприклад, сирна запіканка, сирники, зварені круто яйця, омлет або каша – гречана чи вівсяна.
У другій половині дня, ближче до вечора можна влаштувати собі ще одне корисне під’їдання - підвечірок. Для тих, хто працює допізна або добираються додому затемна, таке перекушування ліпше робити в кінці робочого дня. Таким чином можна уникнути гострого почуття голоду.
На підвечірок чудово підійдуть кисломолочні продукти: сир, кисляк або кефір, йогурт. Вони містять кальцій, який найліпше засвоюється нашим організмом саме ввечері. Обов'язковим для пізнього під’їдання має бути повільне споживання їжі, це сприяє насиченню. Наприклад, кефір не випивати залпом, а вживати повільно чайною ложкою.
Звичайно, корисні під’їдання ліпше влаштовувати собі в спокійній обстановці, але в наш стрімкий час іноді все робиться нашвидку. У такому випадку, не здійснюйте головної помилки, а саме: не їжте фаст-фудів! Крім калорій і шкоди здоров'ю, нічого не отримаєте. Для швидкого під’їдання найбільше підійдуть питні йогурти з висівками, банани, батончики з пластівцями, зернами або горіхами. Усе це містить повільні вуглеводи, тому в невеликих кількостях допустимо і навіть тим, хто дотримується дієти для зниження маси тіла.
До речі, можна дозволити собі навіть бутерброд, тільки він має бути «правильним»: хліб з висівками, тонкий шматок відвареної або запеченої яловичини, зверху листок салату й пару гілочок кропу та петрушки.
За деяких захворюваннях травного тракту, печінки, серця, діабету, хронічних хвороб нирок, гіпертонії, перекушування вкрай потрібні. За рахунок частого вживання їжі невеликими порціями знижується навантаження на той чи той орган травної системи, травні соки виділяються з певним ритмом, вдається уникати різких коливань рівня глюкози та інсуліну в крові та ін.
Підготувала Алла ГРІШИЛО.