Мене замучила подагра. Я людина у віці й медикаменти, на жаль, мені не дуже допомагають. Хотілося б дізнатися, що радить народна медицина для боротьби з цією хворобою.
З повагою Михайло.
м. Харків.
Подагра виникає внаслідок накопичення в організмі сечової кислоти (гіперпуремія), з якої у суглобах утворюються гострі кристалики солей, що спричиняє напад болю. Біль може тривати від кількох годин до кількох днів. Потім зазвичай напад минає. Якщо ж ні - захворювання переходить у хронічну форму, що призводить до подагричному артриту - запалення суглобів.
Найчастіше відкладення солей починається в базовому суглобі великого пальця ноги. Під час загострення біль може бути настільки гострим, що до суглоба неможливо доторкнутися. Суглоб опухає й набуває червоного чи навіть фіолетового кольору. Найчастіше подагричні напади починаються після легеневих інфекцій, хірургічних операцій, травм, святкового застілля тощо.
Ще одна досить поширена локалізація відкладення солей - кисті рук. У цьому разі на руках утворюються горбисті вузлики. Крім того, сечовій кислоті властиво утворювати солі і в нирках, що призводить до ниркових кольок.
У людини, яка хвора на подагру, дієта є основним способом лікування, оскільки сприяє видаленню з крові сечової кислоти.
Принципи харчування
Щоб позбутися солей, однієї лікувальної дієти від подагри недостатньо. Потрібно дотримуватися певних умов:
Добовий раціон слід розділити на 3-4 частини, щоб уникнути високої концентрації пуринів у крові.
Кожен місяць потрібно позбавлятися від 1-2 кг зайвої маси тіла до тих пір, доки не буде досягнуто оптимального показника.
У разі загострення треба випивати до 3 л води за добу, в стадії ремісії - до 2 л.
Обов’язково слід споживати лужну мінеральну воду, що сприяє виведенню уратів.
Не варто переїдати чи голодувати. Чому шкідливо голодувати? З першого погляду може здатися, що це найпростіший спосіб позбутися пуринів. Але це не так! Коли в організм перестає надходити їжа, він починає користуватися своїми запасами, насамперед білками. Це призводить до підвищення рівня сечової кислоти в крові. Вона відкладається в суглобах і тканинах, зумовлюючи загострення.
Що потрібно вилучити з раціону
Визначення «антипуринова дієта в разі подагри» говорить сама за себе: в меню не має бути продуктів, до складу яких входять пурини, що утворюють сечову кислоту. Зокрема, це: субпродукти (легені, печінка, нирки, кістковий мозок); копчення, ковбаси, сосиски;
м’ясні соуси й консерви; м’ясні, рибні, грибні та овочеві бульйони, супи з жирним м’ясом; фаршироване м’ясо та тваринні жири; шпроти, сардини, солона риба (наприклад, оселедці та ікра); бобові (боби, квасоля, горох, соя, сочевиця); хрін, гірчиця, перець; продукти, до складу яких входить масло какао; солоні та гострі сири; шпинат і щавель; оцет і лавровий лист.
Не рекомендуються кремові торти, тістечка, малина, інжир, виноград, алкоголь, вино та пиво. Один раз на тиждень дозволяється варене м’ясо (але не молодих тварин) чи риба.
Кілька років тому лікарі вимагали вивести з раціону хворих каву, какао і чай, до складу яких входять речовини, схожі на пурини. Проте пізніше з’ясувалося, що вони не сприяють утворенню сечової кислоти.
Правильна їжа
Лікувальну дієту хворим на подагру потрібно скласти таким чином, щоб у неї входили продукти, які перешкоджають утворенню сечової кислоти й сприяють виведенню з організму пуринів. Найчастіше до дієти входять: усі молочні й кисломолочні продукти; хлібобулочні вироби; яйця; перлові та гречані крупи, пшоно; волоські та лісові горіхи; швейцарський сир; помідори та огірки.
Якщо у хворого надмірна маса тіла, то лікувальна дієта від подагри має містити мінімум калорій. Для успішного лікування цієї категорії хворих корисно проводити розвантажувальні дні, вживаючи при цьому сирі овочі, фрукти, лужну мінеральну воду та натуральні соки. Слід звернути увагу на продукти, що містять аскорбінову кислоту та вітамін В1.
Зокрема, вітамін В1 містять ячмінь, овес, спаржа, картопля, висівки, а аскорбінову кислоту - цитрусові, плоди шипшини, капуста, зелень молодої ріпи, помідори, чорна смородина, червоний перець.
Медикаменти під час лікування подагричного артриту призначають тільки хворим, у яких спостерігаються часті загострення чи почалися зміни в суглобах чи нирках. Найчастіше це нестероїдні протизапальні засоби.
Рецепти народної медицини
Якщо ви зовсім недавно стикнулися з симптомами подагри, можете спробувати використовувати для її лікування такі недорогі й доступні домашні засоби, як цибуля, алое й часник. Для цього подрібніть половинку цибулини і 5 великих зубчиків часнику. Візьміть листок алое (ліпше зрізати його з рослини, яка має багато колючок), ще знадобиться трішки бджолиного воску (розміром не більше перепелиного яйця), складіть усе в невелику каструлю. Додайте 1 ст. л. розтопленого масла й поставте суміш на слабкий вогонь. Коли закипить, потримайте каструлю на вогні ще хвилину, зніміть її з плити й гарненько все перемішайте. Після охолодження нанесіть цю масу на чистий бинт і зробіть компрес на всю ніч. Навіть у найзадавненіших випадках подагра відступає.
Чудово впливає на організм за подагри суміш цибулі, часнику та журавлини, яку роблять таким чином: подрібнити 300 г цибулі, 200 г часнику та з’єднати їх з 0,5 кг розім’ятої журавлини. Усе ретельно перемішати й настояти в добре закритій посудині в темному місці протягом доби. Після цього до суміші додати 1 кг меду й знову все перемішати. Щоб позбутися подагри, приймайте засіб тричі на день по 1 ч. л. за 15-20 хв до їди.
Ефективним народним засобом лікування подагри є звичайна морква. Щодня її слід вживати не менше 100 г. Натріть моркву на дрібній тертці, змішайте з 1 ст. л. соняшникової олії та з’їжте на сніданок.
Варену ріпу розтирати до кашкоподібного стану й прикладати до запалених суглобів.
Узяти 4 лимони й 3 зубчики часнику, з лимонів видалити кісточки, часник обчистити, усе змолоти на млинку для м’яса. Масу залити 7 склянками окропу, перемішати й залишити на добу. Після цього засіб перецідити й приймати 1 раз на день по 2 ст. л. натщесерце.
Столову ложку подрібненого на тертці хрону залити 2 склянками окропу, настояти протягом години. У разі нападів подагри змочувати в цьому настої марлю й прикладати до запаленого суглоба.
Підготувала Алла ГРІШИЛО.