За постулатами східної медицини, тіло людини пронизане так званими енергетичними меридіанами, що під’єднані до всіх органів. Їх основне завдання – контролювати безперервний потік енергії, а відповідно й здоров’я кожного органа.
Залежно від години доби активується той чи той меридіан та орган. Тож якщо хочете підтримати, оздоровити його, слід навчитися користуватися цим вселенським годинником. Адже саме в ці визначені години вплив на органи фітотерапевтичними та іншими засобами є найефективнішим. Як саме це зробити - поради відомого фітотерапевта Олени СВІТКО.
Із 23-ї до 3-ї години ночі – допоможіть жовчному міхуру та печінці
Саме в цей проміжок часу починає працювати жовчний міхур, або, як його ще називають - володар тіла. Наскільки важлива його роль у травленні та загальному здоров’ї? Як же можна підтримати цей орган у нічний час? Добре, якщо на ніч, а краще в проміжку з 23-ї до 1-ї години ночі прийняти 0,5 ч. л. сульфату магнію, який попередньо розчинити в 0,5 склянки теплої води. Випивши, слід лягти на правий бік і покласти щось тепле, приміром, руку, на ділянку підребер'я. Це сприятиме розширенню ходів, зняттю спазму в жовчному міхурі,отож кращому відтоку жовчі, профілактиці її застою та загущення, утворенню камінчиків у міхурі.
Прийом сульфату магнію на ніч також сприятиме очищенню та оздоровленню печінки, адже меридіани цього органа включаються наступними - з 1-ї до 3-ї години ночі. І таким простим способом можна значно покращити стан усієї гепатобіліарної системи.
Протипоказання: жовчокам’яна хвороба та серйозні захворювання печінки.
Із 3-ї до 5-ї години активуються меридіани легень
Астматики та хворі на бронхолегеневі недуги не раз помічали, що найгостріші напади задухи та кашлю відбуваються саме в ці години. Щоб запобігти їм та підтримати легені як протягом дня, так особливо в передранкові години, слід споживати спеціальний легеневий суп. Після приготування та охолодження суп треба розділити на невеликі порції й заморозити, а під час нападу кашлю розігріти та з’їсти.
Споживання супу для зміцнення бронхолегеневої системи допоможе всім у період осінніх застуд та загрози коронавірусу. Слід узяти півкілограма легень будь-якої тварини, приміром, яловичих чи свинячих. Помити, порізати, варити у 2 л води. Першу воду злити після того, як кілька хвилин покипить. Залити новою водою, порізати 5 середньої величини цибулин. Цибуля містить сірку, чинить гарну відхаркувальну дію, легкий антибіотичний вплив. Поварити 40 хв, максимально перетерти міксером чи через друшляк. До подрібненого готового супу додавати 0,5 ч. л. сухого імбиру, 1 г кореня солодки, 2 г чебрецю, 0,5 ч. л. підбілу, перетертих на порошок. Додати 2-3 ст. л. сметани.
Із 5-ї до 7-ї ранку подбайте про товстий кишківник
У цей час кишківник має спорожнитися й вивести перероблену їжу разом із токсинами з організму. Якщо людина звечора приймала сульфат магнію, це сприятиме випорожненню.
У ці години потрібно випити 1-2 склянки добре теплої (ближче до гарячої) води. Вона промиє травний тракт від токсинів, жовчі, що накопичилися за ніч, активує видільну функцію товстого кишківника. Ті, хто п'є гарячу воду вранці, таким чином профілактують появу жовчнокам’яної хвороби, недуги нирок, суглобів.
Якщо ж протягом цих двох годин не відбувається випорожнення й триває так уже кілька днів, це може спричинити головний біль, панічні атаки, висипання на шкірі, алергійні реакції та ін. Тож, щоб полегшити випорожнення та нормалізувати травлення, треба випити ще склянку досить гарячої води. Якщо й вона не пробудить кишківник до роботи, можна зробити кавову клізму, а перед нею для очищення - сольову клізму.
Сольову клізму роблять із розрахунку: 1 дес. л. на 1 л теплої води (ретельно перемішати до повного розчинення, процідити). Ввести її, трішки потримати в кишківнику й спорожнитися, вона допоможе усунути закреп, очистить стінки кишківника від токсичних речовин. Потому слід зробити кавову клізму. Для цього 50 г недорогої, але обов’язково натуральної меленої кави заварити у 0,5 л води, процідити й увести в кишківник. Кава містить антиоксиданти й додатково допоможе усунути неспецифічний коліт кишківника.
Якщо чоловіків турбує й закреп, і аденома простати, то опісля можна зробити третю клізму - з соку гарбуза, що підтримає чоловіче здоров’я: 100 мл свіжовичавленого соку розвести 100 мл теплої води, ввести в кишківник, потримати 10-15 хв. У такій ж пропорції з водою можна робити й клізми зі свіжовичавленого соку червоної картоплі чи моркви. Цю процедуру з терапевтичною метою можна робити протягом тижня, попередньо порадившись із лікарем.
Покращити стан товстого кишківника допоможе споживання протягом дня сушених яблук, що багаті пектинами, стимулюють випорожнення. Також слід пити узвар із чорносливу як послаблювальний, очисний засіб. А ось якщо людини страждає від проносів, тут допоможуть узвари з сухих диких груш.
Протипоказання: серйозні захворювання кишківника.
Із 7-ї до 9-ї ранку шлунок - усьому голова
Ми недарма споживаємо сніданок саме в цей проміжку часу. Адже з 7-ї активізується меридіан шлунка й усе спожите добре перетравиться та засвоїться, особливо, якщо людина дотрималася попередніх рекомендацій. Добре перед сніданком прийняти 1 дес. л. олії звіробою, що є антидепресантом, має антибіотичні властивості, або ж іншої олії, та запити 50 мл соку калини, розведеної 1:1 водою чи соком гарбуза або моркви. Тоді шлунок працюватиме добре, виділятиметься жовч, а отже буде успішним подальше травлення.
Для стимулювання роботи шлунка та всіх органів травлення добре зранку випити трішки натуральної кави. Кава має жовчогінну властивість. На що в тибетській медицині кажуть, що як жовч пішла, то підшлункова радіє. Тому що така синергія в роботі цих двох органів вкрай потрібна для нормального травлення та запобігання шлунковим недугам.
9-11-та ранку – найкращий час для оздоровлення підшлункової залози
У жовтні саме час збирати корінь кульбаби. Його гіркоти - потужний оздоровчий засіб для всіх органів травної системи та особливо підшлункової залози. Висушений корінь слід дрібненько перемолоти до стану порошкуй 0, 5 ч. л. приймати після трапези 3 рази на день, запивши кількома ковтками води, а краще відваром насіння льону. Особливо показано пити навар льону за підвищеного цукру, панкреатиту, болю в підребер’ї. Для цього 1 ст. л. насіння льону залити 0,5 л води, поварити помішуючи кілька хвилин, щоб утворилася киселеподібна маса.
Корінь кульбаби також можна приймати у вигляді відвару (якщо є проблеми зі шлунком і вживання порошку спричинює дискомфорт): 1 ч. л. на 1 склянку води, кипятити на малому вогні 5 хв. Приймати по 0, 5 склянки 3 рази на день за 15 хв до їди.
На сніданок я категорично не рекомендую їсти популярну в багатьох молочну кашу з вівсяних пластівців. Вона як клейстер заклеює підшлункову залозу, не даючи їй повноцінно працювати. На першу трапезу корисно спожити гречану кашу з грибами чи горохову кашу, варену квасолю з грибами та спеціями.
11-13-та години – час додати енергії серцево-судинній системі
У кого є проблеми в роботі серця та кровообігу, важливо не пропустити ці години та приймати натуральні засоби для їх оздоровлення. Для цього чудово годиться винний оцет, який добре піднімає гемоглобін, розчиняє тромби, активує роботу серцево-судинної системи. Садовий виноград слід зірвати й почавити. На 1 л додати 1 л води, 100 г цукру або меду, 40 г чорного хліба, 10 г дріжджів. Дати побродити, відцідити й приймати по 1-2 ч. л. на склянку води, 1 ч. л. меду. Якщо є тромби або сердечко недобре почувається, то додайте до напою на кінчику ножа червоного гострого меленого перцю. Перець розчиняє тромби за тромбозу та тромбофлебіту, покращує кровообіг, розріджує кров.
Гіпотонікам, щоб нормалізувати низький тиск, підійде спеціальне гаряче вино: 50 мл червоного вина розвести 50 мл окропу й на кінчику ножа додати розмарин. Випити максимально гарячим, маленькими ковточками. Напій піднімає тиск, покращує кровообіг головного мозку, пам'ять, мозкову діяльність, роботу серця.
Гіпертонікам до такого гарячого вина замість розмарину слід додати на кінчику ножа мелену траву рути жовтої або 1 ч. л. оцту винного, який буде чистити й розчиняти холестерин у судинах. Якщо прокинулися з поганим настроєм, кволими, з шумом у голові, в таке вино слід додати трішки кориці. Вона знижуватиме тиск, розширюватиме судини.
Від 13-ї до 15-ї – час стимулювати роботу тонкого кишківника
Це години, коли максимально доречно відрегулювати роботу 16 метрів тонкого кишківника. Він забезпечує не лише хороше травлення, а й міцний імунітет, вироблення вітамінів групи В. У налагодженні його роботи найкращий лікар – збалансований обід.
Врахуйте, що тонкий кишківник не любить сирих салатів, йому важко їх перетравлювати, що в подальшому може спричинити здуття живота. Натомість для його роботи корисно споживати молочнокислі бактерії, що надходять із квашеними продуктами (квашена капуста, яблука, огірки), а також яблучним оцтом, кефіром, молочними заквасками.
Також на обід добре потушкувати цибулю з грибами, м’ясом або рибою. Обід має бути теплим і маслянистим. Кишківник дуже любить і різні види висівок, що сприяють очищенню кишківника, покращують пам'ять. Їх можна додавати в суп, кефір, сік.
Перед трапезою для стимулювання роботи тонкого кишківника, вогню травлення.слід прийняти 1 ч. л. олії (гарбузова, лляна, розторопші чи ін.), запити свіжовичавленим соком, бажано з цитрусових або яблучно-гарбузово-морквяним: 50-100 мл.
Із 15-ї до 17-ї - попіклуйтеся про сечовий міхур
Цей проміжок часу ідеальний для оздоровлення такого важливого видільного органа, стан якого напряму пов'язаний із чоловічим здоров'ям, як сечовий міхур. Хто в кінці літа та й зараз в ці години насолоджується кавунами, робить правильно. Це чистить нирки та сечовий міхур, що корисно як чоловікам, так і жінкам, особливо тим, що страждають від мимовільного сечовиділення, частого загострення циститу.
У кавуна, як і його родичів по городу: гарбузів, динь, кабачків, огірків, цілющі властивості має кожна частинка. Так гудиння цих овочів виводить солі з організму. Зернята кавуна, якщо їх посушити й перемолоти та приймати по 0,5 ч. л. перед трапезою, запиваючи водою, сприяють усуненню нетримання сечі та запальних процесів.
Застосовування зеленої шкірки кавуна дуже помічне за сечостатевих недуг. Кавун добре вимити, шкірку зчистити, посушити, перемолоти на млинку для кави. Приймати по 1 ч. л., запиваючи гарячою водою чи наваром споришу.
Частина шкірки салатового кольору, що міститься під зеленою, може стати корисним смаколиком. Нарізати маленькими кубиками, залити холодною водою, додавши 1 ч. л. соди на 2 л води. Як годинку постоїть, вийняти, залити цукровим сиропом (поварити 0,5 кг цукру в 0,5 л води). Потому все поварити 15 хв, вийняти, дати трішки обсохнути, обсипати цукровою пудрою. Такі цукати містять багато пектину, покращують стан кишківника, нирок, сечового міхура.
Варячи гарбузову кашу, не викидайте хвостики гарбуза. Завжди по селах жіночки сушили їх і робили солегінний відвар, помічнй за болю в суглобах, коли відкладаються солі в хребцях, колінах. 50 г гарбузових хвостиків поварити в 0,5 л води 30 хв, настояти, процідити, випити протягом дня, додаючи на 250 мл по 1 ч. л. яблучного оцту та меду, крапельку йоду. Цей чудовий солегінний засіб до того ж буде покращувати роботу сечового міхура, пам'ять, має протисклеротичні властивості. Курс - 21 день.
17-19-та години - активізуються меридіани нирок
Нирки виводять зайву рідину, а з нею й водорозчинні токсини. Це наш очисний фільтр організму, що також регулює артеріальний тиск. Щоб підтримати їх злагоджену роботу, китайські медики в цей час рекомендують вживати всі багатокомпонентні трав’яні збори, які чистять нирки. Чудова фітосуміш для нирок: ягоди брусниць та ялівцю, корінь кульбаби, листя ожини, кардамон, якірці, талабан. Усього взяти порівну, перемолоти й споживати по 1 ч. л. о 19-й годині для покращення роботи нирок (можна вживати у вигляді настою 1 ч. л. на 1 склянку окропу). Цю суміш запити спеціальним вином. У 100 мл білого вина покласти 20 г подрібненої петрушки, поварити 10 хв, настояти, перецідити, приймати теплим по 50 мл.
Також добре їсти теплі салати, тобто комбінацію різних ледь тушкованих овочів: петрушки, селери, гарбузів, моркви, огірків із додаванням брусниць. Це чудова вечеря, до якої можна додати кукурудзяну олію, що сприяє очищенню нирок, а також кукурудзяну кашу. До страв добре додавати спеції, зокрема, кардамон, куркуму, що сприяють очищенню та профілактують запальні процеси.
Із 19-ї до 21-ї – подбайте про свій мозок
У ці години для кращої роботи мозку, мозкового кровообігу, міцної пам’яті добре з’їсти 10 волоських горіхів. При цьому перетинки й шкаралупу не викидайте. Із перетинок готують настоянку: залити їх горілкою так, щоб добре покрила, та настояти кілька тижнів, а краще місяців. Для поліпшення пам'яті, роботи серцево-судинної системи, щитоподібної залози приймати по 20 мл настоянки перед їдою. Курс прийому - місяць.
Наваром шкаралупи горіхів парять ноги за подагри, це чудовий засіб для зняття підвищеного тиску. Для цього 10 шкаралуп залити 1 л води, 10 хв поварити, перецідити й парити ноги. Навар також можна пити протягом дня маленькими ковточками для підтримки серцево-судинної системи.
21-23-я години - час активності гормональної системи
Це оптимальний час для відходу до сну. Найдоцільніше засинати до 22-ї години. Бо сон, як відомо, - найкращий лікар, що сприяє виробленню гормонів, які забезпечують міцний сон, дарують стан радості, підтримують репродуктивну та інші функції.
Якщо людина має проблеми або хоче провести профілактику захворювань щитоподібної залози, можна зробити сирний компрес. Узяти 20 г домашнього сиру й накласти на щитоподібну залозу на 20 хв, прикривши целофаном.
Компрес із буряку можна чергувати з сирним через день: 30 г натертого сирого буряку перемішати з 1 ст. л. відвару чистотілу та нагідок і прикладати суміш на 20 хв на горло.
Для такого компресу відвар нагідок роблять, поваривши 5 квіточок у 50 мл окропу 5 хв. Настояти 10 хв. Навар чистотілу готують за цим же принципом. Ось тільки стебел і листя чистотілу кладуть у 2-3 рази більше, ніж нагідок.
Перед застосуванням рекомендацій порадьтеся з лікарем.
Матеріал підготувала Валентина УХАЧЕВСЬКА.