Земляни стали жити довше, й це не лише заможні європейці, японці та американці з їх соцзахистом та рівнем медицини, а й українці. За даними американських науковців, середня тривалість життя українців із 1990 року по 2016 рік зросла майже на 3 роки: до 77 років у жінок і до 67 років у чоловіків. Погодьтеся: приємно ці додаткові роки провести, насолоджуючись життям, а не борючись із болячками. Як це реалізувати, як жити довго й здоровим? Аюрведа пропонує концептуально інший, ніж традиційна медицина, підхід, розглядаючи наш організм не як окремі органи, а як цілісну систему, що має свої секрети, зокрема, і як побороти хвороби старості. Ними ділиться Юрій АВРАМЕНКО, лікар аюрведи. Чому зі звичайного лікаря він став аюрведичним, що таке аюрведа, і як її знання допоможуть бути довго молодим, здоровим, повним сил та поліпшити стан за так званих хвороб старості, про все це - спеціально для читачів газети «Здоров’я і довголіття».
Офіційна медицина – рятує, аюрведична - відновлює
- Юрію Михайловичу, чому від звичної лікарської практики Ви перейшли до аюрведичної? У чому сила аюрведи?
- Моя історія буде близька багатьом вдумливим лікарям, які в процесі лікарської практики приходять до висновку, що знань, отриманих у медичному університеті, недостатньо, щоб допомогти своїм пацієнтам, рідним, друзям. Вони починають шукати додаткових методів, як побороти недуги.
Так сталося й зі мною. Спершу вивчав народну медицину, а в аюрведу привів випадок. Мій товариш мав шкірне захворювання, і я намагався йому допомогти, але не зміг. Невдовзі він прийшов здоровим, сказавши, що хвороба минула після курсу лікування, який призначив лікар аюрведи. У той час це був зовсім новий маловідомий напрям в Україні. Я зацікавився, познайомився з цим лікарем, і він став моїм першим учителем аюрведи.
Нині я працюю лікарем з аюрведи понад 20 років. Отримавши ті знання, яких не вистачало в офіційній медицині, я зміг допомогти понад 20 тисячам пацієнтів. Це кропітка робота з діагностики, визначення причини захворювання та шляхів збалансування природних сил організму.
Аюрведа – це природне знання. Вона базується на чітких знаннях фізіології та анатомії людського тіла. Тут, як і в сучасній медицині, вивчають терапію, хірургію, педіатрію, психологію, але підходи до лікування та ефективність різні, залежно від перебігу недуги. Офіційна медицина є лідером із надання невідкладної допомоги: гостра стадія інсульту, інфаркту, апендициту та ін. Та коли доходить справа до реабілітації, роботи з хронічними недугами, вона часто безсила.
Сильними сторонами аюрведи є профілактика, усунення хронічних захворювань та відновлення в періоді одужання. Згідно з моїм досвідом аюрведичної практики, в більшості таких випадків досягаються ефективні, а інколи чудові результати. Наприклад, я лікував 2-річну дівчинку з діабетом. Її мама - лікар, тож до нашої зустрічі випробувала що можливо з офіційної медицини. Та все звелося до того, що дитині призначили інсулінозамісну терапію. Я займався дівчинкою кілька років, і нам вдалося, здавалося б, майже неможливе: за рахунок призначення аюрведичних препаратів, дотримання рекомендацій щодо харчування та способу життя відновити роботу підшлункової залози, відійти від інсуліну. Дитина почала жити нормальним, здоровим життям.
Три енергії як фундамент здоров’я
- Аюрведа – це фундаментальні знання, і їх одразу складно осягнути. Поясніть її головні принципи, від чого залежить наше здоров’я, де криється корінь недуг.
- Аюрведа – це ведична медицина, що виникла понад 5 тисяч років тому в Індії і є першою системою медичних знань у світі, на основі якої утворилася решта напрямків медичної науки: тибетська, китайська, арабська медицини тощо. Термін «аюрведа» перекладається як наука про життя. Вона розглядає Всесвіт та людське тіло, як частину Всесвіту, через взаємодію трьох головних енергій, вчить, як гармонізувати своє життя згідно із законами природи. Ці фундаментальні закони називаються відповідно до природи їх енергії: вата – вітер, пітта – вогонь та капха – земля.
Кожна з них має свої властивості й відповідає за певні системи та органи в нашому тілі. Якщо одна з енергій входить у дисбаланс – це породжує певні причини виникнення та розвитку захворювання. Так, енергія вати, або вітру, рухлива, легка, мінлива, холодна й суха. У нашому тілі вона відповідає за всі рухи: рух крові, жовчі, лімфи, суглобів, биття серця, виведення відходів.
У разі порушення її рівноваги виникає тахікардія, аритмія, проблеми з судинами, артрит, артроз, метеоризм, кольки, закрепи тощо.
Пітта, або енергія вогню, відповідає за вогонь травлення, терморегуляцію, гормональну та ферментативну активність. Якщо вогонь у тілі виходить зі стану балансу, з’являється відчуття печіння в різних частинах тіла: очах, ступнях, голові, долонях, шлунку. Можуть підвищуватися температура, виникати запалення, кровотечі, виразки, гормональні дисбаланси.
Капха, або енергія землі, відповідає за грубий прояв нашого тіла: м'язи, жир, шкіра, кістки. Якщо вона в балансі, людина виглядає міцною, пропорційною. Коли ж капха порушується, з’являються зайві кілограми, порушуються обмінні процеси, підвищується вміст цукру та холестерину в крові, зростає ризик доброякісних та злоякісних новоутворень.
Це наочно показує, наскільки цілісний наш організм, як збій у роботі однієї енергії призводить до системних збоїв одразу в низці систем. Саме тому традиційне відвідування кардіолога чи гастроентеролога не дає відчутного покращення. Адже вузький медичний підхід - лікування одного органа без цілісного розуміння й усунення першопричини, - малоефективний. Без знання цих законів лікування - як латання дірок: в одному місці зашив, в іншому прорветься.
Залежно від того, яка з цих енергій домінувала при народженні, людина й отримує відповідну конституцію тіла (тілобудову), психотип, риси характеру та їх особливості. Ці три енергії, або доші, також стають більш активними в різні періоди віку людини та пори року. Так, скажімо, під час пізньої осені та зими і в період за 50-55 років – у свої права вступає вата-доша. Якщо ви хочете активного довголіття та міцного здоров’я, то саме щодо її збалансування й потрібно працювати, особливо, з віком.
Прийоми аюрведи від «хвороб старості»
- Як цікаво. .. Як саме взимку та в старшому віці, не допустити дисбалансу енергії вати, щоб не провокувати появу пов’язаних із цим хвороб, підтримувати її в гармонії? Як продовжити життя в старшому періоді в міцному здоров’ї?
- Як пори року діляться на вату – холодний період, капха – весна, та пітта - спекотний час, так і наше життя поділяється на 3 великі періоди: дитинство, зрілість і старший вік. І в кожному домінує своя енергія. У дитинстві це капха, завдяки чому тіло активно росте та формується. Із 15 до 55 років, тобто з початку статевої зрілості й до менопаузи, – час активної вогняної пітти. Потому, коли активність вогню зменшується, що призводить до зниження активності гормонів, і загальна активність людини уповільнюється, починається період домінування вати.
Ви помітили, що в старшому віці передусім страждають системи: серцево-судинна та опорно-рухова? Вони функціонують під юрисдикцією вати й проявляють свій дисбаланс, коли в організмі зростає сухість та холод навіть у нехудих людей. Тіло втрачає пружність, як зовнішньо, так і внутрішньо. Передусім сухість зростає в мозкових структурах та судинах головного мозку й серця, погіршується кровообіг.
Судини втрачають еластичність, зменшується їх отвір, а отож гірше циркулює кров. Це спричиняє гіпертонічні кризи, а в подальшому - інсульти, інфаркти, деменцію, хвороби Альцгеймера, Паркінсона, погіршення пам’яті, розлади сну тощо.
Так само зсушується суглобове мастило або жир, кістки втрачають стійкість, з’являється біль під час руху, дистрофічні, деформівні та запальні процеси в суглобах та кістках. Зменшується й продукування стовбурових клітин у кістковому мозку, а це клітини молодості та відновлення організму.
Але є хороша новина: щоб зберегти активне життя в старшому віці, використовуйте знання аюрведи, які допоможуть усунути розлади вата-доші, усунути зайву сухість та холод у тілі. Рекомендую дотримуватися цих рекомендацій і в молодшому віці, особливо в холодний період року.
Передусім снідайте, обідайте та вечеряйте в один час. Нерегулярні трапези підвищують вату в тілі та знижують активність вогню травлення. Будьте сконцентровані лише на їжі, не дивіться телевізор, не робіть щось інше одночасно з трапезою. Така негативна звичка відчутно гасить вогонь травлення, що призводить до загострення перелічених вище хвороб.
Зменшити прояви сухості та уникнути багатьох дисбалансів вата-доші допоможе дотримання спеціальної дієти, продуктів, що мають якості, протилежні сухості та холоду. Для цього пийте достатньо гарячої води, особливо взимку, та уникайте всього холодного в напоях і їжі. Вилучіть із раціону все сухе, пересмажене зі скоринкою, сухарі, сухі каші без жиру та підлив.
Також зведіть до мінімуму споживання двох груп продуктів. Перша - це свіжі зелені листові овочі, такі як капуста, петрушка, салат, болгарський перець, кріп. Їх можна вживати тільки після термічної обробки. Хоча під час приготування овочі й утратять частину мікроелементів, але у вареній їжі вітаміни й мікроелементи краще засвоюються, адже їх легше перетравити, та не спровокують здуття живота.
Друга група – це бобові, особливо квасоля, горох, нут, боби. Маш і сочевицю можна потроху їсти.
Несприйняття молочних продуктів спровоковане неправильним вживанням
- А як щодо молока та кисломолочних продуктів, чи корисні вони з віком?
- Я хочу реабілітувати молоко й спростувати твердження, що його не корисно вживати в старшому віці, бо воно начебто погано засвоюється. Молоко - благосний продукт, що підтримує баланс в організмі за умови, якщо його правильно вживати. Тож забудьте про холодне молоко, його можна пити лише теплим чи гарячим.
По-друге, повний період перетравлення молока - 12 годин. Тож його не треба вживати частіше та не комбінувати з іншими продуктами, за винятком злаків і солодощів. Особливо молоко не сумісне з м’ясом, рибою, яйцями, а також кисломолочними продуктами та свіжими овочами. Інакше виникнуть проблеми з травленням, буде утворюватися слиз як ознака неповного й неглибокого перетравлення молока.
Раджу вживати молоко тільки вранці та ввечері. Зранку - пшенична, рисова, вівсяна молочна каша, а ввечері склянка пряженого гарячого молока без нічого або з варенням, повидлом чи медом.
Так само не треба їсти холодні жирні молочні продукти: морозиво, йогурт, кефір, вершки. Споживайте їх лише в теплому вигляді. Інакше вони погасять вогонь травлення та під час змішування кислоти шлункового соку з холодним жиром молока утворюються надшкідливі сполуки - мила. Вони блокують канали циркуляції, передусім судини, підвищують рівень шкідливого холестерину, згущують кров, яка не доносить достатньої кількості кисню тканинам. Наслідками та проявами чого стає брак енергії, підвищена втомлюваність, головний біль та поява багатьох судинних хвороб.
Ці ж проблеми виникають і в разі споживання холодного сиру зі сметаною. А ось якщо з них приготувати гарячі сирники, ледачі вареники або запіканку, на які покладете ложку сметани, ви отримаєте достатньо кальцію й корисних речовин, що підуть на благо вашому опорно-руховому апарату.
Надзвичайно добре підживлює організм топлене вершкове масло, або гхі. Воно зменшує проблеми в тілі, спровоковані сухістю, та балансує всі три енергії. Тож готуйте їжу на топленому маслі та додавайте його в готові страви.
- Я знаю, що аюрведа лікує ще й смаками та спеціями. Яких смаків варто уникати в старшому віці, а яких дотримуватися для збереження здорового довголіття?
- Якщо гастроентерологія користь продуктів оцінює з огляду на вміст білків, жирів, вуглеводів, корисних речовин, то в аюрведі головним критерієм є смак їжі. Існує шість смаків: солодкий, кислий, солоний, гострий, гіркий та терпкий. Перші три – солодкий, кислий, солоний, заспокоюють вату й корисні в старшому віці. А ось гіркий і терпкий, навпаки, збільшують сухість у тілі. Гострий смак у вигляді спецій можна потроху вживати.
Наш організм ці закони добре відчуває та змінює вподобання смаків залежно від віку та пори року. Зверніть увагу: взимку ми залюбки їмо квашену капусту, огірки, помідори, тоді як навесні надаємо перевагу свіжим салатам. Так і з віком, слід прислухатися, що ви любите, з огляду на ці поради.
Споживання спецій, королів рослинного світу за смаком та за корисністю, дуже важлива. Умовно спеції розділяють на 2 групи: гострі (чорний перець, червоний перець, імбир) і негострі (куркума, коріандр, кардамон, фенхель, кумин). Усі їх можна споживати взимку й у літньому віці, додаючи до страв під час приготування. Важливо, щоб вони протушкувалися хоча б 10-15 хв. Це додасть кращого смаку й користі.
Яким спеціям надавати перевагу, залежить від ваших проблем травлення. За здуття, бурчання в животі, закрепів найефективніші вітрогінні - фенхель, насіння кропу, кмин. У разі закрепів, печії, рефлюксу, виразкового коліту ці спеції доречні, але слід додавати до трапези ще й щіпку куркуми. За тяжкості в шлунку, відчуття, що їжа не перетравлюється, щоб розпалити вогонь травлення, використовуйте гострі спеції – імбир, чорний і червоний перець.
Спеціями також можна зменшувати енергію вати та полегшувати стан за хвороб старшого періоду життя. Передусім вони покращують травлення. А коли шлунок працює, як годинник, то корисні речовини повноцінно засвоюватимуться й доставлятимуться кров’ю до серця та суглобів, оздоровлюючи їх. Важливість того, що ми їмо та як воно засвоюється, цю мудрість люди передавали століттями в приказці: «шукай хворобу на дні своєї тарілки».
Промащування тіла олією: дивовижний омолоджувальний ефект
- В аюрведі оліями чудово борються з проявами старості - як зовнішніми, так і внутрішніми. Зараз великий вибір олій, чи всі однаково допомагають подолати вікові проблеми?
- Олії теж мають свою природу: одні охолоджують тіло, інші зігрівають. Як ми вже з’ясували, старість асоціюється з холодом, тож особливо взимку таким людям потрібно використовувати «гарячі олії». Розберемося, які.
Сьогодні розрекламовано користь оливкової олії, та погляньмо, де вона росте: в теплих широтах Середземномор’я. Одна з її цілющих властивостей – охолодження в умовах спекотного клімату. Тож узимку її, як і кокосову олію, споживати не варто. Краще використовувати соняшникову.
Олії, що зігрівають: гірчична, мигдальна, кунжутна. Якщо їх додавати до страв у холоди та в поважному віці, вони чудово прогріють, оздоровлять тіло зсередини.
А ось кукурудзяної та лляної олії в старшому віці краще уникати. Вони мають суху природу й можуть спровокувати дисбаланс вати та загострення захворювань.
Без перебільшення, дивовижного омолоджувального й оздоровчого ефекту можна досягти, якщо у віці за 50 щоденно промащувати тіло кунжутною олією. Кунжутна олія та кунжут - потужний антиоксидант, добре прогріває, проникаючи в глибокі структури тіла. Її користь зростає в рази, якщо перед намащуванням її нагріти. Найкраще таку процедуру робити перед сном.
Додатково слід робити компреси з кунжутної олії на проблемні місця в будь-якій зоні: поперек, коліна, ступні чи шия. Для цього змастіть теплою кунжутною олією хворе місце, обгорніть харчовою плівкою, зверху чимось теплим і залиште на ніч. Кількість процедур залежить від стану пацієнта. Якщо відчувається лише хрускіт у суглобах - достатньо однієї процедури щодня, за артрозу бажано її робити зранку та ввечері. Таким чином усувається запалення та сухість у суглобах, покращується виробленню суглобового мастила.
Застерігаю: не варто чекати, що процедура дасть суперефект за кілька разів. Недуга напрацьовувалася десятиріччями, тож потрібен час, щоб організм відновився.
- Абхьянга, ця процедура змащування оліями в аюрведичних клініках - одна з ключових. Людина лягає на стіл, і спеціалісти змащують її, роблячи різноманітні олійні процедури. Наскільки вона ефективна?
- Я бачив в Індії, як після таких процедур вставали з крісел люди з важким перебігом хвороби, відновлювалися втрачені функції після інсультів, ефективно усувалися проблеми з руховим апаратом, покращувався стан за хвороби Бехтєрева, церебрального паралічу. Так, люди, що приїхали у важких станах, не стали абсолютно здоровими, але якість їхнього життя суттєво покращилася.
Дома можна зробити подібну спрощену процедуру на ніч. Роздягніться в теплій кімнаті й нанесіть м’якими рухами 50-100 мл нагрітої кунжутної олії на все тіло – від обличчя та волосся до ступень ніг. Обов’язково добре промащуйте голову. Це додасть еластичності, пружності висохлим судинам та структурам мозку, є профілактикою та відновленням після гострого періоду інсульту. Потримайте олію на шкірі 15-20 хв, тим часом наберіть теплу ванну. У воду додайте 10 ст. л. солі, 1-2 л молока й приймайте ванну 20 хв. Така ванна підсилить ефективність всмоктування олії. Потому не мийтеся мийними засобами, прийміть короткий теплий душ, промокніть тіло рушником та ляжте в теплу постіль.
Якщо маєте проблеми з опорно-руховим апаратом і не можете заходити у ванну, є інший варіант виконання абхьянги. Змочіть тіло в теплому душі, промастіть його кунжутною олією в напрямку зверху вниз, за 15 хв прийміть душ, витріться і в постіль. Врахуйте: струмінь води в душі не має бути потужним і потрапляти на маківку голови - це збуджує перед сном. Таку процедуру також можна робити кілька разів на тиждень, але при цьому щодня продовжувати змащувати олією тіло. Ви побачите, що невдовзі у вас покращиться самопочуття й ви помолодшаєте зовні.
Це ефективні, але загальні рекомендації для здорового довголіття. Дотримуючись їх, людина відчує, як поліпшиться її самопочуття, як додасться сил і поступово почнуть відходити симптоми хронічних недуг. Та в аюрведі, щоб максимально допомогти пацієнту, застосовують індивідуальний підхід. Зокрема, я під час прийому, що триває близько години, роблю пульсову діагностику, вивчаю особливості людини, щоб максимально точно визначити, який дисбаланс призвів до захворювань. Залежно від цього коригується стан спеціальними аюрведичними препаратами, процедурами, краплями, олійними сумішами, а також змінами стилю життя, що й призвів до недуги.
Незалежно від того, в якому ви зараз віці і як почуваєтеся, знайте: ваш організм – розумний, складний механізм і, якщо допомогти йому усунути причини дисбалансу, він запустить програму самовідновлення. Це формула енергійної, квітучої молодості та активної, здорової старості.
Матеріал підготувала Валентина Берник.