ПРОДУКТИ, НЕСУМІСНІ З ТАБЛЕТКАМИ

Поділитися:

Деякі продукти утворюють у поєднанні з ліками небезпечну для життя «гримучу суміш». Які продукти не «дружать» із ліками і як уникнути небезпечних поєднань? Грейпфрутовий сік робить препарати смертельно небезпечними. «Чемпіоном» є грейпфрутовий сік. Американці обов’язково тестують усі нові ліки на сумісність із ним. Адже цей освіжальний напій, який подобається багатьом, іноді може призводити до летального кінця. У медичному світі пам’ятають трагічну історію чоловіка, який помер від передозування аторвастатину — популярного засобу для зниження холестерину. Але винними в цьому виявилися не ліки. До цього пацієнт лікувався препаратом багато років. Проблеми почалися, коли він пристрастився до свіжовичавленого грейпфрутового соку і випивав його щодня по 2—3 склянки. У результаті він помер від важкої ниркової недостатності. Його нирки були забиті білком, що утворюється під час розпаду м’язової тканини. Грейпфрутовий сік різко збільшує всмоктування багатьох ліків із кишечнику, і частина препарату, яка раніше проходила крізь травний тракт транзитом, засвоюється — ліки накопичуються, отож можливі летальні наслідки. Грейпфрутовий сік може спричинити передозування ліків для лікування хвороб серця і гіпертонії, антибіотиків, гормонів та багатьох інших препаратів.Молоко послаблює дію антибіотиків. Є продукти, які діють інакше, тобто перешкоджають засвоєнню ліків, роблячи їх приймання або марним, або не дуже ефективним. Лікар, прописуючи антибіотики, повинен попереджати пацієнта, що їх не можна поєднувати із жодними молочними продуктами. Кальцій, що міститься в них, зв’язує значну частину ліків, отож вони проходять через травний тракт не всмоктуючись. Антибіотики — одні з «найконфліктніших» препаратів, які не «люблять» не тільки молочного, а й кислого — фруктів, соків; газованої води, сухого вина і будь-якої страви з додаванням оцту. А ще «конфліктніші» — антидепресанти. Вони не «дружать» з алкоголем (особливо червоним вином), молочними продуктами, сирами (передусім з благородною цвіллю), яловичиною, рибою, сосисками тощо. Знімаючи депресію ліками і приймаючи ці продукти, ви ризикуєте отримати серйозний гіпертонічний криз. Про небезпеку коктейлів із вина і ліків, що діють на психіку, здогадуються всі. Але мало хто знає, що набагато небезпечніше поєднання алкоголю зі звичайним знеболювальним парацетамолом. Більше того, багато хто намагається послабити ним похмільний головний біль. Робити цього в жодному разі не можна! Ці наслідки відчує печінка, й у разі передозування — можливий летальний кінець.

Підготувала Оксана ОСТРЯНКО.